Az ideális mixtúra lehet a kulcs az EBEL rájátszásához

2018. szeptember 26. szerda 15:03

Remekül rajtoltak az EBEL-ben a fehérvári hokisok, Hannu Järvenpää edző szerint sokra hivatott, tehetséges csapata idén elcsípheti a tavaly épphogy elszalasztott rájátszást is.

Remekül kapta el a szezonrajtot a Fehérvár AV19, amely négy meccs után az ötödik helyen áll az osztrák jégkorongbajnokságban. Lehetne több is, ha az utolsó percekben kicsit több szerencséje van a fehérváriaknak, de Hannu Järvenpää edző szerint még csiszolódik a csapata.

Nagy tervekkel vág neki az EBEL-szezonnak a Fehérvár AV19

A Fehérvár AV19 változatlan edzői stábbal, ám megújult kerettel vág neki az Erste Bank Eishockey Liga idei szezonjának. A klub szerződést hosszabbított négy tavalyi légiósával, Arttu Luttinennel, Jonathan Hartyval, Eric Melanddal illetve a tavaly az EBEL alapszakaszának legjobb védési hatékonyságával rendelkező kapusával, Mac Carruth-tal.

“Én általában kritikus vagyok a csapatommal és a játékosokkal, de most azt mondom, jó meccseket játszottunk. Persze megnyert meccseket döntetlenre adni az utolsó pillanatban elég bosszantó dolog, de ha most azt kérdezed, vesztettünk-e két pontot, vagy nyertünk négyet, az utóbbit mondom” - mondta a MOL-csapatnak a finn szakember a legutóbbi két EBEL-meccsre utalva.

Az utolsó pillanatig figyelni kell  

A fehérváriak legutóbbi két mérkőzésüket úgy nyerték meg, hogy mindkettőn az utolsó percen belül kapott gól miatt kényszerültek túlórára. Az Innsbruck ellen Kuralt a hosszabbításban ütötte be a győztes gólt, a Klagenfurt ellen viszont egészen a büntetőkig nyüstölték egymást a felek.

“Szurkolóként nyilván az marad meg az emberekben, hogy a végén kiengedtük a győzelmet a kezünkből, én azonban másképp értelmezem a történteket. Először is, ha olyan erős csapatok ellen, mint a Klagenfurt és az Innsbruck egy perccel a vége előtt vezetsz, akkor annyira rosszul nem tetted a dolgodat a meccsen. Nem lehet az első 59 percet leszámítva értékelni, mert az félreviszi az embert. Másodszor számomra igenis örömteli - már amennyire ilyesminek örülni lehet - hogy nem elfáradtunk, vagy csapatszinten hibáztunk, hanem egyéni hibákból kaptuk a gólokat. Ez pedig nyilván mindig benne van” - magyarázta Järvenpää.

  f
otó: Fehervarav19.hu
 
“Ezen természetesen átrágtuk magunkat a fiúkkal, levideóztuk, átbeszéltük az eseményeket, és remélhetőleg tanultunk a hibákból. Ez persze csak akkor derül ki, amikor újra hasonló helyzetbe kerülünk, de bízom benne, hogy a fejlődésünk töretlen marad. A záró gondolatom a két meccsről pedig annyi, hogy újra bebizonyítottuk, képesek vagyunk jó meccset játszani kiváló csapatok ellen” - tette hozzá elégedetten a finn szakember.

Mire mehet idén az EBEL-ben a Fehérvár?

Tavaly hajszál híján lemaradt a playoffról a fehérvári csapat, ettől függetlenül idén is úgy vágott neki az idénynek, hogy a rájátszásba jutást tűzte ki legfontosabb céljául. “Egy apró gólocska hiányzott csak ahhoz, hogy bejussunk, és mivel azt gondolom, erősödtünk tavaly óta, egyáltalán nem túlzó vállalás a részünkről, hogy harcban legyünk a rájátszásért” - mondta Järvenpää.

