Hannu Järvenpää: Közel volt, de közben elég távol is

2019. március 28. csütörtök 10:22

A Fehérvár AV19 remek szezonja ellenére nem jutott az EBEL elődöntőjébe, de a finn vezetőedző szerint több okunk van büszkének lenni, mint bosszankodni.

“Ha egy szezon utolsó meccsét elveszíti az ember, akkor a keserű szájíz természetes, de talán már ilyen rövid idővel a kiesés után is jogosan érzünk büszkeséget a szomorúság mellett” - mondta a MOL-csapatnak Hannu Järvenpää, a Fehérvár AV19 vezetőedzője.

Véget ért a menetelés: kiesett a Fehérvár AV19

EBEL, playoff, negyeddöntő, 6. mérkőzés: EC Red Bull Salzburg (osztrák)- Fehérvár AV19 6-1 (2-0, 1-0, 3-1) a Fehérvár gólszerzője: Wishart (44.) A párharc végeredménye: 4-2, a Salzburg javára. A Bajnokok Ligájában elődöntőig jutott Salzburg már az első harmadban nagy nyomást fejtett ki a fehérvári kapura - 18-szor veszélyeztetett, a Volán 5 kísérletével szemben - és kétgólos előnyre tett szert.

A fehérváriak nagyszerű szezont tudtak le, nemcsak játékban fejlődtek rengeteget, de bejutottak a rájátszásba is, ahol óriási harcra kényszerítették a jobb erőkből álló Red Bull Salzburgot. A playoff-párharcot végül az osztrákok nyerték 4-2-re, és bár a Fehérvárnál volt a pályaelőny, ez a kiesés tulajdonképpen papírforma a Bajnokok Ligájában elődöntőbe jutó Salzburggal szemben.

Közel volt, de közben messze is

A Fehérvár AV19 nemcsak az alapszakaszban (annak is elsősorban a második felében), de a középszakaszban is nagyszerűen szerepelt, ezért a playoff-helyét még azzal is meg tudta fejelni, hogy pályaelőnnyel kezdhette a Red Bull Salzburg elleni negyeddöntőt. A fehérváriak rendkívül szoros csatában végül 4-2-es összesítéssel estek ki a jóval erősebb osztrák csapat ellen. 

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Vegyes érzéseim vannak, hiszen egyfelől nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, ugyanakkor elég távol is. Nagyszerű sorozatot csináltunk végig a Red Bull Salzburg ellen, büszke vagyok a fiúkra, de egyelőre még viaskodok magammal, illetve a bennem dúló érzésekkel.”

“Egyrészt közel volt, mert az utolsó meccset leszámítva 1-2 gólokon múlt az összes meccsünk, azaz szoros, nagyon kiegyenlített mérkőzéseket tudtunk vívni a Salzburggal. Minden meccsen volt esélyünk a győzelemre, és ezért óriási dicséret illeti a fiúkat.”

“De közben messze is volt, hiszen azok a hiányzó egy-egy gólok nálunk, illetve a bekapott találatok azt mutatják, hogy amikor az a kérdés, hogy menny, vagy pokol, akkor az ellenfél adta a jobb választ. Egy kicsivel gyengébben védekeztünk, egy kicsivel határozatlanabbak voltunk a támadóharmadban, és sokkal kevesebb playoff-rutint tudtunk felvonultatni, ezek pedig együtt már kiadják a végeredményt” - magyarázta Järvenpää.

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Tulajdonképpen egyszerű a dolgunk: egy jobb csapattól szenvedtünk vereséget, így nem kellene, hogy gondot okozzon a keserű pirula lenyelése, de úgy gondolom, nem csak én rágódok még el rajta egy darabig, hanem a fiúk is.”

