Zengőék ifjú titánja fél szemmel már a WTCR-t nézi

2020. augusztus 26. szerda 15:20

Boldizs Bence remekül ment a TCR Eastern Europe legutóbbi állomásán, összesített második helye sok jót ígér a hamarosan rajtoló WTCR-szezonra, ahol ő vezeti majd Zengőék egyik Cupráját.

A Zengő Motorsport pilótája a TCR kelet-európai kupa második versenyén egy küzdelmes hetedik, majd egy bevállalós harmadik helyet szerzett - ebből végül második lett egy kizárásnak köszönhetően -, így összesítésben is a második helyre jött fel. Boldizs Bencének meglehetősen zaklatottan indult a TCR Eastern Europe második állomása, hiszen a Slovakiaringen hiába próbálkoztak korábban már tesztelt, és jól bevált beállításokkal, valahogy nem akartak összejönni a dolgok.

“A hétvége várakozásait sem a szabadedzésen, sem az időmérőn nem tudtam hozni, hiába próbálgattuk ugyanazokat a beállításokat, amikkel pár hónapja ezen a pályán elég jó időket mentünk. Sokat tanakodtunk, hogy mi lehet a gond, de nem sikerült rájönnünk, aminek egy szenvedős futam végén egy hetedik hely lett az eredménye az első versenyen” - mondta a MOL Csapatnak a Zengő Motorsport 23 éves pilótája.

“A második futamnak a 12. helyről vághattam neki, ami nem sok jót ígért, de mivel végül sikerült eltalálnunk az autó beállításait, folyamatosan jöttem egyre feljebb, és a harmadik helyen intettek le. Mivel azonban a második helyezett autóján szabálytalanságokat találtak, kizárták, így megörököltem a dobogó középső fokát” - magyarázta vidáman Bence.

Bemelegítés a WTCR-re

A TCR Easter Europe nem egy gazdag történelmű sorozat, hiszen az idei még csak a második kiírás, de Boldizs szerint egy év alatt is rengeteget fejlődött a sorozat. “Tavaly 7-8 autó állt rajthoz, idén többször is elérte a 20-at a nevezők száma, úgyhogy elmondható, egészen komoly kis túraautó-bajnokság lett a TCR-ből.”

 

“Számunkra természetesen a WTCR a prioritás, és bár nagyon komolyan vesszük a kelet-európai sorozatot is, most minden a WTCR-re való felkészülés jegyében telik. Szükségem is van rá, hogy megszokjam az autót, hiszen korábban csak egy 100 lóerős Suzukival versenyeztem, ez a paripa pedig 360 lovas, úgyhogy minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy összebarátkozzunk.”

“Számítanak az eredmények a TCR-ben is, de az a lényeg, hogy a WTCR szeptemberi rajtjáig minél több versenykilométer legyen a lábamban. Óriási megtiszteltetés, hogy én vezethetem Zengőék egyik autóját a túraautó-világkupán, nem szeretnék csalódást okozni, úgyhogy minden pillanatban fejlődni szeretnék.”

 

Bence elmondta, a legnagyobb különbség a korábbi versenyautója és Zengőék Cuprája között a fékben és a gumikban érzékelhető. “Először is bal lábbal kell fékezni, és mivel itt nincs szervó, nagyon keményen kell taposni a pedált. Emlékszem, amikor először mértük, milyen erővel próbáltam fékezni, a műszerek szerint épphogy a minimális hatást elértem, pedig bent úgy éreztem, hogy tiszta erőből taposom a pedált” - mesélte nevetve Bence. “A másik a gumi, hiszen a korábban használt abroncsok semi-slick gumik voltak, most pedig slickkel megyünk. "A gumik melegítése, a kopás figyelemmel követése szinte külön tudomány, és nekem még bőven van tanulnivalóm. Szerencsére egészen jól haladok a dologgal.”

Szeptember közepén irány Salzburg

A WTCR-szezon, amelybe egy év kihagyás után tér vissza a Zengő Motorsport, szeptember 11-én a salzburgringi szabadedzéssel kezdődik, majd jön a versenyhétvége, ahol Bence bemutatkozhat a túraautó-világkupa mezőnyében.

 

“Most még nem izgulok, majd az utazás előtt biztosan fogok. Azokkal a versenyzőkkel fogok csatázni, akiket eddig csak tévében láttam, és ott lesz köztük példaképem, Michelisz Norbi is. Ezt azért fejben fel kell még dolgoznom” - mondta nevetve a Zengő Motorsport fiatal pilótája.

“Elvárásokról egyelőre felesleges beszélni, időkről és számszerű eredményekről még korai bármit is mondani. Az első verseny nyilván az ismerkedéssel, a versenyrutin megszerzésével telik majd, és közben fel tudom mérni, mennyire vagyok a legjobbaktól, ami szintén fontos információ."Versenyről versenyre, sőt körről körre akarok fejlődni, és bár tudom, hogy nagyon nehéz év áll előttem, úgy gondolom, készen állok” - mondta határozottan a Zengő Motorsport ifjú titánja. 

MOL Sportágak
MOL Csapat