Herczig: Néha vissza kell majd fognom a lábamat

2018. március 21. szerda 10:17

A MOL Racing Team négyszeres ralibajnok pilótája gyermeki izgalommal várja élete első Európa-bajnoki futamát, a kifejezetten technikás Azores Airlines Rallye-t.

Az ember azt gondolná, egy négyszeres abszolút ralibajnok már nem is tud igazán izgulni egy futam miatt, ám ez nagy tévedés. “Nem túlzás, hogy gyermeki izgalommal várjuk a jövő heti versenyt” - vallotta be egy mosoly kíséretében Herczig Norbert, akit pont a reptéren értünk utol. A MOL Racing Team pilótája, és navigátora, Ferencz Ramón élete első Európa-bajnoki futamukra keltek útra, és bár Herczig elmondta, furcsa, hogy nem személyautóval, hanem repülővel indulnak el egy versenyre, természetesen nem a repülés miatt volt izgatott az Azori-szigeteken esedékes első futam előtt.

“Óriási dolognak tartom, hogy elindulunk egy ERC-futamon, és mivel ez az első, természetesen van bennünk egy leheletnyi bizonytalanság is, hiszen sok szempontból nem tudjuk, mire számítsunk. Rengeteg újdonság vár ránk, már eleve az szokatlan, hogy egy héttel a verseny előtt útra kelünk, az pedig még fontosabb, hogy semmit nem fogok tudni a pályákról. Persze a magyar futamokon is mindig vannak új pályák, de azért itthon olyan nagy meglepetések nem érnek” - mondta Herczig, aki részben érzelmi okokból, részben a szponzorok kérésére idén egy magyar futamon (Veszprém-rali) is rajthoz áll majd.

A célban van a cél

A MOL Racing Team pilótája az Azores Airlines Rallyn mutatkozik be, a nyolc állomásból álló sorozatban a tervek szerint hat versenyen áll majd rajthoz. Herczig hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy célba érjenek, ám ez egy merőben szokatlan helyzetet is eredményez. “Autóversenyző vagyok, nyilván szeretek gyorsan menni, de ezúttal nem csak a sebesség a fontos. Ha ugyanis gyors vagyok, de nem érünk célba, annak a több évre előre tervezett projektünk látja kárát, hiszen nem lesz meg az a bizonyos pályarutinunk, ami az első szezonban nagyon fontos lenne. Lesznek helyzetek, amikor fel kell áldoznunk a sebességet a biztos célba érkezés kedvéért.”

 
Gravitációs teszt (Kép: MOL Racing Team/Facebook)
 
“Meg kell találni azt a középutat, ahol elég gyorsak vagyunk, de nem vállalunk felesleges kockázatot, hiszen a legfontosabb, hogy célba érjünk. Mondanom sem kell, ilyen helyzetben még nem voltunk, ez nekünk is teljesen új lesz” - mondta Herczig.

“Közben azonban ott van az is, hogy a szüttyögés nem kimondottan a sajátom - tette hozzá a ralibajnok nevetve - szóval amikor bekapcsol a rajtprogram és visszaszámol a stopper, én már semmit nem nézek, csak próbálok a pályára koncentrálni. Azt viszont mindenképpen el kell kerülnünk, hogy úgy álljak oda a rajthoz, hogy “na, most megmutatom!”. Nyilván engem is érdekel, hogy mit ér a nemzetközi mezőnyben a négy magyar bajnoki cím, és közben a saját magammal szemben támasztott elvárásoknak is meg kell felelnem, de ez most nem szabad, hogy túlzott kockázatvállalásba vigyen.”

“Odáig persze nem merészkednék, hogy kijelentsem, ha célba érünk, az már siker, hiszen nem díszletnek megyünk az ERC-re. Versenyezni fogunk, és a tőlünk telhető leggyorsabban akarunk menni” - tette hozzá eltökélten Herczig

Pályabejárás egy utcai autóval

Mivel az azori pályák teljesen ismeretlenek, helyből nincs könnyű helyzetben a magyar páros, ráadásul a pályabejárást a raliban személyautóval lehet megtenni. “Az a nehézség az egészben, hogy amikor személyautóval végigmegyünk, és felírjuk a pályát - mivel még nem mentünk rajta a versenyautóval, nagy tempóval - a versenyen derül ki, éles körülmények között,hogy az a bizonyos kanyar tényleg jobbhárom-e, aminek a pályabejáráson felírtuk. Az a fontos, hogy a pályákat jól feldolgozzuk, megtaláljuk az adott gyorsasági szakasz kritikus pontjait, hiszen ha mondjuk nagy tempóról elnézünk egy féktávot, már kész is van a baj.”

 
Már éhes a szörnyeteg (Kép: MOL Racing Team/Facebook)
 
Herczigék persze nem szűz szemmel érkeznek az Azori-szigetekre, a felkészülést már jóval korábban elkezdték, még ha rendhagyó módon is. “Rongyosra néztük az összes rendelkezésre álló felvételt Ramónnal. Mivel itt még nem versenyeztünk, így próbálunk felkészülni, vagy legalábbis a lehető legfelkészültebben elkezdeni felírni a pályát. Megnéztük az összes elérhető belső kamerás felvételt, és persze a versenyről készült videókon is alaposan átrágtuk magunkat.”

