Ha a kocogás volt az újévi fogadalmad, légy nagyon óvatos!

2018. január 06. szombat 13:02

Azt gondolhatjuk, hogy a futáshoz csak elhatározás kell. Van is benne igazság, de sorozatunk IV. részét mindenképpen olvassa el, ha most kezd kocogni.

Ha te is azok közé tartozol, akiknek az volt az újévi fogadalma, hogy a kővé aszott bejgli tejbe aprítása helyett januártól rendszeresen mozogni fogsz, akkor azt javasoljuk, olvasd el a sportorvosok és mozgásterapeuták tanácsai alapján összeállított know-how-nkat.

Kezdjük az alapokkal

Bármilyen mozgásformát választasz is, nagyon fontos, hogy megfelelő felszerelés nélkül ne láss hozzá. Úszósapi, gyúrós naci, meleg bringás cumó alap, ha pedig a legegyszerűbb végét fogod meg a dolognak, és kocogásra adod a fejed, akkor vegyél magadnak egy jó futócipőt.

De ne úgy, hogy beszambázol a legközelebbi sportboltba, és leemeled az első csiricsáré makkos lépőt, ami megtetszik, hanem ha teheted, szakboltba menj, és kérj segítséget a választáshoz. Hogy komolyan vedd a tanácsot, most lesokkolunk három olyan kifejezéssel, amit nem ismersz: egy szakértő eladó meg tudja állapítani, hogy a futóstílusod prónáló, szupináló, vagy normál, és bár ez sima okoskodásnak tűnik, hidd el, nem az.

 
(Lesz majd külön posztunk a futócipőkről, ott mélyebben belemegyünk a témába, ide most elég annyi, hogy a fentiek lényegében azt jelentik, a talpad melyik részére érkezel ösztönösen futás közben.)

A futócucc beszerzése nem ér véget a cipővel. Mivel újévi fogadalmakról beszélünk, a januári hidegben még akkor is elsődleges fontosságú a futóruházat, ha nem láttunk rendes havazást évek óta. A futáshoz öltözést háromféleképpen is el lehet rontani, és ha nem értesz hozzá, tutira beleszaladsz a túlöltözés, az alulöltözés, illetve a rossz anyagválasztás problémájának valamelyikébe. (És még egyszer: kérj szakértő segítséget!)

 
Az expertek azt mondják, a legegyszerűbb úgy öltözni, hogy a kinti hőmérséklethez fejben hozzáadsz 5-8 fokot, mert kb. annyival fogod melegebbnek érezni a levegőt mozgás közben. Az anyagválasztás 1x1-e úgy hangzik, hogy semmi pamut. Az ugyanis magába szívja az izzadságot (hja, hát abból lesz bőven, ducikám!), és nem pusztán akadályoz a mozgásban, de még meg is fázol. Az alulöltözés problémáját felesleges túlbeszélni: tessék rétegesen, ha lehet, légáteresztős anyagokból (DriFit, TherMax, stb.) készült ruhákkal készülni.

Felöltöztél, indulhatsz!

Fontos, hogy felmérd saját edzettségi állapotodat, és annak megfelelő futótávot válassz. Nem kell egyből Lubics Szilvinek képzelned magad, mert másnap lépni sem fogsz tudni (kis izomlázzal mindenképpen számolnod kell, de legalább érzed, hogy van értelme a dolognak. Az izomláz ugyanis nem más, mint a mozgással megszaggatott izmok regenerálódása, más szóval izomnövekedés). A lényeg, hogy elsőre nem kell a hegymenet, ne terheld túl se a szívedet, se az izomzatodat, és hiába okoz eufóriát a mozgás öröme, tartsd magad az előre eltervezett távhoz és sebességhez.

 
Figyeld a szervezeted jeleit futás közben, a testedet ugyanis nem érdeklik az újévi elhatározások, ő szólni fog, ha valami nem kerek. Fogalmazzunk úgy, kijavítja az általad elkészített edzéstervet azzal, hogy fájdalmat okoz. Hallgass rá! Egy izomhúzódás jó hosszú ideig gyógyul, és lőttek a gondosan felépített edzéstervnek.

