Placebo pirula, néhány könnycsepp és végül vb-bronz

2023. május 19. péntek 10:50

A 22 éves Özbas Szofi a tavalyi Európa-bajnokság után az idei vébén is dobogóra állhatott, pedig a negyeddöntőben megsérült, de átverekedte magát a fájdalmon.

Abban a szerencsés helyzetben van a MOL Csapat, hogy szinte végigkövethetjük a Honvéd tehetségének, Özbas Szofinak a pályafutását. A szolnoki származású cselgáncsozó a MOL Tehetségtámogató Programjának tagja volt, így többször is volt szerencsénk találkozni és beszélgetni a már utánpótláskorú versenyzőként is roppant érett gondolkodású dzsudokával, aki azóta már a felnőtt mezőnyben is alaposan letette a névjegyét, sőt olimpikonnak is mondhatja magát.

tavaly Európa-bajnoki bronzérmet szerző Özbast az idei világbajnokságon sem lehetett leszorítani a dobogóról: Dohában a vigaszágról a kisdöntőbe jutó cselgáncsozó parádés teljesítménnyel nyerte meg a bronzmeccset. Nem csoda, hogy egy rendkívül boldog és elégedett dzsudokát értünk utol.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Özbas Szofi (@szofi.ozbas) által megosztott bejegyzés

“Nem tettem magamra extra terhet azzal, hogy számszerű elvárásokat fogalmaztam meg, csak arra koncentráltam, hogy felkészült és összeszedett legyek. Szerencsére nagyon kerek volt ez az időszak kezdve az alapozástól a fogyasztáson át az utazásig, és mivel nálam mindig az a legnagyobb kérdés, Özbas Szofit le tudom-e győzni a tatamin, a jó előjelekbe már benne volt a jó szereplés ígérete is” - mondta széles mosollyal a friss vb-bronzérmes.

Szofinál különösen igaz: fejben dől el

“Az én legnagyobb előnyöm, egyúttal a legnagyobb hátrányom is, hogy sokat gondolkodom, ezért a siker legfontosabb tényezője, ha egyensúlyban tudok lenni magammal. Sajnos szorongó típus vagyok, könnyen kizökkent egy-egy szerencsétlen körülmény, ezért meg kellett tanulnom megélni a pillanatokat. Szerencsére most ez is jól sikerült.”

 
Fotó: Judoinfo.hu
 

A dohai világbajnokságon Szofi az első körben erőnyerő volt, a 16 közé jutásért pedig gyorsan dobott egy ippont spanyol ellenfelén, majd egy venezuelai versenyzőt leszorítással ejtett ki, és máris a legjobb nyolc közé jutott. Ott azonban nemcsak kikapott, de veszélybe került a vigaszági szereplése is.

“Régóta ismerem Joanne van Lieshoutot, tudtam, hogy nagyon erős a földharcban, ezért próbáltam minél tovább állva maradni. Sajnos ki tudta húzni a kezemet, és bár nem vagyok az a fajta, aki gyorsan lekopog egy ilyen karfeszítést, eljött az a pont, hogy feladjam a küzdelmet."Csakhogy a bíró pont úgy helyezkedett, hogy nem látta, a holland lány pedig még vagy 4-5 másodpercig feszítette a karomat. Végül lábbal kopogtam le, de addigra már nagyon fájt a karom” - idézte fel a negyeddöntőt a Honvéd ifjú klasszisa.

 
Fotó: Judoinfo.hu
 

“Nagyon kevés időm volt csak összeszedni magam a vigaszágra, tíz perccel később újra tatamira kellett állnom. Tudtam, hogy át kell vernem magam a fájdalmon, és fejben is össze kell szednem magam, ezért bekaptam egy placebo jellegű fájdalomcsillapítót, sírtam egy kicsit, és mire a szőnyegre léptem, úgy éreztem, megszűnt a fájdalom. Visszaszereztem a kontrollt” - mondta büszkén Szofi, aki ipponnal győzte le koszovói ellenfelét, és bejutott a final blockba, azaz az éremcsatákba.

A bronzmeccs aztán drámai pillanatokat, óriási küzdelmet és végül egy vicces jelenetet is hozott, de ami a legfontosabb, magyar bronzéremmel zárult, hiszen Szofi hosszabbításban legyőzte Lubjana Piovesanát.

 
Fotó: Özbas Szofi/Instagram
 

“Annyira a meccsre koncentráltam, hogy amikor csináltam egy wazarit érő akciót, nem is voltam a tudatában, hogy már a hosszabbításban járunk, ezért bármilyen pontot érő akció a győzelmemet jelenti."

Hirtelen bevillant, hogy mit ünneplek én itt, amikor még nincs vége a küzdelemnek, ezért újra rávetettem magam az osztrák lányra” - idézte fel a bronzmeccset Szofi.

Párizs egyelőre csak nyomasztásra jó

A Honvéd dzsudokája még tinédzserként mutatkozott be olimpián, és bár a 2022-es Európa-bajnoki harmadik helyét 2023-ban egy vb-bronzzal fejelte meg, a gondolatmenetet nem akarta továbbvinni 2024 legfontosabb eseményéig, a párizsi olimpiáig.

“Nem elemzek, nem analizálok részletekbe menően sem a saját, sem az ellenfelek stílusát, és főleg nem mérem a saját teljesítményemet senkiéhez, mert ez nem az én utam."Természetesen nagy álmom a párizsi olimpia, de ha mindent ennek a célnak rendelek alá, és mindent ebből a szempontból értékelek, azzal csak azt érem el, hogy összenyomom magam.”

“A világbajnokságra sem volt célom, csak pillanatokra osztottam a felkészülést, és mindig az előttem álló feladatra koncentráltam. Így fogok tenni a következő időszakban is. Jó versenyzőnek tartom magam, képes vagyok jó eredményeket elérni, de csak akkor, ha a magam útját járhatom” - magyarázta Szofi.

MOL Sportágak
MOL Csapat