Az utcai sportok sztárjai foglalják el a Nagyvásártelepet

2019. szeptember 13. péntek 11:03

Indul a MOL Limo által támogatott Utcai Sportok Világjátéka (WUG), ahol nemcsak a jövő olimpiai sportágait (és annak sztárjait) láthatják a nézők, hanem ingyenes koncertek is várják őket.

A kajak-kenu, vívás és az öttusa mellett egy egészen különleges világversenynek is otthont ad Budapest 2019-ben: a GAISF (Global Association of International Sports Federations) a magyar fővárosban indítja útjára a mostantól kétévente megrendezésre kerülő multisporteseményt, a World Urban Gamest (WUG).

A MOL Limo által támogatott Utcai Sportok Világjátékának megrendezéséért óriási verseny zajlott, több mint ötven város jelentkezett, végül Budapest - többek között Barcelonát, Tokiót és Los Angelest megelőzve - pályázatát találta a legjobbnak a szövetség - tudtuk meg a budapesti szervezőbizottság operatív vezetőjétől, Molnár Viktortól.

 
Fotó: WUGbudapest
 
“Egy ilyen eseményt normál esetben alsó hangon egy év megszervezni, nekünk nem egész hat hónapunk volt, hiszen 2019 márciusában hirdették ki a győztes pályázatot” - mondta a MOL Csapatnak Molnár, aki fáradtan, de roppant büszkén jelentette ki, hogy készen állnak a WUG megrendezésére.

Hat sportág világsztárjai sorakoznak fel

Az utcai sportok presztízse talán nem a legmagasabb Magyarországon, Molnár pont ezért gondolja úgy, hogy egyrészt a budapesti WUG a közvélekedést is képes lesz pozitív irányba formálni, másrészt a résztvevő sportágaknak is óriási lökést adhat, hiszen a magyar versenyzők a világ legjobbjai ellen próbálhatják ki magukat.

“A sportágak, a BMX freestyle, a 3x3 kosárlabda, a breaktánc, a repülőkorong (vagyis frizbi), a parkour és a görkorcsolya nemzetközi szinten előrébb járnak, mint Magyarországon, habár a magyar női 3x3-as válogatott idén világbajnoki döntőt játszott, és breaktánc-világbajnokunk is van. Elvárásaink nincsenek a magyar versenyzőkkel szemben, várakozásaink azonban annál inkább, elsősorban természetesen a fenti két versenyszámban.”

 
Fotó: WUGbudapest
 
Molnár elmondtam, azokban a sportágakban is lesznek magyar versenyzők, ahol nem szereztek hagyományos módon kvótát a mieink. “BMX freestyle-ban a pénteki magyar előverseny résztvevőiből választja ki a nemzetközi zsűri azt a versenyzőt, aki szabadkártyát kap, parkourban pedig négy hazai versenyző kapott indulási jogot. Nekik életre szóló élmény lesz a sportág világsztárjaival együtt versenyezni, ebben biztos vagyok.”

“Sztárokból pedig nem lesz hiány, hiszen öt kontinens 46 országából érkezik nagyjából 300 olyan versenyző, akik komoly kvalifikációs versenyeken át jutottak el odáig, hogy részt vehetnek az év egyik legfontosabb eseményén. "A regisztrációs- és nevezési listákat böngészve elmondható, hogy mindegyik szakág top 5-10 versenyzője rajthoz áll Budapesten - mondta büszkén Molnár.

Sport, zene és divat kéz a kézben

Bár talán néhányan megmosolyogják a breaktáncot, vagy a frizbit, mint önálló sportágat, sokan úgy vélekednek, azok a sportágak, amelyek nem igényelnek komoly infrastruktúrát, azaz szinte bárhol, bármikor lehet űzni őket, megmenthetik az olimpiákat is az elöregedéstől. Nem véletlen, hogy a WUG-on szerepet kapó három sportág is szerepel a következő olimpiák programjában: a BMX freestyle és a 3x3-as kosárlabda már Tokióban, a breaktánc 2024-től lesz olimpiai sport.

 
Fotó: WUGbudapest
 
“Utcai sportokról beszélünk, így talán nem meglepő, hogy mindössze egy kialakított versenypálya lesz fedett helyszínen, a többi mind szabadtéren található. Szerencsére úgy néz ki, az időjárás kegyes lesz hozzánk, tökéletes idő várja majd a versenyzőket és a nézőket.”

“A helyszínünk, a Régi Nagyvásártelep is abszolút passzol az urbánus kultúrához, valószínűleg az építői sem gondolták soha, hogy valaha sporteseményeknek adhat majd otthont. "De itt nem csak a sportról lesz szó, hiszen az utcai sportokkal kéz a kézben jár a zene és a hozzájuk kötődő divat is. Nem véletlen, hogy szinte fesztiváljellege van az eseménynek” - magyarázta Molnár.

 
Fotó: WUGbudapest
 
Az egész eseményt igényes zenei program kíséri, a LIdl zenei színpadon fellép többek között a Cloud 9+, a Hősök, Deniz, AWS és több külföldi sztár is. A rendezvény a kocertekkel együtt teljesen ingyenes, és Molnár hangsúlyozta, hogy bár a fő célcsoport a fiatalok, családokat is várnak az eseményre.

Hat hónap alatt világversenyt rendezni

“A központi helyszín, a Régi Nagyvásártelep felkészítése volt a legnagyobb kihívás számunkra, hiszen elég magára hagyott állapotban volt, amikor elkezdtük a szervezést. Maga a terület sem a legszebb arcát mutatta, gazos, koszos, sittes csarnokot kellett teljes egészében megtisztítanunk, de szerencsére időben végeztünk mindennel.”

“A nemzetközi szövetségektől nagyon komoly versenyrendezési sztenderdeket kaptunk, amiknek minden szempontból meg kellett felelnie a helyszínnek, de a szervezésbe bevontuk a magyar utcai sportközösségeket is. "Erős kommunikációs kampányt folytattunk, azt gondolom, nem is sikertelenül, mind a kampány hangvétele, mind a kiválasztott felületek az elsődleges célközönségünkhöz szólt” - tette hozzá Molnár az elképesztően látványos kampányfilmről, amelynek zenéjét Sena (Irie Maffia) ad elő.

“Napi 15-20 ezer nézőt várunk, ami ambíciózus cél, de úgy gondoljuk, lesz érdeklődés az eseményre. Mi készen állunk, az időjárás is kedvez nekünk, így nem csak azokat várjuk a Régi Nagyvásártelep, akik elkötelezett hívei az utcai sportoknak, hanem mindenkit, akit megfog a hangulat, vagy érdeklődnek az új sportok iránt.”

A MOL Limo kiemelt támogatója az eseménynek, a helyszínen természetesen dedikált parkoló várja a limóval érkezőket, lesz Limo-zóna is, és az esemény alatt egy meglepetés is várja az érdeklődőket: levezethető regisztrációs díjjal lehet igénybe venni a szolgáltatást.

A World Urban Games programja itt található, térkép és megközelítés itt, Facebook, InstaTwitter a linkeken.

MOL Sportágak
MOL Csapat