Herczig: Úgy érzem, hazatértem ebbe az autóba!

2018. december 11. kedd 16:58

Bemutatkozott egymásnak a VW Polo GTI R5, és az Európa-bajnoki hatodik hellyel bemutatkozó ralibajnok, Herczig Norbi, aki már a MOL Racing Team 2019-es szezonjáról is beszélt.

Herczig Norbi elkezdte a barátkozást új autójával, a Volkswagen Polo GTI R5-tel, méghozzá egy nagyszerű hangulatú teszteléssel a Mikulás-ralin. A MOL Racing Team négyszeres abszolút bajnoka nemcsak értékes tesztkilométereket szerzett, de megkocsikáztattak néhány potyautast is, ha már ezúttal csak előfutóként vettek részt a murvás versenyen.

Új autóra nyergel át az év pilótájának választott Herczig

A MOL Racing Team versenyzőpárosának pénteki sajtótájékoztatóján bemutatták az új autót, amelyből egyelőre ez az egy modell van használatban világszerte. Az idei ERC-n összetettben hatodik, korábbi négyszeres abszolút magyar bajnok, idén a legjobb autóversenyzőnek választott Herczig azt mondta, céljuk 2019 végén dobogós helyen zárni összetettben.

“Először is meg kell köszönjük a Volkswagennek és a támogatóinknak, hogy ilyen nagyszerű sajtóeseményen mutathattuk be az autót. Nagyon jól sikerült az esemény, és utána a verseny is jó hangulatban telt, úgy vettem észre, mindenki élvezte a közös tesztkilométereket” - mondta a MOL-csapatnak Herczig, aki több újságíró mellett a MOL-csapat egy másik oszlopos tagját, a MOL Vidi FC csapatkapitányát, Juhász Rolit is vitte egy kört.

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Láttam az alkalmi navigátorok arcán az izgalmat még a rajtok előtt majd miután elrajtoltunk én azt realizáltam, hogy élvezik a nagyon élvezik a dolgot. Szerencsére a normál közúti szakaszokon az etap útvonalon volt időnk beszélgetni is egy kicsit, próbáltam betekintést adni a ralizásról a navigátori munkáról illetve, hogy mi fog rájuk várni hamarosan a gyorsasági szakaszokon.”

Egy szörnyeteg nyergébe pattant

Örülünk, persze, hogy vidámra sikeredett a bemutatkozás, de mi a helyzet a legfontosabbal: hogy sikerült az első randi a VW Polo GTI R5-össel?

“Úgy érzem, hazatértem ebbe az autóba. Nagyon jó volt versenykörülmények között vezetni, pedig konkrétan mindenben más, mint a Skoda” - kezdte az Európa-bajnokságon még egy Fabia R5-össel vitézkedő, végül az összetett hatodik helyen végző pilóta.

 “A kormány, az ülések, a futómű, a lengéscsillapító is egészen más. Hozzá kell szoknom, hogy magasabb a végsebessége, és rövidebb a féktávja, másképp mozog rossz talajon, és kimondottan széles tartományban tudom használni a motorját. Nagyon szerettem a Fabiával versenyezni, nagyszerű autó volt, de a VW-val úgy gondolom, szintet léptünk.”

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Az ismerkedés elején vagyunk, de eddig azt kaptam az autótól, amit vártam, illetve amiben reménykedtem. Most az a feladatunk, hogy ne teljenek el hosszú hónapok, mire legközelebb vezethetem. Ez nem lesz egyszerű ügy, de azon vagyunk, hogy az Azori-szigeteki Eb-rajtig legalább kétszer tudjunk tesztelni.”

“Ehhez a teljes stábot, a versenymérnököket szervizkamionostul, alkatrészestül, versenyautóstul utaztani kell, ezért nem mondhatom azt, hogy biztosan fogok tudni tesztelni. "Folynak a tárgyalások, és nagyon bízom benne, hogy ha a január tétlenül telik is, februárban és márciusban tudunk egyet tesztelni valahol. Hogy hol? Hát ezt még nem tudjuk. Lehet, hogy egészen délre kell mennünk, ha nem akarunk havas pályán tesztelni” - tette hozzá Herczig.

Új szezon, régi remények

Norbi elmondta, a remekül sikerült első tesztkilométerek nem sokat változtattak a következő szezonra megfogalmazott célokon, csak a lelkesedésüket korbácsolta fel Ferencz Ramón navigátorral a Volkswagen Polo GTI R5 remek bemutatkozása.

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Inkább azt mondanám, megerősítette a reményeinket, hiszen a következő szezonra már egyértelmű, kimondott célunk, hogy az abszolút dobogós helyen végezzünk az ERC-sorozatban.

Nem volt a világon semmi gond a Fabia R5-össel, de ezzel az autóval meglesz az esélyünk, hogy odaérjünk az összesített dobogóra. Az első teszt meggyőzött arról, hogy a feltételek adottak lesznek, így nekünk kell nagyon komolyan felkészülnünk a szezonra, hogy valóra váltsuk az álmainkat.”

“Ramónnal éhesek vagyunk a sikerre, és már most alig várjuk, hogy versenyautóba ülhessünk. Izgalmas időszak következik, de eltökélten várjuk.” - mondta a 2018-as év legjobb pilótájának választott Herczig.

MOL Sportágak
MOL Csapat