Vk-győzelemmel szerzett olimpiai kvótát Péni István

2019. február 24. vasárnap 21:35

Péni István kvótát szerzett a tokiói olimpiára az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, ahol megnyerte a férfiak kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számát.

Péni, az UTE klasszisa a 120 lövéses alapversenyt 1178 körrel zárta, amivel a hetedik helyen került be a nyolcas fináléba.

Az érmekért és a kvótákért mind a nyolc finalista a nulláról indult, és előbb térdelő, majd fekvő testhelyzetből kellett 15-15 lövést leadniuk, aztán 10 álló sorozat után esett ki a két legrosszabb, később pedig minden kör után újabb egy-egy sportlövő. Az első szakaszt követően az eredményjelző kevés bizakodásra adott okot magyar szempontból, mivel Péni az utolsó helyet foglalta el, fekvőben azonban egészen kiemelkedően célzott, és az álló részt már az első helyen kezdte.

A végjátékban Péni kvótája nem volt veszélyben, vetélytársai közül ugyanis csak az Szergej Kaminszkijjal volt nagy versenyben, aki ráadásul már a tavalyi világbajnokságon kvótát szerzett. Így pedig már két lövéssel a vége előtt megvolt az első magyar tokiói hely, majd az utolsó sorozat után - 459,1 körös eredménnyel - Péni vk-aranyérme is, mindössze egy tizedes különbséggel.

Péni a magyar sportlövők első kvalifikációját szerezte meg a jövő évi olimpiára, összességében pedig a harmadik magyar kvótát gyűjtötte be a vitorlázó Berecz Zsombor és Érdi Mária után. Sportlövészetben a nemzetnek szerzik a helyeket a sportolók.

MOL Sportágak
MOL Csapat