Herczigékre rászámoltak, felálltak, aztán jött a gyomros

2019. október 02. szerda 11:55

"Már tényleg csak az hiányzik, hogy egy repülőről ránk essen egy hangversenyzongora" - nevettünk Herczig Norbival a pechszéria újabb felbukkanását látva. Interjú.

“Erre már tényleg nehéz bármit mondani” - tárta szét a karját Herczig Norbi, miután a MOL Racing Team csapatára újabb csapásokat mért a balszerencse Cipruson is. Ezúttal ráadásul Norbi is hibázott egyet, de ez már csak azután történt, hogy egy egészen elképesztő büntetéssel a nyakában volt kénytelen nekiveselkedni az autó-, és főleg abroncsgyilkos ciprusi versenynek a négyszeres abszolút bajnok.

“Ramón testvére, Krisztián általában a versenyek előtt felméri, hova menjen az operatőr, honnan készítheti a legjobb felvételeket. Most is így történt, ám erre nem kértünk külön engedélyt, így pedig szabálytalanságot követtünk el azzal, hogy Krisztián bement a pályára. Előfordulhatott volna, hogy egy ejnye-bejnyével megússzák Norbiék, de tavalyi bronzérmesként nem jött rosszul a ciprusi szervezőknek, hogy nehéz helyzetbe hozhatnak egy a hazai versenyzőre (aki amúgy a rendező ciprusi szövetség elnökének a veje is) veszélyes pilótát, így jött a kétperces büntetés. ∗

“Ezzel ugrott a gumistratégiánk is, és hát egyébként is eléggé rányomta a bélyegét az egész hétvégére, hogy ilyen komoly hátrányból kellett rajtolnunk, de becsülettel tettük a dolgunkat, és a szombati versenynap nem is sikerült rosszul” - mondta Norbi, aki elég csalódottnak tűnt, de azonnal jelezte, szó sincs arról, hogy nekikeseredne.

Nagyszerűen sikerült a szombat

Norbiék úgy döntöttek, a roppant defektveszélyes pályákon egy kemény abroncsot használnak, mert így ugyan kicsit lassabbak voltak, de a végül feltett gumik keménységének hála akár egy defekttel is le tudtak volna jönni egy szakaszról. Aztán kiderült, hogy a defekt még a legkisebb probléma lett volna.

 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Biztonsági autózást mutattunk be, mégis nagyon jól mentünk szombaton, hiszen az időeredmények alapján az ötödik helyre jöttünk be. Abszolút pariban voltunk a mezőnnyel, voltak egészen kiemelkedő gyorsasági szakaszaink is, és pozitívan, lelkesen vártuk a vasárnapi versenynapot.”

Herczig Norbi nem az a fajta raliversenyző, aki folyamatosan a kifogásokat keresi, most is első szóra elismerte a felelősségét abban, hogy a vasárnapi versenynapon nem sikerült folytatni a nagyszerű szereplést.

 
Fotó: FIA ERC/Facebook
 
“Az én hibám volt, elmértem egy féktávot” - szögezte le sportszerűen Norbi. “Egy dobálós részen rosszul érkeztünk meg egy kanyarba, és a külső íven elkaptunk egy fát. Nagy szerencse, hogy a Volkswagen a verseny előtt jött ki egy új fejlesztésű, megerősített futóművel, így csak a féltengely tört el.”

“A bal első hajtás elment, így három kerékkel jöttünk le a pályáról, sőt mivel a két gyorsasági között nem tudtuk megcsinálni, a következő szakaszon is úgy tudtunk menni, hogy csak három keréken volt hajtás."Nem kellemes, ha minden gázadásnál elindul keresztbe az autó, ennél még az is jobb lett volna, ha csak hátsó hajtásunk van. Nagyot küzdöttünk Ramónnal, és végül sikerült befejeznünk a versenyt” - magyarázta Norbi.

Kiütöttek, felkeltél, és jött az újabb gyomros

A MOL Racing Team pilótája kiváló sportember, még egy ilyen pechszériában is a pozitívumokat keresi. A 9. hely hely természetesen nem az, amiért a csapat idén küzdött, de Norbi szerint most is van mibe kapaszkodni.

 
Fotó: FIA ERC/Facebook
 
“Nemcsak jók, hanem egyre jobbak a részeredmények, sokszor vannak olyan gyorsasági futamok, amiken legyőzzük a legjobbakat is. Az autócsere miatt számítottunk is rá, hogy az idei év harcosabb lesz, de szeretném leszögezni, hogy nagyon szeretjük a Polo GTI-t, és azért dolgozunk, hogy mindent ki tudjunk autózni belőle.”

“Látszik, hogy aszfalton nagyon versenyképes az autó, és úgy általában a szűkebb, sok kanyart felvonultató, technikás versenyeken vagyunk pariban a legjobbakkal, míg a tempósabb, szélesebb, murvás szakaszokon még bizony van hátrányunk.”

“Ez a verseny olyan volt, mint az egész évünk: még a gongszó előtt ránkszámoltak, mégis felálltunk, küzdöttünk emberül, aztán megint jött egy gyomros. Nekem soha nincs világvége-hangulatom, a feleségem, aki a legnagyobb kritikusom, mindig mondja is, hogy csak magamat húzom le, ha kesergek. Ezért most sem teszem, örülök a részeredményeknek, és bízom benne, hogy Nyíregyházán majd kijön a lépés minden tekintetben” - tette hozzá Norbi.

A cikk eredeti verziójában idézőjelben szerepelt a csillagozott megjegyzés, holott ez az információ nem Herczig Norbitól származott. A MOL Csapat stábja elnézést kér a pilótától, amiért azt a látszatot keltette, hogy tőle idézünk. 

MOL Sportágak
MOL Csapat