“Nyolc szakaszt jelöltek ki a szervezők, ezek közül csak egy van, amin nem megyünk kétszer is, úgyhogy az első körökben a legfontosabb feladat, hogy a felírt itinert leellenőrizzük. Na meg persze azt, hogy maga a felírás hogy sikerült, hiszen nagyon fontos, hogy mennyi ideje lesz Ramónnak az adott információk átadására nagy sebességnél. Ezeknek az átbeszélése már a közvetlen felkészülés része.”

Fizikai és mentális felkészülés

Az ERC-re való felkészülés persze nem csak a versenypályák megismeréséről szól, Herczig például már hosszú ideje használ egy autósport-specifikus egyéni edzéstervet. “Én már évek óta gyűröm a Matics Zsolt által kifejlesztett Fit4Race edzésprogramot, és idén már Ramón is a program segítségével készült fel az ERC-re. A Fit4Race fizikai és mentális fejlesztő gyakorlatokból áll, de az állóképességet, illetve a koncentrációt is fejleszti. Nekem nagyon bejött, régóta használom, úgyhogy ebből a szempontból nem volt nagy különbség a felkészülést illetően.”

 
Tiszta zokni, fogkefe, versenyautók (Kép: MOL Racing Team/Facebook)
 
Abból a szempontból viszont igen, hogy szemben a magyar ralibajnoksággal, a csapat most egy egész hétre elutazik otthonról, és ez komoly feladatokat ró az otthon maradó családtagokra és kollégákra. Herczig, aki civilben egy szállítmányozó céget vezet, egy percig sem tagadja, hogy a felesége nélkül esélye sem lenne megvalósítani régi álmát, az Európa-bajnoki szereplést.

“Szavakkal ki sem tudom fejezni, mennyire hálás vagyok a feleségemnek a támogatásért, amit nyújt. Nélküle elképzelhetetlen lenne, hogy nyugodtan induljak el egy ilyen hosszú versenyre, és tudjam, a család és a cég ügyei is a lehető legjobb kezekben vannak. Az, hogy ez a verseny igazi élmény, és az a kaland legyen, aminek megálmodtuk, nagy részben neki köszönhető” - mondta a pilóta.

Feszített program az Azori-szigeteken

Az Atlanti-óceán közepén, Portugáliától mintegy 1500 km-re elhelyezkedő apró szigetcsoport az ERC-sorozat egyik legizgalmasabb versenyhelyszíne. A földes-homokos pályák legjellemzőbb tulajdonsága, hogy néhol alig szélesebbek, mint egy versenyautó, így a technikás pilóták előnyt élveznek. A gyönyörű szigetcsoport más meglepetést is tartogat: gyakorlatilag lehetetlen felkészülni az időjárásra, hiszen az egyik pillanatban még süt a nap, a következőben pedig zuhog az eső, és nem ritka, hogy sűrű köd borul a szigetekre.

“Bár két óra ideltolódásra is számítanunk kell, nyilván nem emiatt utazunk ki úgy, hogy majdnem egy hetünk legyen az akklimatizálódásra. Míg otthon egész héten dolgozunk, és csak a hétvége jut a versenyekre, itt már hétfőn elkezdődik a felkészülés,egy teszttel. Kedden és szerdán bejárjuk a pályákat csütörtök délelőtt gépátvétel, és adminisztratív átvétel technikai meeting, aztán már kezdődik is a kvalifikáció, úgyhogy unatkozni nem fogunk, az biztos.”

Herczig nem tagadja, óriási dolognak tartja, hogy itt lehetnek a versenyen, ugyanakkor úgy érzi, nem ajándékba kapták a lehetőséget, hosszú évek kemény munkájával érték el, hogy rajthoz állhatnak az ERC-n.

 
Toljad neki, Norbi! (Kép: MOL Racing Team/Facebook)
 
“Remélem, az egész magyar ralitársadalom büszke arra, hogy mi itt vagyunk, és sokan szurkolnak nekünk otthonról. Úgy gondolom, már az, hogy itt vagyunk, illetve hogy milyen támogatók álltak mögénk, már feltételez egy szintet, és ad egy rangot. Most már rajtunk a sor, hogy megmutassuk, méltók vagyunk a bizalomra és a támogatásra, hiszen akkor visszük a szponzoraink jó hírét a nagyvilágba, ha jó eredményt tudunk felmutatni. Ezért küzdöttünk éveken át, most itt a lehetőség. Csoda, hogy izgatottak vagyunk, mint a gyerekek?”
 
A csütörtökön kezdődő versenyt az Eurosport közvetíti, Herczig Norbi pedig az Origón vezet versenyblogot, de érdemes lesz figyelni a MOL Racing Team Facebook oldalát is. Szurkoljunk együtt Norbinak! 

MOL Sportágak
MOL Csapat