Inkább büszke, mint csalódott a fehérváriak finn edzője

2018. március 12. hétfő 11:17

A szezon végéhez közeledve egyre jobban játszott a Fehérvár AV19, de a rájátszás nagy csatában mégsem jött össze. Hannu Järvenpääval beszélgettünk.

A Fehérvár AV19 november végén a 12 csapatos EBEL utolsó előtti helyén állt, így kevés szurkolót lepett meg, hogy a klub vezetése megköszönte Benoit Laporte munkáját, miután a csapat kiesett a Visegrád Kupából is. A fehérváriak a csapatot 2016-ban már egyszer irányító Hannu “Hank” Järvenpäät kérték fel, aki nem sokat gondolkodott, elfogadja-e a hívást.

Fehérváron nincsenek problémák, csak megoldások

Hannu Järvenpää néhány napja tért csak vissza Székesfehérvárra, de máris újra otthon érzi magát. A finn szakember nehéz helyzetben levő csapatot vett át, hiszen a Fehérvár AV19 csupán utolsó előtti az EBEL-ben, a Visegrád Kupából pedig kiesett - utóbbi vereség után menesztették Benoit Laporte-ot.

“Őszintén mondhatom, nagy örömmel tértem vissza Székesfehérvárra, és nem is csalódtam a döntésemben. Nagyon jól érzem magam itt” - mondta a MOL-csapatnak az egykori NHL-játékos.

Hajszálon múlt a rájátszás

A gyenge szezonrajt után arra már nem maradt esély, hogy a Fehérvár az EBEL felsőházában kezdje meg a középszakaszt, de a finn szakember vezetésével folyamatosan javult a csapat játéka. A középszakaszban aztán annyira összeállt a Fehérvár AV19, hogy két fordulóval a vége előtt remek pozícióból, negyeddöntős helyről várta a hajrát.

 
Kép: fehervarav19.hu
 
A Bolzano, amelyet idegenben is legyőzött a Fehérvár, azonban a rendes játékidőben nyerni tudott az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, így pedig kikerült saját kezéből a csapat sorsa. Az utolsó fordulóban még felcsillant a remény, hiszen a fehérváriak nyertek Grazban, a Bolzano pedig hazai pályán 0-3-ra állt az első harmad után, de az olaszok végül egyenlítettek a rendes játékidőben, és nekik már ennyi is elég volt.

“Nagyon csalódott vagyok, hogy nem jutottunk be a rájátszásba. Rengeteget dolgoztunk a célunkért, és szerettük volna elhozni ezt az ajándékot a fehárvári közönségnek, de sajnos nem jártunk sikerrel.”

Legyünk őszinték: megérdemelte a Bolzano

Az olaszok az alsóház 2. helyezettjeként a felsőház 4. helyén végzett Klagenfurttal játszottak a negyeddöntőben, és komoly meglepetésre idegenben kapták el az osztrákokat az első meccsen. “Nem volt ám az akkora meglepetés, még ha igaz is, hogy a Klagenfurt igazi sztárcsapatnak számít az EBEL-ben. Aki viszont követi a bajnokság történéseit, az tudja, hogy a Bolzano képes ilyenekre.”

 K
ép: fehervarav19.hu
 
“Hétfőn az első dolgom volt, hogy felhívtam a Bolzano edzőjét, gratuláltam neki, és jót beszélgettünk. Ha csak egy dolgot kell mondanom, hogy miért nem tudtuk magunk mögött tartani őket azon az egy meccsen, azt mondom, küzdöttünk, harcoltunk, viszont ők csúcsra járatták magukat. Odatettük magunkat mi is, de ez most kevésnek bizonyult.”

“Mindent összevetve azt kell mondjam, megérdemelte a rájátszást a Bolzano” - tette hozzá sportszerűen Järvenpää.