A végén az egyéniségek döntenek

A finn szakember bízik benne, hogy a játékosai is tudnak majd erőt meríteni az idei szezonból, mert rengeteg pozitív visszajelzést kaptak az elvégzett munkát illetően. A fehérváriaknak ugyan ezúttal sem sikerült a történelmi bravúr, azaz az elődöntőbe jutás, de a csapat folyamatosan fejlődik, és Järvenpää szerint még messze nem értek a közös út végére.

“Elsősorban csapatként lehetünk nagyon büszkék magunkra, hiszen komoly harcra késztettük a Salzburgot. Taktikailag nem maradtunk el tőlük, sőt bizonyos meccseken föléjük is kerekedtünk. A szívvel, az akarattal nem volt gond, mégis fegyelmezetten tettük a dolgunkat, de miként az összes csapatjátékban, a végén a jégkorongban is az egyéniségek döntenek.”

“Elég csak megnézni, milyen játékosok játszanak a Red Bullsban, és máris megértjük, miért muszáj büszkének lennünk az idei teljesítményünkre. Megtettünk mindent, hogy eltüntessük a különbséget, de a döntő pillanatokban az ellenfél adott jobb válaszokat.”

Järvenpää hozzátette, amit lehetett, azt csapatként megtette a Fehérvár AV19, és nem csak a rájátszásban, hanem már a szezon korábbi szakaszában is. “Volt egy meccsünk a Villach ellen, ahol bődületesen rosszul játszottunk. Az ellenfél játékban, erőben és korcsolyázásban is felülmúlt minket, a végén mégis mi győztünk 3-2-re. Azon a mérkőzésen a játékosok is érezték, hogy ezt a sikert a csapategység hozta meg, semmi más. És tudták, hogy erre kell építenünk, mert egyrészt csak akkor van esélyünk, ha csapatként erősek vagyunk, másrészt semmi esélyünk, ha nem vagyunk azok.”

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
A finn szakember hozzátette, mindenhonnan nagyon komoly dicséreteket kapott idén a csapata, és ez sokat jelent a stáb számára is. “A Salzburg edzője odajött hozzám a hatodik meccs után, és azt mondta, nem várt tőlünk ilyen kiváló játékot. Hozzátette, hogy tényleg mindent ki kellett adniuk magukból a továbbjutáshoz [“pushed us to the edge”], és a levegőben lógott a meglepetés.”

Novemberben jött a fordulópont

Järvenpää tavaly, a szezon közben vette át a fehérváriak irányítását, és már a legutóbbi szezonban sem sokon múlt a rájátszásba jutás (a középszakasz utolsó meccsén dőlt el, hogy a későbbi győztes Bolzano jut be). Idén erre is rátett egy lapáttal a csapat, és ez elsősorban az ősz végétől beállt változásoknak volt köszönhető.

“Nem mintha a fiúk ne dolgoztak volna keményen a szezon elején is, de sokáig így is gondot okozott az idegenbeli pontszerzés, illetve a gólszerzés is."Aztán ősszel csatlakozott a stábunkhoz Antti Karhula segédedző, aki egy fűszerekkel gazdagon megrakott szekérrel parkolt le a konyhánk mellé” - mondta nevetve Järvenpää.

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Nem főztünk rosszul addig sem, de Antti érkezésével sokszínűbbek, ízletesebbek lettek az ételeink, és ezeket fel is tálaltuk az ellenfeleinknek. Anttinak volt néhány remek meglátása a támadójátékunkat illetően, a fiúk pedig nagyon pozitív választ adtak a gondolataira, és elkezdtük ontani a gólokat. Ez nemcsak a győzelmek miatt volt fontos, hanem a csapat önbizalmára is jó hatással volt.”

A két kedvenc meccs

A Fehérváron csak Hanknek szólított vezetőedző hosszas gondolkodás után kibökte, “nem tudok egyet mondani”, amikor azt kértük, elevenítse fel a szezon legszebb pillanatát. Mosolyogva hozzátette, kettőre talán le tudja szűkíteni, de nem lesz könnyű.

