Varga Dani: Az OSC elérte a célját, de még többet akar!

2021. március 30. kedd 09:33

A szezon előtt a bajnokságban és az Eurokupában is a legjobb négy közé kerülést tűzték ki célul, de a színmagyar pólócsapat edzője már csalódott lenne, ha nem törnének még feljebb.

“Ahhoz képest, ami a következő két hétben vár ránk, 2021 első hónapjai szinte üresjáratnak tűntek” - mondta Varga Dani, az OSC pólócsapatának edzője a MOL Csapatnak, amikor a nagy menetelés előtt utolértük.

A színmagyar kerettel harcba induló újbudaiakra brutális napok várnak, hiszen sorozatban elitcsapatokkal találkoznak, és a tét sem kicsi egyik rangadón sem. Az erőltetett menet az ob I.-ben az éllovas Szolnok ellen indul szerdán, aztán hétvégén jön a Vouliagmeni elleni Eurokupa-elődöntő első mérkőzése. A sorozatot a Vasas elleni rangadóval folytatja az OSC, majd jön a görög sztárcsapat elleni visszavágó. Nem gyerekjáték.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Jól dolgoznak a fiúk, látom, hogy mindenki koncentrál és a motiváció is rendben van. De hogy milyen formában vagyunk topcsapatokkal szembeni összevetésben, azt én is kíváncsian várom, hiszen az utóbbi időszakban nem igazán mérettetünk meg."Voltak keményebb meccseink, gondolok itt a BVSC elleni rangadóra, vagy a Pays D’Aix, illetve a Sabadell elleni Eurokupa-párharcokra, de ezeken elvártuk magunktól a győzelmet. A következő hetekben ez már nem feltétlenül lesz igaz, sőt ki merem jelenteni, hogy nem mi leszünk az esélyesek sem a Szolnok, sem a Vouliagmeni ellen. "Nem azért, mert nem tudunk olyan jól vízilabdázni, mint ők, hanem mert a mi csapatunk most fog először ilyen hőfokú, ekkora tétre menő meccseket játszani. Vannak játékosaink, akik már átélték ezt, de nem az OSC-ben, és ez fontos különbség” - magyarázta Varga Dani.

A görög hétvége a főesemény

Az OSC az ob I. második helyén áll, az éllovas Szolnoktól mindössze egyetlen vereséggel lemaradva. Ezt a bizonyos vereséget pont Szolnokon szenvedte el a csapat, de a vírus által alaposan megtizedelt, kéthónapnyi karanténból szabaduló újbudaiak remekül küzdöttek Szolnokon is, többször is visszakapaszkodtak a meccsbe, és komoly harcra kényszerítették a szolnoki sztárcsapatot.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Nem tagadom, jól esik, amikor azt hallom, hogy csúcsrangadó a szerdai meccs, de én azért óvatosabban bánnék a jelzőkkel. Örülünk, hogy tartjuk a lépést a Szolnokkal, de látni kell a jelenlegi realitásokat is, ráadásul ez a mérkőzés hiába komoly rangadó, olyan nagyon sok mindenről nem dönt a bajnokság alapszakaszában.”

“Szemben a görögök elleni Eurokupa-meccsel! Nem is kérdés, hogy számunkra a Vouliagmeni elleni elődöntő a hét főeseménye!” - szögezte le Varga Dani, akit néhány percre gondolkodóba ejtett a kérdés, hogy melyik a jobb csapat, a Szolnok vagy a Vouliagmeni.

“Nehéz őket összehasonlítani, egészen más játékot játszanak, mások a legfőbb stílusjegyeik, a taktikájuk, minden. Papíron azt mondanám, a Szolnok jobb csapat, de a Vouliagmeni pont az Eurokupa előző fordulójában ejtette ki azt a Mladost Zagrebet, amely korábban a szolnokiakat verte ki. Nehéz kérdés, de azt mondom, a Szolnokot egy hajszállal erősebb csapatnak gondolom.”

Nem félti a pofontól a fiait

Varga Dani elmondta, szeretné a játékosok feszültségi szintjét a megfelelő szinten tartani, és mindenekelőtt levenné a csapata válláról azt a felesleges terhet, amit a jó eredmények miatt elvárások képében saját magára pakolt.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Nagyon fontos, hogy bármi lesz az eredmény akár a szerdai, akár a szombati meccsen, a játékosoknak tudniuk kell, hogy menniük kell tovább. Ha kikiáltjuk magunkat esélyesnek, attól nem leszünk jobb csapat, viszont adott esetben kitesszük magunkat egy teljesen felesleges csalódásnak.”

“Ne érts félre, nem féltem a játékosaimat a pofontól, nagyon is szükség van rá a fejlődéshez, de ha el lehet kerülni, hogy egy vereség jobban fájjon a kelleténél, akkor úgy kell tennünk. A motivációs tényezők másik végletétől nincs okom tartani, abban biztos vagyok, hogy mindent kiadnak magukból a fiúk."Azon kell inkább dolgozni, hogy mentálisan senkit ne nyomjon agyon a teher, mert hát mégiscsak egy európai kupasorozat döntőjéért, illetve a klasszisokat felvonultató Szolnok ellen fogunk játszani.”

“Fontos tesztek következnek, sokat fogunk tanulni magunkról” - tette hozzá határozottan.

A célokat elérte, de már többet akar

“Nagyjából fél évvel ezelőtt, amikor először beszélgettünk, azt mondtam, szeretnénk a magyar bajnokságban az első négy közé kerülni, és jó lenne legalább idáig eljutni az Eurokupában is. Hát, itt vagyunk."Teljesítettük a szezon előtt megfogalmazott célt, de őszintén mondhatom, hogy most már nagyon csalódott lennék, ha nem jutnánk ennél is feljebb” - idézte fel az első beszélgetésünket az egykori világklasszis pólós.

 
Fotó: OSC Waterpolo
 

“Többet akarunk! Látjuk, hogy jó úton járunk, és menni akarunk rajta tovább, amíg csak bírjuk. Lépésről lépésre haladunk, mindig csak a következő célt nézzük, ezért nem is akarok számszerűsíteni semmit, de alaposan megnőtt az étvágyunk."Döntőt akarunk játszani az Eurokupában, ez a következő cél, és persze nagyon nem mindegy, hogy az alapszakasz hányadik helyén végzünk az ob I.-ben.”

“Ezek a kérdések dőlhetnek el a következő hetekben. Alázattal, de komoly önbizalommal várjuk a meccseket, amelyeken egyszerre vizsgázunk vízilabdából, és mentális és fizikai erőből. A sikert pedig nemcsak eredményekben fogom mérni, hanem abban is, hogyan reagál a csapatom, legyen szó akár sikerről, akár kudarcról” - zárta a gondolatait Varga Dani.

MOL Sportágak
MOL Csapat