11 éves Bruce Lee-rajongó oktatja a világot sakkban

2018. augusztus 16. csütörtök 09:56

Az egy évvel idősebbek mezőnyében nyert rapid sakk Európa-bajnokságot, már készül a vébére, de közben mindig akad egy kis ideje Bruce Lee-filmeket nézni Gaál Zsókának.

Még csak 11 éves, de nemcsak világ- és Európa-bajnoki érmeket szerez, hanem profin is nyilatkozik az ajkai Gaál Zsóka, aki néhány héttel ezelőtt az U12-es korosztályban Eb-győztes lett rapid sakk szakágban.

 
Zsóka az amatőr szinten sakkozó édesapjától, Gaál Sándortól örökölte meg a sakk szeretetét, és mivel a kislány már hétéves korában kimagasló tehetségnek bizonyult, egyenes út vezetett Zsóka számára a versenyszerű sportolás felé, amiben a MOL Tehetségtámogató Programja is segítségére volt.

“Először apuval sakkoztam, de csak arra emlékszem, hogy engedte magát, arra nem, hogy sikerült-e legyőznöm” - mondta a MOL-csapatnak széles mosollyal Zsóka, majd hozzátette, édesapja az első időkben még időfórt adott neki.

“Most már ő adhatna nekem, de nem merek vele leülni játszani” - tette hozzá a büszke édesapa, aki versenyszerűen sakkozott, de nem azon a szinten, ahova a kislányát reméli eljuttatni.

“Már nagyon fiatalon kiderült, hogy Zsóka elképesztően tehetséges, ezért úgy döntöttünk, megpróbáljuk a fókuszba helyezni a sakkot. Ezt a sportot csak komolyan érdemes csinálni, ezért Zsóka magántanuló lett, de igyekszünk mindent megtenni, hogy az élsport mellett élhesse az átlagos gyerekek életét is. Nagy öröm számunkra, hogy kedves, barátságos kislány lett belőle, nem afféle csodabogár, mint sok élsportoló.”

A kikapcsolódásban Bruce Lee segít

Zsóka megerősítette, hogy bár sok munkával és edzéssel jár ez az életforma, nem érzi magát rosszul, és nincs rajta extra nyomás sem. “Van időm a barátaimra, sokat vagyok velük, és jut időm azokra a dolgokra is, amik kikapcsolnak.”

 
Kapaszkodjunk meg: Zsóka kedvenc időtöltése a filmnézés, de nem a Jégvarázst és a Minyonokat nézi legszívesebben.

“Bruce Lee a kedvencem, az összes filmjét kívülről tudom” - mondta Zsóka, és a jártasságát egyből be is bizonyította, amikor kijavította a sorok szerzőjét egy klasszikus jelenettel kapcsolatban.

Nem csak felkészülés, edzés is van

Furcsa hallani, hogy egy sakkozónak is rengeteget kell edzenie, pedig így van. Amellett, hogy Zsókának több magyar sakknagymester és egy sportpszichológus is segít a felkészülésben, egy volt magyar bajnok atléta is dolgozik mellette.

“Egy 5-6 órás versenyen fizikailag is nagyon el lehet fáradni, ezért fontos, hogy az állóképességem is rendben legyen. Nem okoz gondot a dolog, szeretek mozogni, és érzem, hogy jót tesz nekem, ha az elméleti felkészülés mellett bringázni, futni vagy teniszezni is van lehetőségem. Pingpongozni is szeretek, nagyon jól kikapcsol, miután napi 6-7 órát is a sakkozással foglalkozom” - mondta Zsóka.

Az ajkai tehetség minden reggel fizikai edzéssel kezdi a napot, aztán egy órát angolozik, és csak utána jönnek a sakkedzések. “Ebben a korban még a játékerő a legfontosabb, de már láttuk jeleit annak, hogy a 12 éveseknél is fontos szerepet tölt be a versenyzők mögött dolgozó stáb” - mondta Gaál Sándor, és ezt megerősítette Zsóka is.

 
“A korosztályomban az egyik legerősebb ellenfelem egy orosz lány, akivel a mostani Eb-n döntetlent játszottam. Vele találkoztam Minszkben is tavaly, és akkor kiderült, hogy alaposan felkészítették belőlem” - magyarázta Zsóka. “Az Európa-bajnokságon egyébként nem csak vele, hanem három másik nagy ellenfelemmel is találkoztam, és őket sikerült legyőznöm, aminek nagyon örültem.”

Gaál Sándor hozzátette, az Eb-győzelem mellett amiatt is nagyon elégedettek, mert Zsóka remekül bírta a versenyt pszichésen, ezúttal ugyanis már az esélyesség terhét is el kellett bírnia. “A győzelmi kényszer óriási terhet tud rakni a sportolókra, és ezt most Zsóka nagyon profi módon kezelte. Pedig egy évvel idősebbekkel versenyez, azaz úgy lett Eb-győztes, hogy a legtöbb versenyzőnél fiatalabb volt.”

Cél a felnőtt válogatottság

A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja nem unatkozik a nyáron, hiszen az rapid Európa-bajnokság után jön a hosszúpartis Eb Rigában, aztán pedig a korosztályos világbajnokság Spanyolországban, ahol a második helyen emelték ki.

“Itt az erőviszonyokról keveset mond a kiemelés, sok nagyon erős orosz versenyző van, aki keveset versenyez, így az Élő-pontokkal nehezen írható le a játékerejük. Nehéz dolga lesz Zsókának, hogy realizálja a kiemelést, mert itt sok nagyon erős sakkozó lesz a mezőnyben” - mondta az édesapa.

“Az Európa-bajnokságon a dobogó volt a cél, és sikerült nyernem. Most nehezebb mezőnyben kell teljesíteni, így az elvárás is óvatosabb: az első hatba kerülést tűztük ki célul” - mondta Zsóka, majd hozzátette, teher nélküli játékra készül.

“Ebben a korosztályban majd jövőre számít igazán nagy esélyesnek, de ez persze nem azt jelenti, hogy most ne lenne benne egy igazán szép eredmény” - mondta Gaál Sándor.

A hosszabb távú célokról egyelőre óvatosan beszélt Zsóka. “Szeretnék egyszer a felnőtt válogatott tagja lenni. "Ez óriási megtiszteltetés lenne, ez motivál, amikor a versenyekre készülök. Ha ez sikerül, akkor majd lehet beszélni az ott elérhető eredményekről is, de ez még messze van” - tette hozzá mosolyogva a 11 éves zsenipalánta.

MOL Sportágak
MOL Csapat