Kilövi-e egy 200-as közepét Péni Istók 50 méterről?

2019. április 15. hétfő 11:19

Spoiler: mint a huzat! A MOL-alapítvány ifjú sportlövőjénél jártunk, és azt hittük, nehéz feladatot viszünk neki. Nem is tévedhettünk volna ennél nagyobbat.

“Egy almát?” - kérdezett vissza kissé csalódottan Péni István, a MOL Alapítvány sportlövő klasszisa, amikor elmondtuk neki, hogy elugranánk megnézni egy edzését, és azt szeretnénk, ha lelőne egy próbaba fejéről egy almát. “Hát, abban nincs sok kihívás, de próbáljuk meg.”

Be kell vallanunk, nem sokat tudunk a sportlövészetről. Például azt sem tudtuk, hogy szigorúan tilos emberalakra fegyvert fogni, sőt Istók azt is elmondta, hogy még csak katonai festésű felszerelést sem szabad használni, mert a sportág irányítói mindent megtesznek, hogy hangsúlyozzák, a sportlövészet pusztán sport.

A pohár nem volt kihívás, jobbat találtunk!

Istók, illetve a MOL Alapítvány által szintén díjazott edzője, Kissné Oroszi Edit olyan türelmesen magyarázták a MOL-csapat stábjának a sportlövészet lényegét, az egyes felszerelések fontosságát, illetve a sportágban rejlő kihívásokat, hogy szinte mi is kedvet kaptunk egy kis sportlövöldözéshez. De úgy döntöttünk, ezúttal a profikra bízzuk a feladatot. 

Istók belőtte a fegyverét a fedett lőtér ötvenes pályáján, majd kimentünk a szabadba, ahol gyorsan kiderült, hogy az alma valóban nem kihívás. Gondolkodtunk, mivel állíthatnánk egy kicsit nehezebb feladat elé a fiatal sportlövőt, és végül megtaláltuk számára a tökéletes feldatot: egy 200 forintos érmére lőtt 50 méterről.

Péni Istvánnak, valamint a forgatást engedélyező Nemzeti Sportközpontok, illetve a Fehér úti Nemzeti Lőtér vezetőinek köszönjük a lehetőséget a forgatásra, és sajnálattal jelezzük, hogy sajnos a 200-as peremét nem sikerült megtalálnunk. Valahol ott lesz a céltáblák környékén, a leesett állunk mellett.

A már tokiói olimpiai kvótával rendelkező fiatal sportolövőt 2011 óta támogatja a MOL a Tehetségtámogató Program keretein belül. Istók korábban beszélt arról, mit jelentett számára a vállalat támogatása, mire költötte a neki juttatott összeget. 

MOL Sportágak
MOL Csapat