“Azért kell kettőt mondanom, mert más szempontból volt lényeges a két kedvenc, de ugyanolyan fontosak voltak."Az első egy bolzanói meccs, ami azt mutatta meg, milyen egységesek vagyunk csapatként, és főleg azt, hogy milyen erő lakozik a játékosaimban."3-0 állt az eredményjelzőn, és sok csapat talán feladta volna, de az öltözőben azt láttam a fiúkon, hogy senki nem ideges. Nyugodtak voltak, és bíztak magukban, nem lehetett megtörni őket, és az ilyesmit kedveli a sors. Sikerült egyenlítenünk, és a hosszabbításban Stipsicz Bence bevágta a győztes gólunkat.”

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“A másik kedvenc a pénteki, fehérvári mérkőzés volt” - utalt a finn edző a hosszabbításban megnyert playoffmeccsre, ahol a csapata 1-3-as meccshátrányban az életben maradásért küzdött.

Káprázatos meccsen maradt életben a Fehérvár AV19

EBEL, rájátszás, negyeddöntő, 5. meccs: Fehérvár AV19-EC Red Bull Salzburg 2-1 (1-1, 0-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után gól: Caruso (6.), Harty (66.), illetve Gazley (19.) Az állás: 3-2 Salzburg a javára. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a Fehérvár, hiszen az előző négy, Salzburg elleni összecsapásból mindössze az elsőt sikerült megnyernie, így egy újabb osztrák siker továbbjutást is jelentett volna a négy győzelemig tartó párharcban.

 
“Nem azért, mert olyan nagyon jól játszottunk volna, sőt játszottunk idén többször is sokkal jobban, mint akkor. De a mérkőzés ritmusa, a hangulata, a drámaisága és persze a közönség által teremtett elképesztő hangulat olyan jégkorongünnepet varázsolt, amik miatt beleszerettünk ebbe a játékba. Csodálatos este volt” - tette hozzá megindultan Järvenpää.

Feszegetik a határokat tovább

Az edző elmondta, még bőven van lehetőség a fehérvári csapatban, és nemcsak bízik benne, de magabiztosan állítja, meg van győződve róla, hogy jövőre egy még erősebb csapattal kezdi meg a szezont a Fehérvár AV19.

“Nagyon fontos, hogy a klubot egy olyan nagyszerű szakember vezeti, mint Szélig Viktor, aki egykori játékosként remekül látja a játékot. Ez nekem nagy segítség, mert egy csomó terhet meg tudunk osztani egymással. Hamarosan leülünk, és megkezdjük a jövő évi csapatról szóló tárgyalásokat, és megnézzük, hol tudunk úgy hozzányúlni ehhez a remek társasághoz úgy, hogy még többet hozzon ki magából.”

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Egy kis sebesség elfér még a csapatban, de nem csak légiósokat keresünk, hanem - ahogy eddig is minden évben - a Titánokban nevelkedő fiatalokat  is megnézzük, kiket tudunk közülük az EBEL-csapatban használni. Nekem továbbra is nagyon tetszik a fehérvári klub felépítése, és vallom, ez a projekt biztosítja, hogy ne csak a mi csapatunk erősödjön évről évre, hanem a magyar válogatottnak is kész játékosokat tudjunk adni.”

“A holtszezon jó hosszú lesz, de egyelőre még nem tudok a pihenésre gondolni” - mondta kicsit fáradtan a finn szakember. “Először is nagyon várom a Salzburg-Vienna párharcot, ami roppant érdekesnek ígérkezik. Kicsit fájni fog a szívem a meccseket nézve, hogy nem mi leszünk a bécsiek ellenfelei, de hiszek benne, hogy hamarosan mi is ott lehetünk az elődöntőben. Azért fogunk dolgozni egész nyáron, hogy ez már jövőre megtörténjen” - tette hozzá eltökélten Järvenpää.  

MOL Sportágak
MOL Csapat