Bekötött szemmel, vakon sakkozott a Parlamentben Gaál Zsóka

2019. szeptember 08. vasárnap 21:39

A Nemzetközi Sakkszövetség az esetleges budapesti sakkolimpiáról érkezett tárgyalni, a Parlamentben tartott fogadáson kedves meglepetéssel várta őket a MOL Alapítvány fiatal sakkozója.

Budapesten ülésezett a FIDE, azaz a Nemzetközi Sakkszövetség elnöksége, ebből az alkalomból esti fogadást tartottak a Parlament Vadásztermében, ahol a MOL Alapítvány fiatal sakkzsenije, Gaál Zsóka különleges feladatot kapott.

A fogadás végéhez közeledve az est háziasszonya, Déri Stefi sakkasztalhoz szólította a 12 éves Zsókát és megkérte, hogy fordítson hátat a sakktáblának, majd bekötötte a szemét egy kendővel, és a fiatal ajkai játékosnak így kellett összemérnie a tudását az est vendégeivel.

Elfogadta a remit Zsóka

Kállai Gábor nemzetközi nagymestert kérték fel moderálni, aki nagyon szellemesen kommentálta végig a játszmát. Mivel Zsóka szeme be volt kötve (vakon sakkozott), minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit vezette Zsóka bábúit, a fogadáson részt vevő vendégek pedig kivetítőn követhették a partit.

 
Fotó: bykapas.com
 
Zsóka Hf3 kezdő lépésére Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja b6 lépéssel válaszolt. Zsóka a 2. g3 lépésére, Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke Fb7 lépéssel válaszolt. Az ezt követő lépéseket neves személyiségek, köztük a Nemzetközi Sakkszövetség elnökségének tagjai is felváltva tették meg, és végül Szabó László a MSSZ elnöke az „a5” lépés megtétele után döntetlent ajánlott, amit Zsóka elfogadott.
MOL Sportágak
MOL Csapat