Ügyeljünk a megfelelő technikára

Ehhez sem árt egy szakember, de te magad is tudsz tenni azért, hogy ne sérülj meg. Először is nagyon figyelj, hogy ne lépj túl nagyokat, mert a felkészületlen lábaid könnyen megbicsaklanak, és még mázlid van, ha megúszod egy húzódással. Figyelem, megint tudományos hablattyal ijesztgetünk: hosszú lépések esetén a sarok jóval a test egyensúlyi középpontja előtt ér földet, és ez részleges megállást okoz (magyarul: fékezel).

 
A futás azonban távolról sem csak a lábak mozgásáról szól, sőt legalább ilyen fontos a megfelelő kartartás is. A kezünk lehet akár szövetségesünk is, hiszen ha előírásszerűen - derékmagasságban, 90 fokos szögben legyenek, a könyök pedig mindig a test mellett - használjuk, segíti a mozgást, ugyanakkor ádáz ellenséggé válik, ha helytelenül tartjuk. Ha ugyanis a karok oldalirányba mozognak, nemcsak a futást, de a légzést is nehezítjük vele, ha pedig szorosan a mellkasunk mellett tartjuk, a kar-, váll-, és hátizmok megfeszülése miatt csak gyorsabban elfáradunk.

Mértékletesség mindenben

Korábban már írtunk az étkezés, illetve a folyadékbevitel fontosságáról, rendszerességéről és optimális eszközeiről, de nem csak ezekben kell mértéktartónak lennünk, hanem a mozgás mennyiségét illetően is.

Fontos: a csülök pékné és a kocogás nem jó barátok

Ne, ismételjük, NE gondold, hogy gyorsabb, erősebb, soványabb leszel attól, ha önsanyargató módon látsz neki a kocogásnak. Sőt, továbbmegyünk: kocogóként is tessék enni rendesen, mert sokkal több kárt okoz a szervezetünkben, ha fényevő szerzetesnek képzeljük magunkat. Ignits Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő intéseit tolmácsoljuk sorozatunk harmadik részében.

A kocogás távját ildomos fokozatosan növelni, és az edzetlen szervezetnek időt kell hagynunk a regenerálódásra is. Furcsa lehet, de a sportorvos tanácsa az, hogy ne fussunk minden nap, legyen legalább egy pihenőnapunk, ha pedig abszolút kezdők vagyunk, elsőre bőven elég 2-3 naponta kocogni egyet. Aztán a távval együtt a sűrűséget is növelhetjük, de először nem szabad lesokkolni a mozgástól meglepett testünket.

Ez most itt még nagyobb hülyeségnek fog hangzani, pedig nem az: ha satnya testünkkel kocogásra adjuk a fejünket, érdemes egyszerű sétával kezdeni. Másnap már mehet egy erőltetett menet, gyorsabb léptekkel, megfelelő testtartással, és ha úgy érezzük, a testünk kezdi megszokni a mozgást, akkor jöhet a jogging.

 
Azt vettük a fejünkbe, hogy bár futni senki helyett nem tudunk, minden oldalról körbe tudjuk járni a dolgot, hogy minél több embernek hozzuk meg a kedvét a rendszeres kocogáshoz. Megszólaltatunk majd futócipő-specialistát, egy futóruha-megszállottat, sportorvost, sportpszichológust, dietetikust, kocogó celebeket, de bemutatjuk a legjobb futóhelyeket (és a legrosszabbakat is), sőt kísérletet teszünk az ultimate futóválogatás zenelistájának összeállítására is. Tartsanak velünk, figyeljék a Molcsapat.hu-t.

Az első részben egy sportpszichológussal beszélgettünk, a másodikban kocogó mobilalkalmazásokat mutattunk be, a harmadikban az étkezés és folyadékbevitel témakörét jártuk körül. 

MOL Sportágak
MOL Csapat