Erdély Csanád: Úgy készültünk, mint egy A-csoportos vb-re

2018. április 20. péntek 09:00

A vasárnap kezdődő jégkorong-vb-ről, a magyarok esélyeiről és a hoki hazai fejlődéséről a fehérváriak fiatal támadójával, Erdély Csanáddal beszélgettünk.

Nem kevesebb, mint hat fehérvári játékos került be a magyar jégkorong-válogatott végleges világbajnoki keretébe, és az egyetlen magyar EBEL-csapat tagjainak - legyenek akár kapusok (Rajna Miklós), védők (Stipsicz Bence, Szirányi Bence) vagy támadók (Kóger Dániel, Hári János és Erdély Csanád) - komoly szerepük lesz a magyar csapat szereplésében a Divízió 1/A világbajnokságon.

A vasárnap kezdődő budapesti torna egy kicsit a magyar szurkolók tesztje is. No, nem abból a szempontból, hogy jó hangulatot fognak-e teremteni (a svájci A-csoportos vébén a világsztárok is elaléltak a magyar tábortól), hanem abból, hogy nem nyomasztják-e túlságosan a játékosainkat azzal, hogy igazán nagy sikernek csak a feljutást fogadják el.  

 
Jégkorong Szövetség

Elsőre a fehérváriak 22 éves játékosától, Erdély Csanádtól is azt kérdeztük, reális-e azzal számolni, hogy a magyar csapat kiharcolja a feljutást.

Talán soha nem volt még ilyen erős a Divízió 1/A világbajnokság,

aminek elsősorban az az oka, hogy tavaly Dél-Korea személyében egy olyan csapat jutott fel, amelyet a torna előtt nem sokan soroltak az esélyesek közé. Cserébe viszont az A-ból két nagyon erős csapat, Szlovénia és Olaszország esett ki, és a feljutásért küzdők között is vannak borzasztó erős csapatok.”

“Mióta először összejött a feljutás, azóta gyakorlatilag minden világbajnokságnak úgy megyünk neki, hogy a dobogón akarunk végezni - még úgy is, hogy tudjuk, a harmadik hely nem ér feljutást. És hogy mennyire reális cél az A-csoportos szereplés kiharcolása? Nos, csak annyit mondhatok, nincs köztünk senki, aki nem ezt tűzte ki célul” - mondta eltökélten a fehérváriak támadója.

Ellenség a kapuknál

Arra kértük Csanádot, mutassa be nekünk az ellenfeleket, és kicsit tegyen rendet a fejekben az erőviszonyokat illetően. Mennyit számít, hogy az olaszok már csak a hazai termésből főznek? Mennyit ér, hogy felkészülési meccsen idegenben vertük Szlovéniát? Hova helyezzük a mezőnyben játékereje alapján a magyar csapatot?

 
Jégkorong Szövetség
 
“Jó kérdések, köszi” - mondta nevetve a játékos. “Nagyon nehéz válaszolni, mindenesetre a végével kezdem: én is úgy gondolom, hogy óriási eredmény egy Szlovéniához hasonló erősségű csapatot idegenben legyőzni. Azt mutatja, hogy jó csapatunk van, ugyanakkor egy felkészülési meccsből soha nem lehet tétmeccsekre vetíthető következtetéseket levonni. Ilyenkor még mindenki (persze mi is) kísérletezik, keresi a legerősebb csapatát, a legjobb sorokat,

de azért az jó érzés, hogy tudjuk, le tudunk győzni olyan csapatokat, mint az osztrákok, a szlovénok és az ukránok” - mondta Erdély, akinek a góljával már az 5. percben vezetést szerzett a magyar csapat Bledben.

Rajtuk keresztül visz az út az elitbe

“A játékosállományt nézve talán a kazahok a legerősebbek, és biztosan a leginkább összeszokottak, hiszen a keret erős magja a KHL-ben szereplő Barys Astana csapatában hokizik. Ha a szlovénok minden játékosukra számíthatnának, talán őket mondanám a legnehezebb ellenfélnek, hiszen ők például a téli olimpián is remekül szerepeltek. Nagyon erős csapattal jönnek Budapestre is, az nem kérdés. Az olaszok az elithez tartoztak, míg rengeteg honosított olasz-kanadai játékosuk volt, mióta azonban kiadták a jelszót, hogy csak olasz születésűekre építik a csapatot, már nem annyira félelmetesek. Persze így is erős válogatottal érkeznek, ahogy a lengyelek is. Velük amúgy sokszor találkozunk, és váltakozó sikerrel vesszük az akadályt. Hol mi, hol ők jönnek ki jobban a meccsekből. A britekről tudunk a legkevesebbet, de az biztos, hogy ha kiharcolták a feljutást, akkor itt van a helyük, szóval semmiképpen nem vehetjük őket félvállról.”

 
Jégkorong Szövetség
 
“De annyit elárulhatok, hogy a felkészülésünk középpontjában nem az ellenfelek, hanem a saját játékunk volt. Magunkkal foglalkozunk, ezen kívül mindig csak a következő ellenféllel: most is csak a vasárnapi, Kazahsztán elleni összecsapás a fontos, a többivel majd ráérünk utána foglalkozni” - tette hozzá Erdély.

