A Fehérvár AV19 meglovagolta, aztán le sem jött a flow-ról

2019. február 05. kedd 09:57

Erdély Csanád büszke és boldog, hogy sikerült beverekednie magát az EBEL rájátszásába a Fehérvárnak, és azt is elmondta, mi volt szerinte a siker kulcsa.

Ahogy azt kell: a Fehérvár AV19 nem várt senki másra, hanem a saját kezébe véve a sorsát biztosra ment, és alaposan eltángálta a Salzburgot az EBEL alapszakaszának utolsó meccsén. Mint később kiderült, a vereség is rájátszást ért volna, hiszen a fehérváriakat üldöző Linz kikapott, de azért abban nincs vita, hogy ennek így kellett lennie.

Megvan! Bejutott az EBEL rájátszásába a Fehérvár AV19

EBEL, alapszakasz, utolsó forduló: Fehérvár AV19-EC Red Bull Salzburg (osztrák) 6-3 (0-1, 1-1, 5-1) a Fehérvár gólszerzői: Erdély (26., 60.), Caruso (42.), Meland (43.), Stipsicz (49.), Hári (56.) A székesfehérvári együttes sokáig hátrányban volt a számára sorsdöntő összecsapáson, ám az utolsó negyedet 5-1-re megnyerte, így hatodikként zárt, és biztosította felsőházi, ezzel együtt pedig negyeddöntős helyét a bajnokságban.

A mérkőzés egyik legjobbja a két gólt szerző Erdély Csanád volt, aki a meccs utolsó mozdulataként olyan blazírt ábrázattal pofozta a salzburgi kapuba a hatodik fehérvári gólt, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

“Akkor már nem nagyon volt min izgulni, hiszen biztos volt, hogy megnyerjük a meccset, ráadásul azt is tudtuk, hogy a Linz kikapott” - mondta vidáman a magyar válogatott játékos.

A pozitív töltés vitte a csapatot

A fehérváriak egy nehezebb időszak után az alapszakasz végére brutális formába lendültek, sorra aratták a fontos győzelmeket, és ahogy közeledett a rájátszás, úgy lehetett egyre biztosabban érezni, hogy ezt idén nem fogja kiengedni a markából a csapat.

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Az elmúlt időszakban tényleg nagyon jól ment a csapatnak, nem is tudom pontosan, de talán kilenc meccsen zsinórban mindig szereztünk pontot. De még ennél is fontosabb, hogy komoly önbizalommal vérteztek fel minket a győzelmek, és minden sokkal könnyebbnek tűnik, amikor érzed, hogy fut a szekér” - magyarázta Csanád.

“Az utolsó 7-8 fordulóban már biztossá vált, hogy a Linz lesz az ellenfél a rájátszásba jutásért, és mi keményen beleálltunk a meccsbe. Folyamatosan nyomás alatt tartottuk őket, nem engedtük levegőhöz jutni az ellenfelet, és ez végül hatodik helyet ért számunkra. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült odaérni a felsőházba.”

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Hozzá kell tennem, hogy ebben az időszakban játszottuk le a Magyar Kupa-döntőjét is, és komoly lelki pluszt adott, hogy sikerült megnyernünk” - mondta Erdély a MAC elleni fináléról, amit komoly izgalmak után nyert meg a Fehérvár AV19.

Négy év után újra rájátszás

A fehérváriak a 2014/15-ös szezon után jutottak be újra a playoffba. Az elmúlt négy évben voltak már közel a bravúrhoz, de nem sikerült a felsőházban végezni, idén azonban nemcsak az eredmények, a játék is azt ígérte, összejöhet a rájátszás.

“Ha megnézzük az idei mérkőzéseinket, azt látjuk, hogy mind a szerzett góljaink száma, mind a gólarányunk ugrásszerűen javult. Ez már önmagában is nagyon fontos eleme volt a sikernek, de nekünk, játékosoknak pszichésen is sokat számított. "Először is azért, mert joggal érezhettük úgy akár 1-2 gólos hátrányban is, hogy nem kell pánikolnunk, amikor pedig amikor mi vezettünk, sokkal nyugodtabban tudtuk játszani” - adta meg a siker receptjét a 22 éves támadó.

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy valamikor 15-20 fordulóval az alapszakasz vége előtt sikerült megoldást találnunk a legégetőbb problémánkra, és elkezdtünk idegenben is fontos meccseket nyerni. Ezzel korábban voltak gondjaink, de az alapszakasz második felében sikerült több mérkőzést is a rendes játékidőben megnyernünk, ami egyszerre mutatta a játékunk javulását, illetve az önbizalmunk emelkedését.”

“Az ilyen győzelmekkel jön az, hogy a csapat egyszer csak nagyon elkapja a fonalat, és a “flow”-t meglovagolva sorra aratja a győzelmeket az olyan meccseken, amiken korábban hiába feszült meg a győzelemért. Minden szezonnak megvannak a kulcsmeccsei, idén sem volt ez másként, csakhogy ebben az alapszakaszban a tabellaszomszédok elleni, hatpontosnak nevezett meccsekből általában jól jöttünk ki” - mondta széles mosollyal Csanád.

Még nem végeztek a fiúk

Az EBEL idei szezonjában nem szakadt úgy szét a mezőny, mint az utóbbi években néhányszor (“volt, hogy a Vienna 20+ pontot vert a mezőnyre az alapszakaszban” - mondta Erdély), így még büszkébbek lehetnek magukra a fehérváriak, hiszen egy nagyon kiélezett, izgalmas alapszakaszban sikerült a bravúros hatodik helyet elcsípni.

“A Zágráb azért eléggé kipukkadt, és a Villachnál is komoly fiatalítás zajlott, de a többi csapat közti különbség valóban nem volt számottevő, így végig kiélezett csata folyt a rájátszásért. Ennek a szurkolók örültek a leginkább, mert szinte minden meccs komoly izgalmakat ígért, és nagyon boldog vagyok, hogy a végén mi örülhettünk.”

Következik a középszakasz, ami - szemben a tavalyi évvel, amikor itt elvérzett a Fehérvár - idén már csak a rájátszásbeli pozíció szempontjából fontos, hiszen a magyar csapat biztosan ott lesz a playoffban. A középszakaszban oda-vissza alapon játszik mindenki mindenkivel a felsőházban, így alakulnak ki a rájátszás párosításai (két csapat az alsóházból is csatlakozik majd a playoffhoz).

“A célunk a minél magasabb pozíció elérése, nagyon jó lenne az első négy közé verekedni magunkat, de ehhez óriási bravúrokra lenne szükségünk. Ambíciózus céloknak persze nem vagyunk híján, én magam például a bajnoki címet tűztem ki magam elé célul” - mondta nevetve Csanád.

“A rájátszásban már szerepeltünk, de az első párharcból még soha nem sikerült továbbjutnia a csapatnak, így már azzal történelmet írnánk, ha ez idén sikerülne. Én mindig rövid távú célokat tűzök ki magam elé, most is csak a középszakasszal foglalkozom, de bármire képesnek tartom a csapatot. Haladjunk csak sorjában: először harcoljunk ki minél jobb rajtpozíciót, aztán jöhet a többi” - tette hozzá a válogatott támadó.

MOL Sportágak
MOL Csapat