A szezon második fele előremutató volt

A finn szakember elmondta, mindent összevetve akár elégedett is lehetne a szezonnal, de ő nem az a fajta, aki veregeti a játékosok vállát, ha nem sikerül maradéktalanul elérni a célokat.“Nem szeretnék szakmai értékelésbe belemenni, a lényeg az volt, amikor visszatértem Fehérvárra, hogy egyszerű hokit játsszunk. Rengeteget videóztunk, sok technikai meetinget tartottunk, és igyekeztünk megoldást találni a csapat gondjaira. A védekezéssel nem volt nagy gond, viszont a stabilitás érdekében meghozott döntések a támadójáték rovására mentek.”

“Én úgy gondoltam, a csapatvédekezést kell egy kicsit megváltoztatni, és a középdöntőben már sok minden visszaköszönt az elvégzett munkából. Játszottunk egészen kiváló meccseket, amelyeken kevés gólt kaptunk, és szereztünk néhányat. De kétségtelen, hogy ebben előre kell lépnünk: úgy kellene hatékonyabb támadójátékot mutatnunk, hogy közben nem nyílunk ki hátul sem. Több gól kell, az biztos.”

Az eredmények önmagukért beszélnek: Järvenpääval a Fehérvár lépésről lépésre jött egyre feljebb, és bár ez korábban álomszerűnek tűnt, a végén tényleg csak egy karnyújtásnyira volt a rájátszás. “Néhány változtatásnak köszönhetően folyamatosan javultunk, és a középszakaszban mutatott játékunkkal itt-ott már én is teljesen elégedett voltam - különösen annak a fényében, hogy két hónap alatt kellett egy kicsit a saját képemre formálni a csapatot.”

I am a believer

A Winnipeg Jets egykori jobbszélsője elmondta, ő csak hittel tud dolgozni, és hisz is abban, hogy Fehérváron elérhetők a csapat által kitűzött célok. “Jövőre már sokkal könnyebb lesz a dolgom, hiszen a játékosok már ismernek, megszokták a stílusomat, és tudják, milyen az én hokim. Én nem hátrálok meg a konfliktusok elől, és elsősorban a hátvédjeinkkel kellett megértetnem, hogy mit szeretnék másképp csinálni, de úgy látom, nem volt haszontalan a rengeteg munka.”

“A szezon végéhez közeledve játszottuk a legjobb meccseinket, számomra ez azt mutatja, hogy összeértünk, és a játékosok is elfogadták a csapat játékának új elemeit. Sokkal hatékonyabban követték az utasításaimat, és ez az eredményekben is megmutatkozott. Nagy segítség, hogy augusztusban már nem a nulláról kell kezdenünk a munkát, hanem ismerjük egymást, és tudjuk, mire számítsunk a másiktól. Aig várom” - tette hozzá Järvenpää.

 
Kép: fehervarav19.hu
 
“A világbajnokságig itt vagyok Magyarországon, csak utána kezdődik meg a szabadságom. Rengeteg dolgunk van még, ki kell értékelnünk az egész szezon, a csapat játékát, és a játékosokat egyénileg. Szóval hosszúnak tűnik a szabadság, de valójában nem lesz az.”

A legjobb szurkolótábor

Järvenpää szerint sok más mellett azért is érdemes Székesfehérváron dolgozni, mert ha nem is a legszebb csarnokban játszik a csapat, a lelátóról a csapat felé áradó szeretet itt a legerősebb.

“Nem a miénk a leghangosabb aréna, ez a cím, úgy gondolom, elvitathatatlan Linztől, de abban biztos vagyok, hogy mi kapjuk a legtöbb energiát a lelátóról. A fehérvári közönség érti és érzi a hokit, tudják, mikor kell a legnagyobb buzdítás a csapatnak, és akkor kapcsolnak rá a legjobban.”

“Ahogy idén, úgy jövőre is az lesz a célunk, hogy sok boldog pillanattal ajándékozzuk meg a táborunkat. Ehhez pedig az kell, hogy jó hokit játsszunk, és sok kemény, élvezetes meccset nyerjünk meg. Ennyi az egész” - tette hozzá nevetve.

MOL Sportágak
MOL Csapat