Görbe Soma: Itt mindenkinek a MotoGP vb-cím a célja

2019. szeptember 30. hétfő 12:30

A MOL Alapítvány fiatal motorversenyzőjét nem az eredmények, csak a fejlődés érdekli, és csak egy cél lebeg a szeme előtt. Az alapítvány közösségi média-versenyének győztesével beszélgettünk.

“150 km/h fölött estem el, túl gyorsan mentem be egy kanyarba, elment az első tapadás, és elestem. Megütöttem magam, de jól vagyok, a motor viszont alaposan összetört” - ez a két mondat nem egy rutinos versenyző száját hagyta el, hanem a mindössze 14 éves Görbe Somáét, amikor a MOL Csapat a hogylétéről érdeklődött egy spanyolországi szabadedzés közben.

 
Fotó: Görbe Soma/Facebook
 
A MOL Alapítvány fiatal motorversenyzője Spanyolországban versenyez, az European Talent Cup-sorozatban egyre jobb eredményeket ér el, nem véletlenül figyelt fel rá a dubaji MotoGP-istálló Moto3-as csapatának technikai vezetője. Soma a Bester Capital Dubai színeiben versenyez, októberben pedig irány a MotoGP tehetségkutatójának tartott Red Bull Rookies Cup, ami egy újabb lépés lenne Soma legnagyobb álma felé.

“Úgy gondolom, most tökéletes helyen vagyok, nagyon jó versenyzőkkel szemben próbálhatom ki magam. Nem mondom, hogy könnyű, mert a spanyol versenyzők folyamatosan azokon a pályákon edzenek, amiken a versenyek zajlanak, de felvesszük velük a versenyt” - mondta Soma az aktuális idényről.

Irány a MotoGP!

“Hosszú távú tervekről nem nehéz beszélni, mert itt mindenki ugyanazt szeretné: az összes versenyző MotoGP-világbajnok szeretne lenni, és természetesen én sem vagyok kivétel” - mondta mosolyogva a jelenleg egy spanyol edző, Jose Manuel Ruiz Gomez irányítása alatt készülő versenyző, akinek a pályafutását Talmácsi Gábor korábbi menedzsere, Stefano Favaro is segíti.

 
Fotó: Görbe Soma/Facebook
 
“Stefano nagyon sokat segít nekem, ilyen fiatalon nem könnyű eligazodni sok dologban, de ő mindig ott van velem, és mindenben segít” - mondta a menedzserről Soma.

“A közelebbi céljaim között első helyen az szerepel, hogy folyamatosan a top15-ben legyek Spanyolországban. A pontszerző helyekért megyek, ami szép eredmény, hiszen nehéz ellenfelekkel versenyzek, de minden futammal rutinosabb leszek."A junior korosztályban még nem igazán számítanak az eredmények, inkább az a fontos, hogy az ember folyamatosan fejlődjön, rájöjjön a hibáira, és kijavítsa őket. Én is ezen vagyok most.”

Nemcsak motorral edz

Soma magántanuló volt, hiszen kénytelen hosszú hetekre elutazni a versenyekre és edzőtáborokba, de nemrég átnyergelt a Sportolók Alternatív Iskolájába, ahol a tanrend jobban fekszik a sokat hiányzóknak. A MOL Alapítvány fiatal motorversenyzője egyébként kitűnő tanuló, nem is lehetne más, hiszen ezt szülei feltételül szabták a versenyzés engedélyezéséhez.

 
Fotó: Görbe Soma/Facebook
 
“Az új iskolában nagyon jó fej mindenki, és sokkal megértőbbek a sportolók egyéni speciális helyzetével kapcsolatban. Szükség is van rá, mert sajnos ezt a sportot másképp nem lehet csinálni, nagyon sok áldozatot követel a versenyzőktől.”

“Nemcsak a motor nyergében kell jónak lenni, hanem minden területen. A motorversenyzés elsősorban mentális sport, fejben kell mindig ott lenni. "Persze fontos a fizikai felkészülés is, én is rengeteget dolgozom a formámon, kerékpározok, futok, mielőtt felülnék a motorra, és a bóják között csiszolnám a technikámat.”

A közösségi média-pályázat nyertese

Somát 2017 óta támogatja a MOL Alapítvány, amely nemrég egy közösségi média-workshopot tartott a támogatott sportolóknak, ahol több szakértő mellett Hosszú Katinka adott hasznos tanácsokat a fiataloknak. Az alapítvány egy versenyt hirdetett a támogatottak között, amit végül a Facebookon és Instagramon is igen aktív, az eszközöket nagyon okosan használó Soma nyert meg.

“A szüleim nem szeretnék, hogy privát Facebook-oldalam legyen, ezért a hivatalos oldalamat ők kezelik, az Instagramot viszont én viszem, úgyhogy nagyon büszke vagyok rá, hogy a zsűri engem talált a legjobbnak.”

“Azt tanácsolták, hogy próbáljunk alternatívan gondolkodni, minél több aktivitásba bevonni a közönséget. Próbáltam aktív lenni, sok helyről sokféle posztot kitenni, és úgy néz ki, nem is ment rosszul” - tette hozzá nevetve Soma.

A fiatal versenyző Facebook-oldalán rendszeresen bejelentkezik a versenyek és edzések után, rengeteg bennfentes információt oszt meg a közönséggel, Instagramon pedig kicsit közelebb enged magához, hiszen legtöbbször személyesebb képeket posztol, de persze innen sem hiányoznak a versenyfotók. Még egyszer gratulálunk, és további sok sikert kívánunk

MOL Sportágak
MOL Csapat