Lubics Szilvi Csehországban gyors, Mongóliában erős lesz

2020. január 21. kedd 10:08

A MOL Csapat ultrafutó legendája egy könnyed sprintversennyel melegít majd az év nagy dobása, a Mongóliába költöztetett Gobi March-ra. Szilviával a felkészülésről beszélgettünk.

Kicsit sem lepődtünk meg, amikor Lubics Szilvi az obligát “hogy teltek az ünnepek?” kérdésre nem a nagykanizsai bejglikínálatról, vagy a meghitt pihenésről mesélt a válaszában. A MOL Csapat ultrafutó legendája ugyanis - ki lepődik meg? - kemény munkával töltötte az elmúlt heteket. Is.

“Nagyjából két hónapja kezdtem el azt a fajta felkészülést, aminek köszönhetően remélhetőleg gyorsabb leszek. Az elmúlt hetekben egyértelműen a tempó került a felkészülésem fókuszába, alaposan felpörgettük az edzéseimet, sok résztávozás, erősítés és persze nyújtás került a programomba” - magyarázta Szilvia.

Az ultrák sprinttávja

A fenti felkészülési rendszernek elsősorban az az oka, hogy Szilvia az év első felében nem a brutális, többnapos nonstop versenyeket részesíti előnyben, hanem a klasszikus ultrákat, ehhez pedig most másféle felkészülés dukál.

 
“Márciusban egy csehországi 100 km-es versenyen állok rajthoz. Ez egy klasszikus ultrafutó verseny, egy 1500 m-es körpályán fogunk futni. Nincsenek extrém körülmények, csak futni kell, de azt gyorsan” - mondta nevetve Szilvia.

“A 100 km az ultrák sprinttávja, ami még felkészülés szempontjából inkább egy maratonra hasonlít, rég nem indultam ilyen távon, úgyhogy azért van bennem izgalom, mennyire sikerül felpörögni a tavaszra.. "Szerettem volna itthon versenyezni, de pont a 100 km-es országos bajnokság idején a család miatt nem leszek itthon, úgyhogy keresni kellett egy hasonló versenyt, ami időben is akörül van, hiszen a felkészülésem már így lett belőve. Így jött a csehországi verseny.”

Munka-család-futás szentháromság

Szilvia elmondta, ahogy minden évben, ezúttal is fontos megtalálnia az egyensúlyt a munka, a család és a futás között, hiszen bármelyik ujjába harap is, mindenképpen fáj. Idén ez úgy fog kinézni, hogy az év első felében a rövidebb távok dominálnak, aztán a nyáron jön az első nagy megmérettetés.

 
“Az első félév nyugodtabb lesz, sok edzéssel, és sok munkával, de a családomra is több időm jut majd. Ugyanakkor ezt az időszakot arra is felhasználom, hogy a nyáron kezdődő ultraszezonban a tőlem megszokott versenyeken is jó eséllyel állhassak majd rajthoz."Már most is vannak zsákos futások, hiszen nem szabad elszoknom a súllyal futástól, sokat erősítek hátizsákkal, és februártól már a hosszabb futásokra is felveszem.”

Júniusban jön az Gobi March, Mongóliában, ami a Racing the Planet nevű sorozat idei második állomása lesz. “Már nem lesz ismeretlen a terhelés, hiszen a négy állomás közül már kettőt is teljesítettem, az Atacama illetve a Namib sivatagban. Mindenesetre a következő hetekben-hónapokban mindent megteszek, hogy a lehető legjobb formában, a legjobban felkészülve kezdhessem meg a Gobi March-ot.”

A világ legjobb ultrásai között

Néhány hete érkezett a hír, hogy egy szakportál az elmúlt évtized húsz legjobb ultra- és terepfutói közé jelölte a MOL Csapat klasszisát, méghozzá a 18. helyre.

 
“Hongkongi ismerőseimtől kaptam a hírt , és meg kell mondjam, őszintén meghatott. Ahogy végignézem a listát, tényleg csak a legnagyobbakat látom rajta, és meg sem fordult a fejemben, hogy nekem is ott lenne a helyzem közöttük. Óriási megtiszteltetés a világ legjobb terepfutói között szerepelni, nagyon büszke vagyok rá, hogy méltónak találtak erre az elismerésre” - tette hozzá Szilvia.

MOL Sportágak
MOL Csapat