A-csoportos felkészülés

A fehérvári támadó szerint a csapat érzi a nyomást a világbajnokság előtt, de nem préseli össze a társaságot az elvárás. “Nem érezzük a negatív hatásait, inkább felpörget minket a nyomás. Azt mondanám, komoly adrenalinfröccs, hogy hazai pályán játszhatunk, saját táborunk előtt, és bennem is inkább az van, hogy még a megszokottnál is büszkébben viselem a válogatott mezt. Jó kis energiabomba lesz ez!” - mondta Erdély, aki örül neki, hogy az utcán sétálva is egyre többször találkozik azzal, hogy hokiőrület van az országban.

“Szerintem döntő lehet, hogy relatíve sok időt töltött együtt a csapat. Ilyen hosszú felkészülés csak az A-csoportos vébé előtt volt, és mi is úgy készültünk, mintha elitcsoportos világbajnokság várna ránk.”

“Ahogy sorra tettük meg a lépcsőfokokat, úgy szűkült, illetve változott a keret. A szakmai stáb folyamatosan hívta be, illetve engedte el a játékosokat, így a napokban kihirdetett végleges keret már tényleg azokból áll, akikkel a kapitány szerint a legjobb eséllyel szállunk harcba a feljutásért.”

 
Jégkorong Szövetség
 
A kerettel kapcsolatban Erdély elmondta, örül neki, hogy már számos magyar jégkorongozó játszik erős bajnokságokban, és méretteti meg magát hétről hétre nívós ellenfelekkel szemben. “A játékosok 90 százalékának elég komoly nemzetközi tapasztalata van, és úgy gondolom, az Erste Liga is komoly fejlődésen ment át az utóbbi években. Arról nem is beszélve, hogy világbajnoki tapasztalatból sem állunk rosszul, Sofron István, Kóger Dani vagy Vas Jankó személyében több olyan játékosunk is van, aki már a sokadik vébéjére készül.”

Miben bízik a magyar csapat?

A magyar jégkorong töretlen fejlődése minden szinten tetten érhető, de mik lehetnek azok a tényezők, amik a mezőny fölé emelik a magyar válogatottat? Erdély szerint már a hathetes felkészülés előtt is összeszokott, erős csapatunk volt, ami csak még egységesebb lett, de szerinte nem ez a legnagyobb erőssége a válogatottunknak.

“Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány hokifilozófiája szerint a legfontosabb a korongbirtoklás, és úgy gondolom, ebben léptünk a legtöbbet előre, mióta ő irányítja a csapatot. Olyannyira, hogy most már azt mondom, ez a legnagyobb erősségünk is. Ez érezhető is volt az utóbbi meccseinken, hiszen sokat volt nálunk a korong, és több gólt is szerzünk, mint korábban. Fejlődni persze mindig lehet és kell is, és most azt kívánja meg a kapitány által kijelölt út, hogy ebben legyünk minél hatékonyabbak” - mondta Erdély, akinek klubcsapatában is finn edzője van. 

 
Jégkorong Szövetség
 
“A mentális és fizikai felkészülésünk szerintem jól sikerült, most már arra kell koncentrálnunk, hogy mindez kijöjjön a meccseken is. Meg arra, hogy ne kövessünk el olyan buta hibákat, mint például az ukránok elleni felkészülési meccsen. Meg kell tanulnunk lezárni a meccseket, nem szabad egy földön fekvő ellenfelet visszaengednünk a meccsbe. Úgy érzem, ez az, amiben még sokat kell előrelépnünk” - tette hozzá a fehérvári játékos.

A lényeg, hogy fejlődjön a magyar hoki

Erdély elmondta, belülről is érzi, milyen gyorsan fejlődik a magyar jégkorong. “Az utóbbi napokban mindenki azért izgult, hogy bekerül-e a világbajnoki keretbe, és ez nagyon jó dolog. Azt mutatja, hogy már van annyi nemzetközi szinten is bevethető magyar jégkorongozó, hogy óriási a harc a keretbe kerülésért. Kimaradt néhány kiváló jégkorongozó is, akik nem rosszabbak a kerettagoknál, csak a kapitány elképzeléseibe nem passzolnak annyira.”

  
Jégkorong Szövetség
 
“És a fejlődés töretlen: most megfordult a keretben 30 játékos, a következő években pedig lehet, hogy 40-50 is meg fog, ami nagyszerű dolog, mert azt mutatja, egyre nagyobb a merítés, egyre nagyobb a harc a csapatba kerülésért. És ez mind a magyar jégkorong érdekeit szolgálja.”

A Divízió 1/A világbajnokság vasárnap kezdődik, a magyar válogatott sorrendben Kazahsztánnal (Április 22., 16h), Olaszországgal (Április 23., 19.30h), Szlovéniával (Április 25., 19.30h), Lengyelországgal (Április 26., 19.30h) és Nagy-Britanniával (Április 28, 19.30h) találkozik a Papp László Sportarénában. A csoport első két helyezettje jut fel az A-csoportba, a magyar csapat minden mérkőzését közvetíti az M4 sport, jegyek itt.

MOL Sportágak
MOL Csapat