Sziklás talaj után kemence: Lubics Szilvi Floridában fut

2018. május 18. péntek 10:53

Lubics Szilvia egy elsőre könnyűnek tűnő, de igazából gránitkemény versenyben találta meg a következő kihívást: szombaton rajtol a Keys 100 Floridában.

Lubics Szilvia nem adott magának sok pihenőt, hiszen szűk egy hónapja még a korfui sziklás-köves meredélyeken futott, most pedig már Floridában értünk utol, ahol a Keys 100 nevű ultrafutó versenyen áll rajthoz ultrafutó legendánk.

Megjött a pofon, de Lubics Szilvi állta a sarat

Az 1-es rajtszámmal induló Lubics Szilvia, bár előzetesen tartott a korfui sziklás versenytől, nemcsak remekül érezte magát futás közben, de a hölgyek között a harmadik helyen végzett a Corfu Mountain Trail elnevezésű versenyen.

“Ez lesz az első 100 mérföldes versenyem, általában hosszabb távokon szoktam futni, de ez nem azt jelenti, hogy a Keys 100-at csak úgy kirázom a kisujjamból."Sok futóval beszélgettem, akik teljesítették ezt a versenyt, és mindenki figyelmeztetett: nagyon kemény igénybevételre készüljek” - mondta Lubics Szilvi a MOL-csapatnak.

Hol esik, hol hőség van

A Keys 100-at az Egyesült Államok legdélibb pontján, a floridai Key Westben rendezett futóversennyel kapcsolatban már az első benyomásai meggyőzték a magyar ultrafutónőt, hogy nem hazudtak az ismerősök.

“Egyelőre az van, hogy vagy szakad az eső, mintha dézsából öntenék, vagy olyan forróság van, mint egy kályhában."Ettől aztán olyan magas a páratartalom, hogy az embernek tényleg olyan érzése van futás közben, mintha egy jól felfűtött szaunában kocogna” - mondta vidáman az első edzéstapasztalatokról Lubics Szilvi.

 
Forrás: World's Marathons
 
“A kijelölt versenypálya egyébként valóban lélezgetelállítóan szép. Tizennégy szigetet, illetve az azokat összekötő hidakat érinti a verseny útvonala. Én még soha nem jártam itt, és azt kell mondjam, minden korábban hallott beszámoló igaz volt, hiszen káprázatos a környezet. Szeretném élvezni, hogy ilyen gyönyörű helyen futhatok, de az már most látszik, hogy nem fogja olcsón adni magát a Keys 100.”

A kulcsszavak: pulzusszám és folyadék

A háromszoros Spartathlon-győztes ultrafutó legutóbb Korfun versenyzett, és bár az egy teljesen más jellegű pálya volt, a görög sziget sziklás szakaszaihoz hasonlóan ezúttal is az alacsony pulzusszámot tartotta a legfontosabbnak.

“Arra kell majd nagyon figyelnem, hogy a meghatározott pulzusmaximum fölé ne menjek. Sokkal lassabban kell futni, főleg az elején nem szabad hagyni, hogy elvigyen a lendület, hiszen ezúttal aszfalton fogunk futni, nem egy hegyi ösvényen, úgyhogy itt akár lehetne gyorsítani a tempón. Ez azonban hiba lenne, ugyanis így könnyen “elfuthatja” magát az ember” - magyarázta Lubics.

“A másik, amire nagyon kell figyelni, az a folyadékutánpótlás. Rengeteget kell inni, óránként másfél liter a minimum, amit be kell vinni, különben bajba kerül az ember. Az első itteni edzésemre fél liter vizet vittem csak magammal, és alig fél óra után meg kellett állnom egy benzinkútnál, mert teljesen kiszáradtam.”

“Nagyon észnél kell lenni, de jó, hogy pár nappal korábban érkeztünk, mert egyrészt az ember saját tapasztalataiból építkezhet az ilyen kérdésekben, másrészt pedig azt vettem észre magamon, hogy az első itteni edzésen sokkal jobban megugrott a pulzusom, mint a másodikon. Szóval már egy-két nap alatt is kicsit hozzá tud szokni a körülményekhez a szervezet” - avatott be minket az akklimatizáció rejtelmeibe a nagykanizsai ultrafutónő.

A Badwaterhez képest smafu?

Lubics Szilvi nem egyszer futott már hasonló körülmények között, sőt pont az Egyesült Államokban teljesítette minden idők egyik legkeményebb ultrafutó versenyét, a Badwatert, de még ennek tudatában sem becsüli le a Keys 100-at.

“A Badwaterhez képest valóban egyszerűbbnek tűnik a verseny, de azért óvatos vagyok. A beszámolók mind arra figyelmeztettek, hogy nem egyszerű verseny ez, ezért okosan kell futni. Az elején lassan, a tempóra és a pulzusszámra figyelve, és rengeteg folyadékot magamhoz véve. A lényeg, hogy igazából én sem tudom, mire számítsak, és pont ez benne a pláne: ismeretlen kihívás. Márpedig engem ezek pörgetnek fel igazán.”

“Én egyébként jól bírom a meleget, az ultrabalatont is egy olyan évben nyertem meg, amikor árnyékban 38 fok volt, és hát a Spartathlon sem arról híres, hogy fáznak alatta a futók” - mondta vidáman Lubics. “Egy extra gondot azért okoz a hőség: mivel iszonyatos a páratartalom, nagyon izzad az ember, és ilyenkor a kidörzsölődés komoly fájdalmakat tud okozni. Erre is figyelnem kell majd.”

Izgalmas kihívás lesz

Lubics Szilvi elmondta, minden ultrafutó verseny arról szól, hogy tudja beosztani az erejét a futó, és ezalól a Keys 100 sem lesz kivétel. “Az a legfontosabb kérdés, hogy mennyire tudok uralkodni magamon. Valahol minden versenyen az önkontroll a lényeg, hogy az ember megtanulja beosztani az erejét, hiszen adott esetben 8-10 órán keresztül kell visszafognia magát. Ezért vakrepülés kicsit mindig, amikor új versenyen áll rajthoz a futó.”

 
“Az a célom, hogy élvezzem a futást, és befejezzem a versenyt. Persze, jó dolog, hogy ilyen gyönyörű helyen futunk, de ebből verseny közben kevesebbet érzékelünk. Néha felnéz az ember, és látja, hogy nem akármilyen helyen van, de az ultrafutás kulcsa a koncentráció, sok bámészkodás nem fér bele.”

A Keys 100 szombaton, magyar idő szerint a déli órákban kezdődik. Kövesse ön is Lubics Szilvi futását a MOL-csapat oldalán.

MOL Sportágak
MOL Csapat