Péni Istók: Derüljön ki, min kell még javítani Tokióig

2019. november 20. szerda 11:58

A MOL Alapítvány fiatal sportlövő klasszisa az abszolút elittel versenyez a Világkupa döntőjében, de a nagy presztízsű versenyt is a tokiói felkészülés részének tekinti.

Péni Istók újra a nyakába vette a világot, a MOL Alapítvány ifjú sportlövő klasszisa épphogy visszatért a katonai világjátékokról, máris újra Kína felé vette az irányt, ahol az év utolsó nagy presztízsű versenyén lép lőállásba. Következik a Világkupa-döntő!

“Egy olimpiával, vagy egy világbajnoksággal nem kelhet versenyre, de egy Európa-bajnokságnál nagyobb presztízsű verseny a Világkupa döntője, hiszen itt tényleg csak az abszolút elit áll rajthoz” - mondta Istók az elutazása előtt a MOL Csapatnak.

 
“A mezőny általában úgy áll össze, hogy a világkupák nyolc legjobban teljesítő versenyzőjéhez csatlakozik a címvédő, illetve az aktuális világ-, vagy olimpiai bajnokság dobogósai, így jön ki a 12 fős mezőny. Csakhogy tavaly a tisztújítás miatt elmaradt a verseny, ezért most nem 12, hanem 16 versenyző részvételével zajlik majd a döntő” - mondta Istók, aki 2017-ben megnyerte a viadalt.

A múlt is kötelez

Az újpesti sportlövőnek jól ment a világkupa-sorozatban, hiszen folyamatosan szállította az érmeket, és hiába brutálisan erős a mezőny, a döntőben is elsődleges cél a dobogó. “50 méteren szereztem aranyat az idei világkupa-sorozatban, de ez most nem számít, mert akkora a kavarás a verseny előtt, hogy őszintén szólva fogalmam sincs, hogy lesz a lebonyolítás” - mondta a kiutazás előtt két nappal Istók.

“Elvben úgy van, hogy versenyszámonként lehet kvótát szerezni a versenyre, de a rengeteg variálás után még az sem kizárt, hogy mindenki lőhet mindent, ráadásul lesz vegyespáros is, ami azért nagyon furcsa, mert ahogy számolom, csak a kínai és az orosz csapatban vannak fiúk és lányok is a kijutottak között. Hogy összesorsolnak minket, vagy mindenki párt választ, azt nem is tudom. Én is kíváncsian várom, mi lesz” - tette hozzá nevetve.

 
“Számomra nem is lehet más a cél, mint a dobogó, ami azért ambíciózus célkitűzés, hiszen a világ legjobb sportlövőivel kell versenyeznem. Úgy gondolom, készen állok, de azt azért tudni kell, hogy mostantól már minden versenyre úgy kell tekintenem, mint a tokiói olimpia felhozóversenyére.”

Még nem tart ott, ahol majd kell

A MOL Alapítvány sportlövő klasszia még csak 22 éves, de Tokióban már a második olimpiájára készülhet, és olyan rutinosan beszél a felkészülésről, mint egy rutinos, öreg róka. “Látok magam előtt egy tökéletes receptet a győzelemhez, ennek az összetevőit kell a következő 8-10 hónapban szépen összerakosgatnom.”

 
“Van, ami idénre egy kicsit elkopott, azt vissza kell építeni, és van, amit már csak csiszolgatni kell. Az mindenesetre jó jel, hogy ott vagyok a Világkupa-döntőben, mert azt mutatja, hogy az abszolút elithez tartozom, de most - amellett, hogy érmet szeretnék szerezni - van azért más fontos célja is a kínai versenynek.”

“Azt szeretném, hogy a Világkupa-döntő mutasson rá, hogy hol van probléma. Ez egy olimpiai erősségű mezőny, ha itt nem derülnek ki olyan dolgok, amikkel még foglalkozni kell, akkor már valószínűleg nem is fognak. Ne az legyen, hogy “így is megy”, hanem derüljön ki, hogy mi állhat közém, és a céljaim közé, mert jövőre sokkal kevesebb versenyen indulok majd, azaz kevesebb lehetőségem lesz javítani.”

“Természetesen még nem tartok ott, ahol majd Tokióban szeretnék, de már most is az a célom, hogy fejben és fizikailag is nagyon egyben legyen a versenyzésem. Ez a legnagyobb verseny az olimpiáig, itt most oda kell tennem magam, mert ezzel egyrészt visszajelzést kapok az állapotomról, másrészt üzenhetek a mezőnynek is” - tette hozzá széles mosollyal Istók.

A MOL Alapítvány sportlövője 2020-ban csak az Európa-bajnokságon, illetve a négy Világkupa felén áll lőállásba, hiszen neki már nem kell a kvóta miatt aggódnia. “Minden verseny az olimpiai felkészülés része, más szóval mindenhova csak tesztelni megyünk. Mit sem ér egy remek Eb, meg a Világkupa-érmek, ha az olimpián nem jön ki a lépés! Mindent annak rendelek alá, hogy Tokióban tökéletes állapotban léphessek a lőállásba” - tette hozzá elszántan Istók.

MOL Sportágak
MOL Csapat