A felnőtt öttusamezőny is fejébe véshette Barta Luca nevét

2019. szeptember 04. szerda 12:20

A MOL Alapítvány 19 éves öttusázója egy junior vb-bronz után beugróként szerzett érmet a felnőtt Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon is. Ezt nevezzük bemutatkozásnak!

“Most már nagyon jól, sőt felszabadultan” - mondta az obligát kérdésre válaszolva Barta Luca öttusázó, aki váltóban világbajnoki ezüstérmet szerzett a budapesti öttusa-vb-n. “Először nagyon furcsa volt, el sem akartam hinni, annyira nem számítottam rá, hogy ilyen jól sikerül a verseny. De most már elhiszem!” - tette hozzá mosolyogva a MOL Alapítvány ifjú versenyzője.

Vb-ezüstérmes lett váltóban a MOL Alapítvány öttusázója

Az augusztusi Európa-bajnokságon bronzérmes Réti, Barta duó jól kezdett, a Ludovika Arénában rendezett vívásban 30 győzelmet aratott és 18 vereséget szenvedett, ezzel második volt a dél-koreaiak mögött. Pozícióját a második szám után is megőrizte hazai kettős, mert bár a 2x100 méteres úszásban csak a tizedik időt érte el, kicsik voltak a különbségek.

A 19 éves öttusázónak káprázatosan alakult az idei szezonja, hiszen igazi éremzuhatagot hozott a versenyzése: a junior világbajnokságon egyéniben szerzett bronzot, majd jött a felnőtt Eb, és a világbajnokság, ahol váltóban előbb bronzot, aztán ezüstöt szerzett. És közben még le is érettségizett.

“Nagyon hosszú és nagyon fárasztó szezon volt, nem is a versenyzés, hanem a rengeteg tanulás miatt, úgyhogy bevallom, már egy kicsit vártam a végét, hogy tudjak pihenni egy keveset” - mondta Luca, aki olyan nagyon sokat nem fog pihenni, hiszen felvételt nyert az ELTE Pszichológia szakára, jövő héten pedig már indul is a szemeszter.

 
“Azt hiszem, középiskolásként sokkal nehezebb versenysportolni, mint egyetemistaként. Jóval rugalmasabb a felsőoktatás, egyéni tanrendem lesz, a vizsgaidőszak is hosszabb lesz, és a hiányzásokat sem veszik annyira komolyan, mint a középiskolában.”

Hajszálon múlt a vb-arany

Luca juniorként elsősorban az egyéni számban villogott, de Alekszejev Tamara sérülése miatt be kellett ugrania a felnőtt váltóba is a bath-i Európa-bajnokságon, ami aztán remek sikerrel zárult. “Éreztem, hogy jó napot fogtam ki, így bár az elején nagyon izgultam, koncentráltan tudtam versenyezni egész nap. Jól ment a vívás is (ez nálam mindig kicsit kérdéses), és Kamillával tudtuk húzni egymást” - mondta az Eb után Luca, aki akkor élete legnagyobb sikerének nevezte első felnőtt érmét. Aztán jött a hazai rendezésű vébé.

Öttusa: Beugróként lett felnőtt Eb-bronzérmes Barta Luca

Pályafutása legszebb időszakát éli a 19 éves Barta Luca. Nem elég, hogy a lengyelországi Drzonkówban megszerezte élete első világbajnoki érmét a junior-világbajnokság egyéni számában, szűk egy hónap múlva már itt az újabb siker: a sérült Alekszejev Tamara helyett, beugróként nyert felnőtt-Európa-bajnoki bronzot Réti Kamillával váltóban - írja az Utánpótlássport.

“Először kicsit tartottam tőle, hogy túl nagy nyomást tesz rám a hazai közönség, de végül nem lett igazam, sőt kifejezetten fontos volt a futásnál, amikor már nagyon fáradt voltam, hogy sok energia jött a nézőktől.”

A magyar páros nagyszerűen szerepelt, ezúttal a vívás is kiemelkedően jól sikerült a Réti-Barta váltónak, amely óriási csatában maradt le a világbajnoki címről. “A vívás fejben dől el, és a siker titka, hogy nem szabad félni. Mivel itt egy tusra vívunk, nagyon bátornak kell lenni, el kell vállalni az akciókat."Én elég bátortalanul kezdtem, Kamilla viszont remekelt, és az ő teljesítménye húzott magával engem is, így a végére én is elkaptam a fonalat” - mondta a 30-18-as aránnyal zárt vívásról Luca.

 
“Más kérdés, hogy hiába álltunk jól a kombi előtt, tudtuk, hogy a mexikói váltó ebben nagyon jó, fizikálisan talán a legerősebb pár voltak az egész mezőnyben. Talán ha nagyobb előnyt harcolunk ki, lett volna esélyünk az aranyra, de így hiába tettünk meg mindent, itt az állóképesség dönt, és abban nem volt ellenfele a mexikói lányoknak” - magyarázta Luca.

Még csak ismerkedik a felnőtt mezőnnyel

A felnőttek között elért szép sikerek ellenére Luca még úgy érzi, sokat kell fejlődnie - főleg egyéniben -, hogy álmodhasson az olimpiáról. “Titkon azért már álmodoztam róla, de azt gondolom, a realitás az, hogy a 2024-es játékokon jöhet el az én időm. "A felnőtt versenyzők még erősebbek nálam, tapasztaltabbak, rutinosabbak, és ha az első beugrások jól is sikerültek, nekem még nagyon sokat kell fejlődnöm versenyzőként.”

 
“Nagy ugrás az utánpótlásból a felnőttek közé lépni, ezt nem is kell magyarázni. Az első felnőtt versenyeim nem is sikerültek jól, aztán jött az Eb és a vébé, ami megmutatta, hogy ha jól dolgozom továbbra is, ott lehetek a legjobbak között a felnőttek között is. De egyelőre még egy évig a juniorok között fogok versenyezni, szerencsére elindulhatok az Eb-n és a vébén is, ahol mindkettőn szeretnék a dobogón végezni” - mondta a MOL Csapatnak Luca.
MOL Sportágak
MOL Csapat