Megvan! Olimpiai bajnok a férfi gyorskoriváltó!

2018. február 22. csütörtök 13:55

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmes az 5000 méteres a gyorskoriváltók versenyében.

A magyar váltó első tagjaként Liu Shaoang kezdte az 5000 méteres versenyt, megpróbáltunk gyorsan az élre állni, de Korea néhány kör után átvette a vezetést. 40 kör volt hátra, amikor Kína állt az élre, a magyarok leginkább a harmadik helyen haladtak, 30 körrel a vége előtt Kanada is ritmust váltott, akkor estünk vissza először (és utoljára) a negyedik pozícióba.

A verseny kétharmadánál a nagy favorit, hazai közönség előtt versenyző koreai váltó elrontott egy váltást, amivel egyúttal ki is szállt a versenyből, és ez feldobta a magyarokat is. Három körrel a vége előtt egy nagyszerű váltással, remek taktikával átvettük a vezetést, és már nem is adtuk ki a kezünkből. Akkor még Kanada volt mögöttünk, de ők sem bírták a magyar váltó tempóját, és végül úgy alakult, hogy Kínával voltunk harcban a győzelemért.

 
Liu Shaolin Sándor volt a befutóember, és bár a végén nagyon jöttek a kínaiak, néhány centivel a magyar fiú haladt át először a célvonalon. A magyar váltó olimpiai csúcsot döntött 6:31,971-es idejével.

Íme a teljes verseny: 

Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, és 1980 óta az első dobogós helyezése - Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes lett. A váltó két ezüst és négy bronz után összességében az ország történetének hetedik téli olimpiai érmét szerezte meg.

A váltó tagjai közül Burján Csaba és Knoch Viktor sportkarrierje a MOL Tehetségtámogató Program támogatásával indult. 

Férfi 5000 m-es gyorskorcsolya, váltó:
1. Magyarország – 6:31,971 (olimpiai rekord)
2. Kína – 6:32,035
3. Kanada – 6:32,282

MOL Sportágak
MOL Csapat