Olimpikon lett a MOL Alapítvány 15 éves sakkzsenijéből

2022. május 17. kedd 11:14

Gaál Zsóka bekerült a 44. sakkolimpiára készülő felnőtt magyar válogatottba. A legfiatalabb női nemzetközi mester a csapat Eb-n lett válogatott és Indiában lesz olimpikon.

Megtörtént, amire a Gaál család - nem is annyira titkoltan - várt: Gaál Zsóka bekerült 44. sakkolimpiára készülő felnőtt magyar válogatottba, azaz 15 évesen olimpikon lett.

“Elmondhatatlanul boldog vagyok. Azt gondolom, minden sportoló életében az olimpia az egyik nagy álom. Még nagyobb erőbedobással fogok készülni, hogy megháláljam a bizalmat és méltón képviseljem Magyarországot” - mondta a MOL Alapítvány ifjú sakkzsenije a hír hallattán.

Már az Eb-n is villogott Zsóka

Zsóka nem az indiai sakkolimpián fog bemutatkozni a felnőtt válogatottban, a tavalyi csapat Európa-bajnokságon már a csapat tagja volt, és nemcsak játéktudásával, de szabályismeretével is elkápráztatta a mezőnyt, ami a németek elleni meccsen döntetlent ért a magyaroknak. Az olimpia azonban egészen más kávéház.

“Bő egy évtizeddel ezelőtt a bolgár tengerparton ültünk a homokban, és miközben magyaráztam a sakklépéseket, Zsóka nem akarta elfogadni, hogy a bástya nem “kanyarodhat”, erre tíz évvel később olimpikon lett - mondta nevetve Gaál Sándor, Zsóka édesapja.

 
A Gaál család
 

“Rendkívül büszkék vagyunk, óriási dolog, hogy 15 évesen a magyar felnőtt válogatottal sakkolimpiára utazhat. Sok mindent áldoztunk fel azért, hogy Zsóka idáig eljusson, de amikor azt látjuk, hogy boldog, csillog a szeme, és azt csinálja, amit igazán szeret, biztosak vagyunk benne, hogy megérte a sok áldozatot és lemondást.”

“Zsóka számára óriási megtiszteltetés, és egyben motiváció is, hogy Polgár Judit a szárnyai alá vette. A valaha volt egyik legkiválóbb sakkozó szakmai segítsége is felbecsülhetetlen, de az alapítványán keresztül anyagi támogatást is nyújt Zsókának” - tette hozzá büszkén az édesapa.

 
Fotó: Gaál Zsóka/Facebook
 

A 44. sakkolimpiát Indiában, Chennai városában rendezik meg július 28-tól augusztus 10-ig. A magyar keret (ábécésorrendben): Gaál Zsóka, Gara Tícia, Hoang Thanh Trang, Lázárné Vajda Szidónia, Terbe Julianna.

MOL Sportágak
MOL Csapat