Az U23-as csúcsot is döntő Mátó Sára U20-as Eb-ezüstérmes

2019. július 23. kedd 10:19

A MOL Alapítvány ifjú atlétája második lett a svédországi U20-as atlétika Európa-bajnokság 400 méteres gátfutó számában. Gratulálunk!

Mátó Sára a második legjobb idővel érkezett a svédországi U20-as Európa-bajnokság 400 méteres gátfutásának döntőjébe, ahol elképesztő versenyzéssel nemcsak ezüstérmet szerzett, de az U20-as országos csúcs mellett, az U23-as korosztály 35 éves rekordját is megjavította - írja az Utánpótlássport.

Mátó Sára az ötös pályáról indult az svédországi Borasban rendezett U20-as Európa-bajnokságon a 400 m gátfutás fináléjában. Sára 58.49-et futott az előfutamban, így a második idővel került a döntőbe, amit jól kezdett, bár az első lépések után még a középmezőnybe olvadt, ám egyre dinamikusabbá és lendületesebbé vált.

 
Ami várható volt: a hármas pályán nyargaló Femke Bol se fog lemaradni az elején. A holland európai ranglistavezető elképesztő iramot diktált, és már a táv felénél körvonalazódott, hogy őt ma senki nem veri meg Borasban. A célegyenesbe fordulva azonban Bol mögött az ARAK Utánpótlás Akadémia reménysége, Mátó tűnt fel másodikként, és a futam végéig megtartva pozícióját, 56.89-es időeredménnyel száguldott át a célvonalon.

A 18 éves magyar ezzel nemcsak saját egyéni és U20-as országos, hanem Szopori Erika 1984-ben, Prágában futott U23-as országos csúcsát (57.18) is megjavította. A szezon kezdetén a szakemberek 57 eleje körüli időt vártak tőle az Eb-n, ő azonban az év versenyén bebizonyította, hogy a bűvös 57-esen belül is képes teljesíteni, ezüstérmet szerezve Magyarországnak a kontinensviadalon.

MOL Sportágak
MOL Csapat