Nem lett volna reális a pólóválogatott vb-címe

2017. augusztus 03. csütörtök 20:38

Az igen erős mezőnyben ezüstérmet szerzett a túlteljesítő magyar vízilabda-válogatott, ugyanakkor Märcz Tamás mégsem maradéktalanul elégedett, hiszen a Horvátország elleni döntőt elrontotta a csapata. A pólókapitányt fejlődésről, taktikáról, honosításról és a 2018-as Eb-ről is kérdeztük, valamint szembesítettük a vébé előtti nyilatkozatával is.

“Továbbra is vegyes érzések kavarognak bennem - kezdte értékelését Märcz Tamás, aki csak az év elején vette át a válogatott irányítását. - Egyrészt annyit leszögezhetünk, hogy a jelenlegi magyar válogatott túlteljesített azzal, hogy bejutott a döntőbe, de nagyon közel voltunk hogy megnyerjük a világbajnokságot.”

A pólóválogatott veretlenül jutott el a döntőig, menet közben döntetlent játszott Olaszországgal, imponáló magabiztossággal győzte le Oroszországot, az elődöntőben pedig káprázatos védekezéssel lépett túl Görögországon. A kapitány szerint talán az  utóbbi kettő mérkőzésen játszott a legjobban csapata.

Magunknak köszönhettük a könnyebb ágat

“Nagy gólkülönbséggel vertük az oroszokat, akik sokkal jobb csapat, mint amit azon a mérkőzésen mutattak, a görögök ellen pedig a védekezésünket járattuk csúcsra. Egy ilyen erősségű csapatot 5 gólon tartani az én szememben óriási bravúr, és sokat elmond arról, milyen jól védekeztek a fiúk.”

Miután Ausztrália a csoport első helyén tartotta a mieinket azzal, hogy csak nyolc góllal kapott ki Olaszországtól. Én biztos voltam benne, hogy az ausztrálok mindent bele fognak adni, hiszen az ő sportkultúrájukba nem fér bele, hogy feladjanak egy meccset.”

“Ami fontos megjegyeznem hogy a  magyar válogatott elsősorban saját magának köszönhetően jutott el a döntőbe hiszen remekül játszottunk a csoportmérkőzések folyamán.”

Märcz összességében az egész tornán mutatott játékkal elégedett volt. “Az feltétlenül elégedettségre ad okot, hogy egy szint alá nem ment a csapat játéka, azaz kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottak a fiúk. Tulajdonképpen ez a fináléra is igaz az első negyed kivételével, hiszen a második negyedtől kezdve 6-4-re hoztuk a horvátok elleni meccset.”

Csak a vesztesek bíróznak

A fináléval kapcsolatban Märcz önkritikusan nyilatkozott. “Nem gondolom hogy a döntőben a bírók miatt kaptunk volna ki mégha voltak kétes itéletek , de a vízilabdában ehhez hozzá kell szokni. Azt a mérkőzést mi rontottuk el, ezt tudomásul kell venni. Nagyon rossz úton járna a magyar vízilabda, ha egy ilyen meccs után a játékvezetőkben keresnénk a hibát.”

 
A bírókkal azonban nem csak a horvátok elleni döntőben gyűlt meg a bajunk, az olaszok elleni csoportrangadón - ami az első hely megszerzése szempontjából, és így az egyenes kieséses szakasz miatt volt kiemelten fontos - is komoly ellenszélben játszottunk  dacára a 7500 üvöltő szurkolónak. “Vannak országok, amelyek erősebbek nálunk sportdiplomáciában, de mi mindig is inkább vízilabdában voltunk jók és azzal is fogunk foglalkozni.”

Nem lett volna realitás a vb-győzelem

Märcz már a világbajnokság előtt azt mondta a MOL-csapatnak, hogy bár a magyar csapat az egyike azoknak a válogatottaknak, amelyek megnyerhetik a tornát, esélyesnek semmiképpen nem mondható. “Ott voltunk a kapujában, és a vébén mutatott játékunkat elnézve nem is lett volna meglepetés, ha megnyerjük, de be kell látnunk, nem volt reális elvárás a vb-cím.”

