Stipsicz Bence playoffszakáll nélkül is készen áll

2019. március 13. szerda 11:44

A Fehérvár AV19 szerda este megkezdi szereplését az EBEL rájátszásában, méghozzá azzal a céllal, hogy története során először továbbjusson. Stipsicz Bencével beszélgettünk.

Ötödször jutott az EBEL rájátszásába a Fehérvár AV19, de a legpatinásabb magyar jégkorongcsapat eddig még egyszer sem tudta lebirkózni aktuális ellenfelét a negyeddöntőben. Kétszer a Vienna Capitals, egyszer-egyszer pedig az Olimpija Ljubljana, illetve a Bolzano győzte le a fehérváriakat a playoffban. Most a Salzburgon a sor.

“Nem volt meglepetés, nagyjából mindenki sejtette, hogy velük fogunk játszani” - mondta a MOL-csapatnak a fehérváriak fiatal védője, Stipsicz Bence. “Kiváló csapat lesz az ellenfelünk, de ez természetes a legjobb nyolc között. Ennek ellenére úgy érzem, jó esélyünk van továbbjutni.”

A Fehérvárnak nagy előny a hazai pálya

Hannu Järvenpää csapata nem kezdte a legjobban az évet, a csapat nem szerzett elég gólt, és idegenben többször is súlytalannak tűnt. Aztán, ahogy közeledett az alapszakasz vége, a fehérváriak elkapták a fonalat, egyre jobban játszottak idegenben is, és ami még fontosabb, elkezdték ontani a gólokat.

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Ősszel is tudtuk, hogy ez egy hosszú szezon, ezért nem pánikolt senki, amikor adott esetben nagyobb arányú vereséget szenvedtünk. Folyamatosan építettük fel magunkat, és tudtuk, hogy egyszer el fogjuk kapni a fonalat. Türelmesek voltunk, és igazunk lett, mert valóban összeállt a játékunk” - magyarázta Stipsicz.

“A középszakaszt sem kezdtük jól, aztán a végén eljutottunk odáig, hogy pályaelőnnyel várhatjuk a rájátszást. Azt szokták mondani, hogy a hokiban nem sokat számít a hazai pálya, de talán az Ijf. Ocskay Gábor Jégcsarnok a kivételt erősítő szabály. "Tudom, hogy senki nem szeret nálunk játszani, mert a szurkolóinktól olyan energiát kapunk a lelátóról, ami megsokszorozza az erőnket. Nekünk tényleg óriási előny a hazai pálya.”

Milyen csapat a Salzburg?

“Gyors, agresszív és nagyon támadó szellemű” - adott rövid leírást a Red Bull Salzburgról a 22 éves védő. “Elképesztően jól korcsolyáznak, és ami taktikailag számunkra a legfontosabb intő jel, hogy brutálisan jók emberelőnyben. Ezek után nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a párharc egyik legfontosabb tényezője az lesz, mennyire tudjuk magunkat távolt tartani a büntetőpadtól. Nem szabad sok esélyt adnunk nekik, mert a speciális egységeik nagyon hatékonyak.”

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Ugyanakkor nincs olyan csapat, amelynek ne lennének gyenge pontjai, és mivel alaposan feltérképeztük őket, pontosan tudjuk, mit kell csinálnunk, hogy legyőzzük őket” - mondta a védő, aki szerint a két csapat idei meccseiből is olvasható volt, hogy kezdték kiismerni a Salzburgot.

“Az alapszakasz elején kétszer is csúnya vereséget szenvedtünk tőlük [akadt köztük egy 9-0-s is, még szeptember végén, de Fehérváron is nyert egyszer 7-3-ra a Salzburg - a szerk.], de a középszakaszban sikerült elkapnunk őket, sőt négy fordulóval a vége előtt idegenben győztük le őket 4-1-re, ami azt mutatja, hogy megtaláltuk az ellenszert a játékukra.”

“Nem mennék bele hosszas elemzésbe, a lényeg az, hogy nagyon stabilan és szervezetten kell védekeznünk, és aztán gyors kontrákat kell vezetnünk. Jól kell sáfárkodnunk a helyzeteinkkel, az nem is kérdés. Valahogy úgy, mint amikor idegenben győztük le őket. Az talán az egyik legjobb meccsünk volt az egész szezonban” - idézte fel a február végi meccset a válogatott erőssége.

Csak a következő feladat számít

Stipsicz elmondta, egyelőre semmi mással nem foglalkoznak, csak a Salburg elleni meccsel, hiszen már azzal történelmet írna a csapat, ha sikerülne az első körből továbbjutnia, de a MOL-csapatnak elárulta, hogy az öltözőben már szóba kerül egy ennél is nagyobb bravúr lehetősége.

 
Fotó: Fehérvár AV19
 
“Mivel a Fehérvár még soha nem tudott párharcot nyerni a rájátszásban, óriási dolog lenne, ha ez sikerülne. Most száz százalékig csak erre koncentrálunk, de közben ott van a fejünkben a tavalyi szezon példája is, amikor kiderült, milyen fantasztikus lendületet tud adni egy továbbjutás.”

“A legutóbbi szezonban a Bolzano pontosan olyan utat járt be, mint idén mi: nem ment nekik az elején, sokszor szenvedtek, de ahogy közeledett az alapszakasz vége, egyre jobbak lettek. A középszakaszban (sajnos pont a mi kárunkra) kiharcolták a rájátszást, és végül meg sem álltak a végső győzelemig."Tőlük sem várt senki ennyire jó teljesítményt, de a szezon végére olyan lendületbe jöttek, hogy nem lehetett megállítani őket.”

Egy jégkorongozónak ilyen helyzetben van egy olyan felszerelése, ami legalább olyan fontos, mint a mellvédő, vagy a sisak: az úgynevezett playoffszakáll.

“Próbálkozom, próbálkozom, de azért van a csapatban, akinek jobban megy” - mondta széles mosollyal Bence. “Majd a korral ez is jön talán. De őszintén szólva ha elkezdődik a meccs, kisebb gondom is nagyobb lesz a szakállamnál.”

MOL Sportágak
MOL Csapat