Letarolták az ifi kajak-kenu vb-t a MOL Alapítvány fiataljai

2019. augusztus 05. hétfő 18:54

Kőhalmi Emese háromszoros világbajnok lett a vasárnap véget ért versenyen, a fiúk két ezüstérmet szállítottak. Gratulálunk az összes versenyzőnek.

A MOL Alapítvány fiatal klasszisa, Kőhalmi Emese sokkal nehezebben nyerte meg az itthoni válogatót Rendessy Eszterrel szemben K-1 500 méteren, mint a világbajnoki címet Pitestiben, az ifjúsági és U23-as vb-zárónapján. A magyar versenyző főleg a táv második felében volt tarthatatlan, 250 méternél még “csak” kb. egy másodperccel vezetett, a végére mégis 4,7 másodperc volt az előnye a mögötte befutó fehérorosz versenyzővel szemben - írja a kajak-kenu szövetség honlapja.

Ahogy egyesben, úgy K-2 500 méter is “agyonverte” a mezőnyt Kőhalmi Emese Rendessy Eszter partnereként. A lányok végig vezetve, több mint 3 másodperccel győztek egy cseh és egy fehérorosz duó előtt.

Nagyon erős volt a második 250 métere az alapítvány korábbi támogatottjának, Pupp Noéminak is az U23-as női kajakos mezőnyben, amivel bedarálta ellenfeleit, a második helyen befutó lengyel Pulawskat, és a harmadik dán Iversent.

A világbajnokság slusszpoénjaként az U23-as női párosok között is Magyarország lett a legjobb! Biben Karina Klaudiának és Bakó Olgának (korábban mindkét versenyző a MOL Alapítvány támogatottja volt) tehát összejött a címvédés K-2 500 méteren, mögöttük a spanyol hajó lett a második, a fehérorosz duó pedig harmadik. A mieink a vasárnapi öt aranyérem mellé szereztek két ezüstérmet, valamint két harmadik helyezést is.

Ifjúsági K-4 500 méteren az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence összeállítású egység lett második a német hajó mögött, női C-2-ben, szintén az ifik között pedig az Opavszky Réka, Gönczöl Laura duó lett ezüstérmes.

Az U23-asoknál is taroltak a magyarok

Az U23-as korosztályban a Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor, Koleszár Mátyás alkotta kajaknégyes csak egy hajszállal maradt le a második helyről. A döntőt az ausztrálok nyerték, a dánok és a mieink előtt.

U23-as női kenuban pedig Kisbán Zsófia és Bragato Giada lett harmadik, nagyszerű versenyzéssel az orosz és az üzbég hajó mögött. A ifjúsági és U23 magyar válogatott az idei világbajnokságon összesen 10 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett, ezzel toronymagasan nyerte az éremtáblázatot.

“Pénteken az 1000 és ma az 500 méteres futamokban a várakozásnak maximálisan megfelelve, illetve sokszor azon is felül teljesített a csapat, 200 méteren szerepeltünk kissé gyengébben, de Lucz Anna azért a szombati napunkat is széppé tette – kezdte értékelését Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Női kajakban ki kell emelnem Kőhalmi Emesét, aki három aranyérmet nyert az olimpiai távon, egyesben raádásul valami elképesztő fölénnyel. A férfi kajakosoknál meg kell említeni Redl Andrást, aki lemásolva Kós Benedek tavalyi teljesítményét, 500 méteren, és 1000 méteren is győzött K-1-ben, de nagyon tetszett Németh Viktor és Koleszár Mátyás produkciója is az U23-as mezőnyben. Női kenuban Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát illeti nagy dícséret, hiszen a lányok még serdölők, ennek ellenére olimpiai távon szereztek ezüstérmet C-2 500 méteren, de a férfi kenusok is értek el értékes helyezéseket, mondhatjuk, hogy ők is kitettek magukért. Tehát az egész csapattal elégedettek lehetünk, maximálisan elismerés jár a gyerekeknek és az őket felkészítő edzőknek is.”

MOL Sportágak
MOL Csapat