Järvenpää: Ez nem atomfizika, egyszerűsíteni kell a játékon

2018. november 12. hétfő 11:59

A Fehérvár AV19 edzője, Hannu Järvanpää szerint egyszerűsíteni kell a csapat játékán, és akkor visszahozhatók a szezonrajt utáni eredmények.

Felesmásan alakult a Fehérvár AV19 első másfél hónapja az Erste Bank Eishockey Liga 2018/19-es kiírásában. Az első mérkőzések után a fehérváriak a felsőházban tanyáztak, utána viszont az október nem a tervek szerint alakult, így a kilencedik helyről várják a válogatott szünet utáni folytatást. Hannu Järvenpää vezetőedző értékelt a csapat honlapján.

"Természetesen, amikor nem az első hat hely egyikén vagy, nagyon sok dolog van, amin változtatni kell. Ezen a héten az apró részletekre fektettük a hangsúlyt, leginkább a góllövésre, hiszen a legutóbbi néhány mérkőzésen ez különösen nagy probléma volt. Továbbá, az emberelőnyös játékunkban is jelentős javulásra van szükség, de nagyon nehéz gyakorolni és dolgozni az előnyös szituációkon, ha a speciális egységeink nagy része a válogatottal van - mondta a finn szakember.

Feszesebb védekezés kell

Järvenpää lát pozitívumokat is, de neki edzőként elsősorban a negatívumokkal kell foglalkoznia. Ezt így foglalta össze: "Úgy érzem, hogy a csapat robbanékony, és kitűnően tud kitörni a saját harmadából. A hátvédek nagyon gyorsan továbbadják a korongot a támadóinknak, így sokkal offenzívebben tudunk játszani. De edzőként leginkább azokat a játékelemeket látod, amik változtatásra szorulnak. Amit kiemelnék, hogy védekezésünknek feszesebbnek kell lennie, és minél gyorsabban felszabadítani a saját játékterületünket, hogy ezáltal támadóbb hokit tudjunk játszani."

 
A jó forma visszahozatala a finn edző szerint elsősorban azon múlik, hogy a játékosai nem bonyolítják-e túl a helyzeteket, de kiemelt egy kevésbé látványos, mégis nagyon hasznos posztot is. "Mindig azt mondom a játékosainknak, hogy ez nem atomfizika. Néhány szóban összefoglalva: nem szabad túlbonyolítani a játékunkat. Az emberelőnyünket le kell egyszerűsítenünk, és a sok passz helyett minél többet kell lőnünk, a kapu előtti játékos pedig - akit ugyan nem látsz a pontszerzők között, de nagyon nagy segítség fórban – elvégzi a piszkos munkát.

"Ha a legutóbbi túránkra gondolok, az jut eszembe, hogy elvesztettünk két mérkőzést azáltal, hogy nem találtuk el a kaput. Leginkább a Bolzanoban elszenvedett vereség fáj nagyon, mivel úgy érzem, hogy nagyon megérdemelt volna a csapat legalább egy, de akár 2-3 pontot is. De nézzük a pozitív oldalát a dolgoknak, hamarosan újra a címvédő ellen léphetünk pályára, és esélyünk van visszavágni nekik" - tette hozzá Järvenpää.

MOL Sportágak
MOL Csapat