A pályán gyors, azon kívül sportszerű Herczig Norbi

2018. július 09. hétfő 17:00

Megnyerte a Veszprém-ralit, de szándékosan kizáratta magát a versenyből Herczig Norbi. Az okról és a magyar raliról is beszélgettünk a MOL Racing Team pilótájával.

Herczig Norbi és navigátora, Ferencz Ramón voltak a leggyorsabbak a Veszprém-ralin, a verseny győztesei mégsem ők lettek. Az ellentmondás feloldásáért egy szinte példátlan sportszerűség a felelős: a verseny biztos győzteseként Norbi szándékosan kihagyott egy állomást, és mivel a parc fermében nem jelent meg, hivatalosan kizáratta magát a versenyből.

“Azért én győztesnek érzem magam, szóval ha megkérdezik, hányszor nyertem meg a Veszprém-ralit, hatot fogok mondani” - mondta büszkén Norbi a MOL-csapatnak, amikor a veszprémi hétvégéről kérdeztük.

Nem fért már a vitrinbe a kupa?

A ralibajnok elmondta, már februárban megálmodta, hogy ha sikerül a Veszprém-ralin rajthoz állni, akkor szándékosan kizáratja majd magát, hogy ne vegyen el pontokat azoktól a versenyzőktől, akiknek a magyar bajnokság az első számú prioritás, és egész évben küzdenek a bajnoki pontokért.

“Nem mondtam el senkinek, csak a feleségemnek. Sőt, Ramónnak is csak akkor szóltam, amikor az utolsó etapon autóztunk. Miután mondta, hogy támogatja a döntésemet, csak akkor hívtuk a csapatvezetőt, hogy jelezzük, mire készülünk.”

Norbiék a céldobogóról legurulva nem hajtottak oda az utolsó időellenőrző állomáshoz ami a verseny végi úgynevezett parc ferme bejárata lett volna, így hivatalosan is kizárták őket a verrsenyből, amit a gesztusnak köszönhetően így a Kazár Miklós-Tóth Zsolt páros nyert meg. Herczigék csak ezen a versenyen indultak a magyar bajnokságban, ezen is csak azért, mert az volt a támogatók kérése, hogy egy versenyen mutassa meg magát, Norbi választása pedig egyik kedvenc futamára, a Veszprém-ralira esett.

Acsarkodás helyett beszélgessünk

A magyar ralitársadalom finoman fogalmazva is elég megosztott, éppen ezért mondható példa nélkülinek Norbi gesztusa. A szakágon belül sokszor nem riválist, hanem ellenséget látnak egymásban a pilóták, akik keresztbe-kasul jelentgetik fel egymást, és sok csapat között kimondottan ellenséges a viszony.

“A gesztussal azt akartam üzenni a ralitársadalomnak, hogy sokkal előrébb leszünk, ha elkezdünk egymással kommunikálni, és a békére törekszünk, mert az acsarkodás nem visz előre senkit. Ha csak néhány pilóta azt olvassa ki a tettünkből, ami a célja volt, én már boldog leszek, mert tettünk egy lépést a helyes irányba” - mondta Norbi.

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Technikai sportokban leginkább a pályaversenyzők és a motorosok hoztak szép sikereket Magyarországnak, miközben a rali, ami a legnépszerűbb, és a legtöbb versenyzőt felvonultató szakág, kevés nemzetközi megmérettetést tudott felmutatni."Abban bízom, hogy sokan úgy látják, a mi szép eredményeink az ERC-mezőnyben úgy csapódnak le, mint az egész magyar ralisport sikere. "Nem is kell ezt túlgondolni, elég annyi, hogy ha a magyar bajnok jól szerepel egy nemzetközi versenyen, akkor az az egész bajnokság rangját is emeli. Remélem, sokan tudnak velünk örülni, bár közben Ranga Laci örökbecsű mondása is a fülembe cseng: Ha a raliban irigyeid vannak, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz” - tette hozzá egy nevetés kíséretében Norbi.

“Nekünk sikerült az áttörés, de keményen megdolgoztunk érte. Az, hogy olyan támogatóink vannak, mint a MOL és a Skoda, a munkánk elismerése, de egyúttal a magyar ralimezőny érdeme is, hiszen csak az erős mezőnyben aratott győzelmek miatt juthattunk el odáig, hogy nemzetközi versenyeken képviselhetjük Magyarországot.”

Sokan örülnek a sikereknek

“Csodálatos érzés volt, hogy a veszprémi hétvégén szinte öt lépést nem tudtam menni úgy, hogy ne állítsanak meg néhány jó szó erejéig. A szervizparkban más csapatok tagjai, stábtagok, szervezők, versenybírók és persze szurkolók jöttek oda lapogatni a vállamat, ami nagyon jól esett.”

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Nagyon megmaradt bennem, hogy az egyik szurkoló azt mondta, boldog, mert az ERC-versenyek eredménysorában egyre többször és egyre magasabban jelenik meg a magyar zászló” - mondta elérzékenyülve Herczig.

“Már most rengetegen jelezték, hogy ott lesznek az augusztus végi Barum Rallyn, ami számunkra az ERC következő állomása lesz. Ide egyébként is járnak magyar szurkolók, hiszen elég közel van, mindössze 350 km Zlin, ahol a Cseh-ralit rendezik, de ezúttal nagyon bízom benne, hogy még többen jönnek el, hogy szorítsanak nekünk.

Veszprém sima menet volt

Norbiék - akik egy defekttel megúszták a veszprémi hétvégét - végig jó tempóban, kiválóan versenyezve végeztek a verseny élén, pedig példátlan mennyiségű R5-ös versenyautó állt rajthoz az idei szakaszokon.

“Nagyon jó verseny volt, élveztük minden percét. Ki kell emelnem a Hi5 versenyüzemanyagot, ami már az ERC-versenyeken is remekül vizsgázott, de most mentünk vele először olyan gyorsaságikon, ahol már korábban is versenyeztünk, így jól tudtuk mérni, milyen sokat jelent az új üzemanyag. Jóval gyorsabban le tudom váltani a sebességeket, és ez nagyon sokat számít.”

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Érezhetően gyorsultunk a tavalyi eredményekhez képest, amit könnyen le tudtunk mérni, hiszen a négy gyorsaságiból három is szerepelt az idei programban. Szeretjük ezt a versenyt, és nagy öröm volt újra a magyar szurkolók előtt versenyezni. Úgy gondolom, nem okoztunk csalódást.”

Irány a Balcsi

A nyár eleji feszített program miatt Herczigék gyakorlatilag egyik versenyről estek be a másikra, most azonban van egy kis szünet, ami a Herczig család egy kis belföldi kikapcsolódásra használ majd fel.

“Férfiasan bevallom, kicsit elfáradtam az utóbbi hónapok zsúfolt naptára miatt, így pont jól fog jönni egy kis láblógatás. Nem tervezünk nagy utazást, belföldön maradunk, a Balcsira utazunk csak le.”

“Ilyenkor próbálom rávenni a feleségemet, hogy ő vezessen, de nem mindig sikerül. Pedig néha kifejezetten jól esik a vezérigazgatók helyén, jobb hátul utazni” - tette hozzá nevetve Norbi.

MOL Sportágak
MOL Csapat