Zengőék nyerték az első elektromos túraautó-sorozatot

2021. október 18. hétfő 11:33

A csapatok között és a pilóták versenyében is a Zengő Motorsport nyerte az első alkalommal kiírt PURE ETCR-versenysorozatot, ami gyógyír volt a Pau-ban történtek másik felére.

Ahogy a Pau-Arnos-ban megrendezett verseny előtt is írtuk, Zengőéknek megvolt az esélyük akár arra is, hogy a Cupra X-ekkel kisajátítsák a dobogót, hiszen az első négy helyen három zengős pilóta állt az utolsó futam előtt. A harmadik helyen álló Mikel Azcona esélyei gyorsan elszálltak a bajnoki címre, hiszen a hibátlan időmérők után az A nagydöntőben csak a harmadik helyen végzett, de a svéd Mattias Ekström - aki a pole-ból indulhatott - tartotta első helyét. 

A svéd pilótának csak annyi volt a dolga a nagydöntőben, hogy az első ötben végezzen, ezzel már bajnoknak mondhatta volna magát, de Zengő Zoli vélhetően kis híján szívrohamot kapott a mindent eldöntő futam rajtja után, hiszen az élről rajtoló Ekström az első kanyarokban összeakaszkodott Philipp Enggel, és kicsúszott a pályáról. A svéd vissza tudta irányítani a Cuprát az aszfaltcsíkra, de defektet kapott, ki kellett állnia kereket cserélni. 

Közben Vernay az élre állt, és mivel a francia pilótának a bajnoki címhez saját győzelme mellett az is kellett, hogy Ekström ne végezzen az első ötben, úgy nézett ki, az utolsó pillanatban kicsúszik Zengőék kezéből a győzelem. Igen ám, csakhogy Eng autójával komolyabb problémák voltak az ütközés miatt, így ő nem térhetett vissza a pályára, ezért a magyar istálló paddockjában is tudták, hogy elég, ha Ekström végigkocog a pályán, és ezzel máris bajnok. 

Így is lett, Vernay megnyerte a szuperdöntőt, de a vasárnapi sofőr tempójával autózó Ekström bevitte a célba a viharvert Cuprát, ezzel teljessé téve a Zengő Motorsport sikerét: a magyar istálló a konstruktőrök, a csapatok és a pilóták versenyét is megnyerte az első alkalommal kiírt PURE ETCR-sorozatban. 

WTCR-ben már nem ment ilyen jól 

Zengő Zoli nem véletlenül tartott a franciaországi pályától, hiszen a WTCR-ben nem sok babér termett a magyar istálló pilótáinak. Boldizs Bence és Jordi Gené nem szereztek pontot, és Robert Huff is csak egyet, de ezek nem meglepetés eredmények a szezon eddigi részét tekintve. 

Viszont Mikel Azcona, aki az összesített harmadik helyen állt, szintén nem futott jó versenyt, mindössze öt pontot szerzett, és ezzel nagyot zuhanva a hetedik helyig esett vissza a tabellán. A WTCR-szezonból még két forduló van hátra, Olaszországban és Oroszországban lehet még pontokat gyűjtögetni. 

MOL Sportágak
MOL Csapat