Ifjúsági olimpiai bajnok a MOL-csapat ifjú tehetsége

2018. október 09. kedd 10:02

Megvan a harmadik arany az ifjúsági olimpián: Özbas Szofi, a MOL Alapítvány 16 éves támogatottja a cselgáncsozók 63 kg-os súlycsoportjában nyert.

Megvan a magyar csapat harmadik ifjúsági olimpiai aranyérme! A 63 kilogrammos dzsúdós, Özbas Szofi az aranycsatában úgy nyert, hogy a golden score-ban lekopogtatta a tunéziai Mariem Khlifit, így a dobogó legfelső fokára állhat fel Argentínában.

A mindössze 16 éves dzsúdós, aki az egyetlen lehetséges kvótát gyűjtötte be cselgáncsban, korábban nyilatkozott a MOL Alapítványnak, és már akkor éretten nyilatkozott az ifjúsági olimpiai esélyeiről:

 
"Szeretném mindazt megmutatni, amiért a nyáron küzdöttem, mert hiszem, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét. Én egyébként olyan típus vagyok, aki nem tűz ki maga elég egy konkrét helyezést, inkább mindig csak a következő meccsre koncentrálok. Nálam ez pszichésen jobban működik. Nem szoktam a sorsolást sem megnézni, mert stresszel. Félreteszem a meccsen kívüli egyéb tényezőket, és így sikerül a figyelmemet egyfelé terelni.

Tizenegy kilót kellett felkapni

Özbas Szofi számára komoly kihívást jelentett, hogy az ifjúsági olimpiához két súlycsoportot kellett feljebb lépnie, amihez 11 kilót kellett valahogy felszednie. Erről így beszélt a Tehetségtámogató Program honlapján:

"Tavaly nyárig 52 kg-os súlycsoportban versenyeztem, ami a mostani 63 kg-hoz képest nagy különbség."A jó és erős versenyzőknek ez mindig egy fontos kérdés, mert sokszor amúgy sem pontosan annyi a súlyunk, mint amennyi a megjelölt súlycsoport. Én például 55 kilósan versenyeztem az 53-asok közt, erre jött még rá az erősítés, ami szintén tömegnövelő. "Plusz jött egy hosszabb kihagyás is vakbélműtétem volt, így a plusz kilók szinte maguktól jöttek fel. Persze a több hetes kihagyás azért nem könnyítette meg a dolgom."

MOL Sportágak
MOL Csapat