“Azt mondanám, hogy a nemzetközi erőviszonyokat figyelembe véve nem mi vagyunk a világ legjobb csapata, de az egész vízilabdatornát végignézve bőven benne volt, hogy mi állhatunk a dobogó felső fokára. A csapatom remekül játszott  és ami talán a legfontosabb, mentálisan egészen a döntőig nagyon összeszedett volt sőt még vesztett állásnál sem adtuk fel egy percre sem a meccset.”

 
Märcz a világbajnokság előtt azt mondta nekünk, a jó szerepléshez négy tényező kell: hit, fegyelem, valamint jól megválasztva forró szív és hideg fej. “Úgy gondolom, ha nem valósult volna meg mindegyik, nem játszhattunk volna döntőt. Ha valamelyiket tekintve hiányérzetem lehet, az a hideg fej, de szemrehányást nem tehetek a csapatomnak.”

Märcz: Megnyerhetjük, de nem vagyunk vb-favoritok

Néhány nap múlva kezdődik a vizes vb, ahol - természetesen - a közvélemény újra aranyérmet vár a férfi pólósoktól. Märcz Tamás szövetségi kapitány tisztában van az elvárásokkal, és úgy készül, hogy minden meccsen győzni akar, még ha nem is tartja a sorozat favoritjának a csapatát.

A kapitány konkrétumokba is belement, szerinte alapvetően nem kell belenyúlni a csapat játékába, csak stabilizálni kell azokat a dolgokat, amik jól mennek, de persze fejlődni mindig muszáj. “A védekezésünk elég sokoldalú, hátrányban is jól megoldottuk a feladatunkat, de például az emberelőnyös helyzetekben nem mindig voltam elégedett. Ezen feltétlenül javítani fogunk.”

A csapatsportok zászlóshajója

A kapitány elmondta, megható volt az a szeretet, amit a csapat a világbajnokság alatt kapott, de úgy gondolja, a vízilabdát mindig kiemelt figyelemmel követi a közvélemény Magyarországon. “Csapatsportokban még mindig mi visszük a magyar zászlót, ami egyszerre jó érzés és komoly teher, hiszen a magyar pólóválogatottól mindig érmet várnak a szurkolók.”

“A világbajnokságon viszont nem csak emiatt voltunk kiemelten fontosak a szurkolóknak. Szerintem a magyar embereknek fontos, hogy amikor a győztest kihirdetik, nem egy nevet mondanak, hanem azt, hogy  Magyarország nyert. A szurkolóknak pedig így könnyebb azonosulni velünk, jobban a sajátjuknak érzik a győzelmeinket, és a Hajósban végig tapintani lehetett, hogy megérezték, valami nagy dolog készül.”

Minden érmet meg kell becsülni

A kapitány elmondta, a jövő évi Európa-bajnokságon még a világbajnokinál is erősebb lesz a mezőny, hiszen több sztárjátékos kihagyta a budapesti vébét. Vannak, akik csak pihentek, míg mások országváltás előtt állnak, ezért nem voltak ott.

 
“Annyit már most mondhatok, hogy rengeteg változás lesz a csapatban a jövő évi Európa-bajnokságon. Sok fiatal játékost szeretnék kipróbálni, és bár természetesen a célunk a minél jobb helyezés elérése lesz, a fókuszban a fiatalítás, illetve új játékosok beépítése lesz már a 2020-as tokioi olimpia jegyében.

Pihenés helyett irány Tajpej

A szövetség márciusban bejelentette, hogy az Universiadén mind a férfi, mind a női válogattat a felnőtt csapat kapitánya, azaz Märcz Tamás és Bíró Attila irányítják. Így Märcznek nem sok pihenés jut, hiszen augusztus 18-án már kezdődik is a pólósok versenye Tajvanon.

“A hazai világbajnokság lezárultával már Tokió került a fókuszba, és ebben a szellemben készülök az Universiadéra is. Mostantól mindig úgy kell figyelnem a fiatalokat, hogy megtaláljam, kik lehetnek azok, akik a 2020-as olimpián már a felnőtt csapatban lehetnek.”

Märcz elmondta, vannak tehetségek a magyar utánpótlásban, akiket folyamatosan figyel. Reményei szerint lesznek beépíthető játékosok a jövőben.

MOL Sportágak
MOL Csapat