 
Fotó: Fehervarav19.hu
 
“Tudni kell, hogy az EBEL egy nagy kiegyensúlyozott sorozat, ahol mind a tizenkét edző ugyanazt fogalmazta meg célként: be kell jutni a playoffba. Erős bajnokságban, nagyon jó ellenfelekkel küzdünk ugyanazért a célért, és bár vitathatatlan, hogy vannak nálunk erősebb csapatok, a hokiban sok minden történhet. Egy kulcsjátékos sérülése a csapat egész szezonjára kihat, hogy csak egyet mondjak.”

Új fiúk és régi arcok

A fehérváriak remekül erősítettek a nyáron, több minőségi légiós mellett magyar sztárjátékosok is érkeztek a klubhoz, amely szokásához híven kiemelt a hazai bajnokságban játszó csapatából is néhány tehetséget.

“Vannak új arcok az öltözőnkben, de ha meg kell neveznem, mi a tavalyihoz képest a legnagyobb változás, akkor a csapatot körbelengő atmoszférát mondom."Ne érts félre, nem volt semmi gond tavaly sem, de most valahogy jobb a hangulat az öltözőben, jobban megértik egymást a játékosok, pozitívabb az atmoszféra."Ez nagyon fontos, hiszen rengeteg meccset játszunk, egyes időszakokban többet látjuk egymást, mint a családtagjainkat” - mondta nevetve a finn edző.

 
Fotó: Fehervarav19.hu
 
“A régiek jól fogadták az újakat, így a munka is jobban megy, és be tudtunk vezetni néhány újdonságot. Idén az is a feladataink közé tartozik, hogy a részletekre nagyobb figyelmet fordítsunk.”

“Most azt mondom, a csapatunk legnagyobb erőssége ebben az idényben az, hogy pont a megfelelő arányban vannak az öltözőben rutinos játékosok, és tehetséges fiatalok. Sokra hivatott csapatunk van, azon leszünk, hogy ennek megfelelően szerepeljünk” - ígérte Järvenpää.

Lehet már magyar játékosokra sikercsapatot építeni?

A magyar jégkorong fejlődésének mindig is Székesfehérvár volt az egyik gyújtópontja, ráadásul a TAO-rendszer bevezetése óta egy olyan rendszert alakítottak ki Fehérváron, ami egészen fiatal kortól az EBEL-csapatig nyújt képzést és perspektívát a fiatal hokisoknak. Az akadémiától a Titánokon át több játékos is eljutott az EBEL-keretig, és ez a finn szerint is örvendetes tény.

“A magyar játékosok között vannak kulcsjátékosaink, húzóembereink is, ami egy EBEL-szintű bajnokságban egyértelműen mutatja, hogy remek munka zajlik a magyar utánpótlásban. Természetesen szükségünk van minőségi légiósokra is, de én úgy vagyok vele, hogy nem érdekel, milyen útlevél van egy játékos táskájában. Csak egy dolog érdekel: tud és akar-e a hasznunkra lenni. Ha mindkettőre igen a válasz, köztünk a helye” - mondta a Fehérváron mindenki által csak Hanknek hívott edző.

“A fehérvári jégkorong hagyományosan sok játékost ad a válogatottnak, és ez biztos vagyok benne, hogy így is marad. Rengeteget beszélek a klubvezetővel, Szélig Viktorral, akivel napi munkakapcsolatban vagyunk, de a kötelezőn túl is sokat beszélünk egymással. Örülök, hogy az általa vezetett stáb folyamatosan azon dolgozik, hogy nekünk minél jobb körülményeket teremtsenek, és ezáltal fejlődjön a magyar jégkorong is. Márpedig ha ennyi hozzáértő, lelkes ember dolgozik egy közös célért, akkor a siker soha nem marad el” - tette hozzá Järvenpää.

MOL Sportágak
MOL Csapat