Märcz: Megnyerhetjük, de nem vagyunk vb-favoritok

2017. július 12. szerda 18:00

Néhány nap múlva kezdődik a vizes vb, ahol - természetesen - a közvélemény újra aranyérmet vár a férfi pólósoktól. Märcz Tamás szövetségi kapitány tisztában van az elvárásokkal, és úgy készül, hogy minden meccsen győzni akar, még ha nem is tartja a sorozat favoritjának a csapatát.

A Magyar Vízilabda Szövetség 2016 decemberében Märcz Tamás szövetségi kapitányi posztra beadott pályázatát ítélte a legjobbnak, így a játékosként az aranygeneráció tagjaként számtalan trófeát nyerő egykori BVSC-játékos vette át a férfi válogatott irányítását.

“A vártnál jóval többen jelentkeztek a posztra, így még nagyobb elismerés, hogy az elnökség az én pályázatomat találta a legjobbnak a roppant erős mezőnyben, ahol hazai és nemzetközi szaktekintélyek, a sportág meghatározó alakjai is pályáztak” - mondta a pólókapitány a Molcsapat.hu-nak.

Märcz Tamás magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitány
Fotó: Madar Dávid

 
Märcz elmondta, tisztában van vele, hogy bizonyos szempontból igencsak forró kispadra ült le, de magát pozitív személyiségnek tartja, így a feladatra koncentrál, nem az azzal járó nyomásra. “Tudom, hogy a szurkolók automatikusan győzelmet várnak a pólóválogatottól minden tornán, de én úgy vagyok vele, hogy ez a magyar vízilabdának szóló elismerés, aminek minden körülmények között meg kell próbálnunk megfelelni.”

“Persze a fokozott elvárás nyomás alá helyezi úgy a stábot, mint a játékosokat, de kevés kivételtől eltekintve mindannyiunk mögött komoly nemzetközi rutin van, ami sokat segít a helyzet kezelésében. Tudjuk, mi a dolgunk.”

Milyen edző lett az egykori jolly jokerből?

Märcz játékosként olimpiai- és Európa-bajnok, világbajnokságról ugyan csak ezüstérme van, ám egy Világkupát azért a magasba emelhetett 1999-ben. A magyar és olasz bajnok, BL-döntős klasszis afféle jolly jokernek számított játékosként, hiszen több poszton is bevethető, nagyon megbízható pólós volt.

“Csak a keret két legfiatalabb tagja ellen nem játszottam annak idején, a többiekkel vannak közös meccsélményeink. Egy ilyen erősségű válogatott öltözőjében már van jelentősége, hogy komoly játékosmúlt áll mögöttem, de egészen más a helyzet így, hogy edzőként kell utasításokat adnom a fiúknak.”

Märcz más habitusú edző, mint például Kemény Dénes volt, aki ezer fokon izzott a mérkőzések alatt. “Én alapjáraton nyugodt típus vagyok és igyekszem ezt a játékosok felé is sugározni, hogy minél jobb teljesíményt nyújtsanak. Tudom mennyire fontos az edző szerepe a mérkőzéseken is és ha kell a parton is megteszek mindent a sikerért, de egyben, hiszek a játékosaim felkészültségében, hogy a legnehezebb pillanatokban jó döntést fognak hozni.”

Kiegyensúlyozott a mezőny

Märcz elmondta, mivel a magyar férfi csapatnak az utóbbi két év világeseményeiről nincs érme, fontos lenne, hogy hazai közönség előtt megtörjék ezt sorozatot.

“A nemzetközi mezőny roppant kiegyensúlyozott, rengeteg jó csapat van. Nagy a tülekedés a legjobb négy közé jutásért, és még nem beszéltünk azokról a nem európai válogatottakról, amelyek rendre borsot törnek a legjobbak orra alá. Fejlődik a sportág, így nekünk is nagyon kemény ellenfelekre kell készülnünk a világbajnokságon.”

 
Märcz Tamás magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitány
Fotó: Madar Dávid
 
 
Az elvárásokkal kapcsolatban a kapitány elmondta, adott esetben úgy is lehozhat egy elégedettségre okot adó vébét a csapat, hogy nem szerez világbajnoki címet. “Ma már nincs szó arról, mint a 2000-es években, hogy a magyar válogatott egyértelműen esélyesként indul a győzelemre egy világeseményen ,de most is vannak extraklasszis pólósaink, szerencsére nem is kevesen, akik képesek meccseket eldönteni.

Vajon ezek után reális elvárás egy világbajnoki cím?

“Egyike vagyunk azoknak a csapatoknak, akik megnyerhetik a tornát, de favoritnak nem nevezném magunkat” - mondta Märcz, majd hozzátette, a legjobbak ellen is meg kell találni a nyerő taktikát.

“Úgy gondolom, a vébé előtt nem vagyunk egyedül azzal, hogy a negyeddöntőt nevezzük határvonalnak. Több csapat is úgy van vele, ha éremért játszhat, az már elfogadható teljesítmény, ha viszont nem, az egyértelmű csalódás. A legjobbak között egyébként is olyan kicsi a különbség, hogy az elődöntőket például már megtippelni is lehetetlen.”

Hit, Fegyelem, Tűz és Higgadtság

Azt kértük a kapitánytól, mondjon három dolgot, aminek feltétlenül teljesülnie kell, hogy sikeres legyen a csapata a vébén. “Mondok inkább négyet: Hit, Fegyelem, valamint a Tűz és a Higgadtság kombinációja. Az elsőt magyarázni sem kell: aki nem hisz a közös munkában (és itt nem csak a világbajnokságra gondolok), annak nincs helye közöttünk. A fegyelem kiemelt fontosságú lesz, és nem csak a védekezésben. A tűz és a higgadtság pedig nálam azt jelenti, hogy hideg fejjel, de ezer fokon égve kell medencébe ugranunk.”

Märcz elmondta, jól alakul a felkészülés, a csapat ott tart, ahol néhány nappal a vébé kezdete előtt kell. “Persze azért van még munka, de minden a tervek szerint alakul. Kicsit finomítanunk kell egy-két taktikai elemen, de a hátralevő napokban elvégezzük a hátralevő munkát.”

MOL Sportágak
MOL Csapat