Elsőéves juniorként tarolta le a világot Özbas Szofi

2019. október 31. csütörtök 11:42

A MOL Alapítvány ifjú cselgáncsozója elképesztő őszt produkált, de tudja, hogy hiába tarolt a juniorok között, a felnőtt- és az utánpótlásszint között óriási a különbség.

Özbas Szofi október 19-én töltötte be a 18. életévét, és a nagykorúságát azzal ünnepelte, hogy elsőéves juniorként letarolta a mezőnyt a világbajnokságon alig egy hónappal azután, hogy Európa-bajnoki címet is szerzett. A korábban az ifjúságiak között szintén Eb-győztes, illetve ifjúsági olimpiai bajnok cselgáncsozó a magyar dzsúdótörténelem első versenyzője, aki a két korosztály közti ugrást ilyen sikeresen vette.

Özbas Szofi a junior Eb után a vébét is megnyerte!

Kilencven ország közel hatszáz cselgáncsozója méri össze tudását a marokkói Marrákesben zajló junior-világbajnokságon. A második versenynapon a 63 kilogrammos lányok mezőnyében tatamira lépett a súlycsoport egyik favoritja, a 17 éves Özbas Szofi is - írja az utánpótlássport. A magyar küldöttség joggal várt kiemelkedő eredményt a ceglédi lánytól, hiszen alig több, mint egy hónapja a finnországi junior Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmet akasztottak nyakába.

“Nagyon büszke vagyok magamra” - mondta a MOL Csapatnak széles mosollyal a MOL Alapítvány szolnoki versenyzője. “Minden versenyre úgy megyek, hogy bár nincs bennem érmekben megfogalmazható elvárás, a legjobb teljesítményt akarom nyújtani, és mindenkit le akarok győzni.”

Akár az olimpia is összejöhet

Utánpótláskorú versenyzőknél, bármilyen sikeresek is, még ritkán kerül szóba az olimpiai kvalifikáció lehetősége, ám Szofinál más a helyzet, hiszen az egy hónapon belül megnyert junior Európa-bajnokság és világbajnokság annyi pontot hozott a konyhára, hogy valóban elérhető közelségbe került a tokiói szereplés.

 
“Elsősorban a világbajnokságon szerzett pontoknak köszönhetem, hogy ott vagyok a kvalifikációért harcolók között. Nagyon sok verseny van még hátra, bármi megtörténhet, de nem áltatom magam esélyekkel."Azt azért tudni kell, hogy a felnőtt és a junior mezőny színvonala között sokkal nagyobb a különbség, mint az ifik és a juniorok között.”

Szofi elmondta, amellett, hogy mentálisan is készen áll a nagyobb kihívásokra, szerencsés fizikai alkattal áldotta meg a sors. “Jó genetikám van a cselgáncshoz, megfelelő a testfelépítésem, és az erőnlétemmel sincs gond. Alacsonyan van a súlypontom, szikár, erős lány vagyok, ami a dzsúdóstílusomnak jól fekszik. Ugyanakkor van olyan lány a mezőnyben, akinek pont velem ellentétes a felépítése, de az ő harctechnikájához pont az a jó. Szóval nincs tökéletes recept” - tette hozzá nevetve Szofi.

 
“Nehéz megmondani, milyen esélyekkel indulnék a felnőttek között. Azt gondolom, labdába rúghatnék, de hogy nem kerülnék a mezőny első felébe, abban biztos vagyok. Sok edzés kell, és még több verseny, hogy fel tudjam építeni magam. A legfontosabb a szorgalom, és az, hogy az ember mennyire elszánt, mennyire akarja ezt az egészet. Én nagyon.”

Megérzések és Youtube

A MOL Alapítvány cselgáncsozója elmondta, fontos számára az edző, illetve a tanácsai, de amikor a tatamira lép, már jobban szeret a saját megérzéseire hagyatkozni. “A küzdelem előtt tíz perccel meghallgatom az edzőmet, de ekkor már nem az ellenfelemre koncentrálok, hanem csakis saját magamra. Az ellenfelekből egyébként is fel lehet készülni Youtube-ról, mert nagyon sok küzdelmet töltenek fel, mindenkiről van fent olyan felvétel, amiből sok hasznos információ derül ki.”

 
“Azt már megszoktam, hogy sokszor idősebbek ellen kell küzdenem, így volt ez az első juniorversenyeimen is. Voltak kortársak is, akik velem együtt léptek fel az ifi korosztályból, de a legtöbb lány idősebb volt. Persze azért ismerjük egymást, nemcsak a versenyekről, hanem az edzőtáborokból is. A szerb lánnyal, akivel a vb-döntőt vívtam, például Dunavarsányban együtt edzőtáboroztunk.”

Szofi elmondta, a világbajnokság és az Eb közül utóbbi volt nagyobb kihívás. “Az Európa-bajnokságon volt egy olyan összecsapásom, ami a legutolsó pillanatban dőlt csak el. A világbajnokság simább volt, ott nem volt ennyire húzós összecsapás, bár természetesen könnyűnek azért azt sem mondanám.”

 
A szolnoki cselgáncsozó tudja, hogy mindenben sokat kell még fejlődnie, hogy megvalósíthassa álmait, de kérdésünkre egy fejlődési pontot azért kiemelt: “A versenyrutin nagyon fontos, nekem például abban kell segítség, hogy jobban elhiggyem magamról, hogy meg tudom csinálni az előttem álló feladatot."Ebben sokat segít az a fajta pozitív megerősítés, amit a győzelmek hoznak, szóval ez a dolog megoldódhat akár magától is: csak sokat kell versenyezni, és sokat kell nyerni hozzá” - tette hozzá nevetve a 18 éves klasszis.
MOL Sportágak
MOL Csapat