Öttusa: Beugróként lett felnőtt Eb-bronzérmes Barta Luca

2019. augusztus 09. péntek 11:51

A MOL Alapítvány 19 éves tehetsége egy sérülés miatt került a váltóba, és ha már ott volt, remek versenyzéssel a harmadik helyen végzett a felnőtt Eb-n.

Pályafutása legszebb időszakát éli a 19 éves Barta Luca. Nem elég, hogy a lengyelországi Drzonkówban megszerezte élete első világbajnoki érmét a junior-világbajnokság egyéni számában, szűk egy hónap múlva már itt az újabb siker: a sérült Alekszejev Tamara helyett, beugróként nyert felnőtt-Európa-bajnoki bronzot Réti Kamillával váltóban - írja az Utánpótlássport.

 
A MOL Alapítvány 19 éves öttusázója az angliai Bath-ban zajló felnőtt Európa-bajnokság női váltó versenyén remekelt. A Réti Kamillával kiegészülő magyar páros úszásban ötödik lett, a vívást 17 győztes és 15 vesztes asszóval, pozitív mérleggel másodikként zárta, amivel két szám után harmadik volt. A lovaspályán két akadályveréssel és egy kis időtúllépéssel negyedikként végeztek a magyarok, ezzel megőrizték pozíciójukat, csakúgy, mint a kombinált számban. A juniorkorú Barta Luca az Utánpótlássportnak úgy nyilatkozott, hogy nagyon boldog a dobogó miatt, de nehezen élte meg, hogy kvázi a „semmiből” kellett beugrania.

„Közel sem nevezném ideális szituációnak, ami történt. Eredetileg Alekszejev Tamara indult volna, de a párizsi edzőtáborban lovaglás közben eltörte a kezét, így hirtelen nem is volt időm emésztgetni, hogy életem első felnőtt Európa-bajnokságán vehetek részt, ezáltal nem is tudtam neki úgy örülni a kontinensviadal előtt. "Szerencsére végül is jól sült el a beugrásom, mert koncentráltan tudtam teljesíteni, egész nap jól éreztem magam versenyzés közben, éreztem, hogy jó napot fogtam ki.”

 
A nem túl ideális felkészülés tehát remek versenyzésbe torkollott, lehet, hogy neki találták ki a felnőtt világversenyeket?

„Nyilván még mindig szoknom kell ezeket, hiszen azért a felnőttmezőny sokkal kiszámíthatatlanabb, mint mondjuk a junior. Itt még ha apait-anyait beleadsz, akkor sem garantált a siker, szükséges a szerencse is."Úgy érzem, nekünk Kamillával minden klappolt versenyzés közben. Jó úszással tudtuk elkezdeni a megméretést, majd szerencsére összejött a vívás is. Nálam speciel mindig ez a kérdéses szám, de most kifejezetten jól vívtam, aminek nagyon örülök."A lovaglásnál szintén sokan szoktak elvérezni, mi tartani tudtuk a dobogós helyezésünket, és a végén a kombi is jól alakult, talán az első lövészetet leszámítva, ami egy kissé félrement. De összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, és nagyon jó érzés volt fogadni a gratulációkat a verseny után. Azt hiszem, ezért éri meg sportolónak lenni.”

MOL Sportágak
MOL Csapat