Óriási győzelem: él a hokiválogatott reménye a feljutásra

2018. április 26. csütörtök 21:54

A magyar hokiválogatott legyőzte Lengyelországot a budapesti divízió I/A-s világbajnokság 4. fordulójában, így távolodott a kieséstől, és közeledett a feljutáshoz.

Divízió 1/a jégkorong-világbajnokság, 4. forduló:
Magyarország-Lengyelország 3-2 (2-0, 0-2, 1-0)
gólszerzők: Sebők (2.), Benk (9.), Hári (41.), illetve Komorski (26.), Chmielewski (33.)

Korábban 57 alkalommal találkozott a két csapat, s jelentős volt a lengyel fölény: 32 sikerük és 6 döntetlen mellett 19 alkalommal nyertek a magyarok. 2015-ben, Krakkóban a magyaroknak sikerült feljutniuk a világelitbe, egy évvel később pedig a lengyelek a mostani torna helyszínén, a Papp László Budapest Sportarénában előzték meg a magyarokat az olimpiai selejtezőtornán. A legutóbbi találkozón a februári katowicei felkészülési tornán 3-2-re győzött Jarmo Tolvanen együttese.

A magyar keretből ezúttal hiányzott Sofron István, a szlovénok ellen a legtöbbet jégen lévő magyar mezőnyjátékosra könyökproblémák miatt nem számíthatott a szövetségi kapitány. A kapuban ezúttal is Vay Ádám állt. A találkozó előtt egy órával már nagy számban gyülekeztek a magyar drukkerek a szurkolói faluban, szinte minden sátor előtt sorok kígyóztak.

Remek hangulat, remek kezdés

A mérkőzés magyar emberelőnnyel és góllal indult: Sebők Balázs saját kipattanójára robbant jó ütemben a lengyel kapu elé, és 64 másodperc elteltével vezetést szerzett az olaszok és szlovének ellen is betaláló csatár. Később egyenlő létszámnál újra betalált az agilisen játszó magyar válogatott: a kapus Przemyslaw Odrobnyról, Benk András pedig éles szögből a hálóba lőtt. Ezt megelőzően is a magyarok akarata dominált, 15 lövésükkel szemben a lengyelek 7 alkalommal találták el Vay kapuját.

A második húsz perc elején, a 26. percben szépítettek az ebben az időszakban magukra találó, aktívabban játszó lengyelek: Filip Komorski kotorta be a Vayról elé pattanó korongot. A mérkőzés felénél újra nagyobb hangerőre kapcsolt a 7370 néző, ez azonban nem zavarta meg Aron Chmielewskit, aki egy szép egyéni akciót követően egyenlített. A harmad végéhez közeledve Nagy Krisztián kiállítása miatt került fórba a lengyel csapat, a két perc legnagyobb lehetősége Galló Vilmos előtt adódott, a lengyelek csak az utolsó fél percére tudtak felállni a remekül védekező magyarok kapuja elé.

 
A döntés így a záró felvonásra maradt, és fél perc elteltével újra vezetett a magyar válogatott: Hári János jobbról húzta kapu felé a korongot, amely egy védő korcsolyájáról irányt változtatva a hálóba vágódott. A hajrában kapuslehozatal miatt létszámfölényben támadó lengyelek ellen is megőrizte előnyét a magyar csapat, s ezzel fontos három pontot szerzett.

A magyarok legjobbja a Fehérvár AV19 játékosa, Erdély Csanád, míg a lengyeleké Chmielewski lett. A britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda világbajnokságot. Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

MOL Sportágak
MOL Csapat