Felemás Eb volt, de az év nagy célját elérte Péni Istók

2019. október 03. csütörtök 11:54

A MOL Csapat ifjú sportlövője versenyspecifikus felkészülés nélkül ment el az Eb-re, ahol két érmet is szerzett, igaz, egyiket sem egyéni számban. Letargiáról azonban szó sincs.

Van az úgy, hogy nem egy Európa-bajnokság a szezon legfontosabb versenye. Ez volt a helyzet a sportlövők Eb-jével is, legalábbis Péni István számára, akinek brilliáns idei teljesítményének köszönhetően már nem kell aggódnia az olimpiai kvótája miatt. A MOL Alapítvány sportlövő klasszisa ennek ellenére két éremmel tért haza Olaszországból, de érthetően nem volt teljesen elégedett.

“Kettős érzések kavarognak bennem, hiszen egy ezüst- és egy bronzérem semmiképpen nem lebecsülendő eredmény egy kontinenstornán, viszont hiányzik az egyéni érem. A standard puska 300 m-es versenyében egy hajszál választott el a dobogótól, ott negyedik lettem, ugyanakkor az olimpia számban csak a 9. helyen végeztem. Azért nem vagyok mérges, mert nem lőttem rosszul, önmagamhoz képest erős közepes teljesítményt nyújtottam, miközben az élmezőny nagyon jó versenyt hozott le, sokan szerepeltek kiválóan. Ez most így alakult, tragédia nincs” - szögezte le mosolyogva Istók.

A kvóta kedvéért ment el Rióba

Az újpesti sportlövő elmondta, azért nem tudott versenyspecifikus felkészülést tartani az Európa-bajnokságra, mert nyáron elutazott a riói világkupára. Erre azért volt szükség, mert bár csak matematikai esély volt rá, hogy a magyar sportlövők közül valaki megelőzze Istókot a ranglistán, a MOL Alapítvány fiatal klasszisa a riói olimpia előtt történtekből okulva semmit nem akart a véletlenre bízni.

 
“Nem versenyzőknek, hanem Magyarországnak szerezzük a kvótát, a szövetség dönt arról, hogy kit indít egy-egy versenyszámban. Rió előtt volt is ebből probléma, de végül lett egy olyan belső szabály, hogy csak akkor nem az utazik az olimpiára, aki a kvótát szerezte, ha egy másik versenyző legalább tizenöt hellyel megelőzi a világranglistán. Erre nem volt nagy esély, de jövőre sokkal kevesebb versenyen fogok indulni, mint az idei, alaposan telezsúfolt szezonban, és nem akartam kellemetlen meglepetést” - magyarázta a 22 éves versenyző.

“Az idei év nagy tanulsága az volt, hogy nem szabad ennyi versenyt bevállalni. Voltam két Európa-bajnokságon, összesen négy világkupán és az Európa-játékokon, így esélyem sem volt versenyspecifikus felkészülésre, és eléggé el is fáradtam. De az idei évnek igazából egy nagy célja volt: a kvótaszerzés, és az szerencsére gyorsan, az év elején össze is jött, így elégedetlen semmiképpen nem lehetek.”

 
“Jövőre minden más lesz. Csak az első két világkupán indulok el, aztán már mindent az olimpiai felkészülésnek rendelek alá” - tette hozzá a ranglista és az eredmények alapján is éremesélyes sportlövő.

Azért nem volt ez egy rossz Eb

Péni természetesen szeretett volna egyéni érmet szerezni, de elmondta, nagy büszkeség számára, hogy csapatban sikerült a dobogóra állnia, ráadásul olyan versenyszámokban, amikben elég régen fordult elő ilyen magyar sportlövőkkel.

“Az 50 m puska 3x40 lövéses csapatszámban hirtelen nem is tudom, mikor volt utoljára magyar érmes… De mindegy is, ez a bronz fantasztikus eredmény, és még ennél is többet jelent, hogy a jövőben olyan csapatunk állhat össze a most még junior korú sporttársaimmal, amely a következő években még szebb eredményeket érhet el. Most is magabiztos versenyzéssel szereztük meg a bronzérmet, bár az arany nagyon messze volt” - utalt az egész Eb-n kiemelkedően versenyző, ebben a számban világcsúcsot lövő norvég csapatra a MOL Alapítvány versenyzője.

 
A magyar csapat, amelyben Péni mellett Szabián Norbert és Sidi Péter szerepelt, a nagyöbű puskások 300 m fekvő számában ezüstérmet szerzett, ráadásul a két fiatal 599 körös teljesítményével beállította a magyar csúcsot is.

“Azt kell mondjam, Norbival szinte tökéletesen lőttünk, hiszen a 60 lövésből mindketten csak egyet-egyet hibáztunk el. Nem tudom biztosan, de úgy gondolom, ez az első érme ebben a számban Magyarországnak.”

“A 300 méteres versenyekkel teljesen elégedett vagyok egyéniben és csapatban is, de azért a felkészülés hiánya érezhető volt. 50 méteren például álló és fekvő testhelyzetben is az élmezőnyhöz tartozom, és ha térdelésből jó átlagot lövök, annak szinte mindig érem a vége, most viszont állásból nem ment igazán. De még egyszer mondom, csak egy kis hiányérzet van bennem, semmi több” - tette hozzá az újpesti klasszis.

MOL Sportágak
MOL Csapat