Bringatörténelmet írt a MOL Alapítvány támogatottja

2019. október 01. kedd 11:40

Vas Kata Blanka hetedik helyen végzett a junior világbajnokság mezőnyversenyében, hasonló szereplésre még nem volt példa a női kerékpársport történetében.

Pénteken az angliai Yorkshire-ben megrendezett országúti kerékpárosok világbajnokságának junior mezőnyversenyében hetedik helyen végzett a 18 éves Vas Kata Blanka - írja az Utánpótlássport. Hasonló teljesítményre korábban még senki nem volt a képes a magyar női kerékpársportban. Ettől függetlenül a MOL Alapítvány fiatal versenyzője úgy gondolja, jobban is sikerülhetett volna a világesemény, ha a 90 km-es táv nagy részét ideálisabb körülmények között tudja végig tekerni.

„Mondhatnám, hogy elégedett vagyok, de ez nem így van. Nem fogtunk ki jó napot. A verseny elején, szinte a rajt után kitörték két küllőm. Kénytelen voltam kereket cserélni, de nem karbon kereket kaptam, hanem alumíniumot. Így aztán nem fogtak a fékek, sőt először bele is értek a kerékbe."Ráadásul elég veszélyes volt így közlekedni. A hajrában már a kanyarokat sem tudtam jól bevenni. A mezőnyben eléggé hátracsúsztam, onnan kellett megkezdenem a sprintet a végén. Sajnálom, mert sokkal több volt benne.”

 
Blanka nem csak most járt közel a dobogóhoz. Egy hónappal ezelőtt a kanadai hegyikerékpáros-világbajnokság junior cross-country versenyében (ami közelebb áll hozzá, mint az országúti) a negyedik helyen ért célba. Ha már „minden idők”, az akkori teljesítményénél csak egyetlen jobb eredmény született a magyar női kerékpársport hegyi-vb történetében: Benkó Barbara 2008-ban nyert ezüstöt szintén a juniorok között.

„Ha egy hónappal ezelőtt azt mondja valaki, hogy Kanadában negyedik leszek, itt meg hetedik, akkor talán kiegyezek vele. De ez a mostani pálya nagyon feküdt nekem, és alapvetően az is kedvező lett volna, hogy a verseny végén elkezdett esni az eső."Csak ez fék nélkül nem volt az igazi. Ha problémamentes a világbajnokság, akkor az sem kizárt, hogy… De ezt már sajnos nem tudjuk meg. Nem fogom semmire.”

A fiatal kerékpáros lány a történtek ellenére, azért igyekszik pozitívan állni világbajnoki teljesítményéhez – ha ez nem is megy könnyen. Elárulta, volt némi ünneplés a hetedik hely megszerzése után, bár még kell egy kis idő, amíg őszintén tud majd örülni a sikernek.

„Egyelőre kettős érzéseim vannak. Most még az egyetlen jó dolog, amit el tudok mondani a versenyről az, hogy ez volt az utolsó a szezonban, és végre pihenhetek egy kicsit.”

MOL Sportágak
MOL Csapat