40 perc után bedarált az olimpiai bajnok az Eb nyitómeccsén

2018. január 13. szombat 22:38

A magyar válogatott 32-25-re kikapott az olimpiai címvédő Dánia csapatától a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság első fordulójában.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:
Dánia-Magyarország 32-25 (14-12)
Varasd, 5000 néző, v.: Milosevic, Gubica (horvátok)
lövések/gólok: 46/32 (70 százalék), illetve 43/25 (58 százalék)
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 2/1
kiállítások: 10, illetve 10 perc

Magyarország: Mikler - Juhász Á., Bodó 3, Schuch 3, Bánhidi, Ancsin 2, Lékai 5. Cserék: Balogh Zs. 3, Ligetvári 1, Jamali 2, Császár 2, Bartók 4, Borbély.

A horvát szervezők által a játéknap mérkőzésének választott találkozót támadásban és védekezésben is nagyszerűen kezdték a magyarok, akik 3-2-nél vezettek először. LJubomir Vranjes kapitány húzott egy meglepőt: két jobbátlövő, Balogh Zsolt és Ancsin Gábor egyszerre volt a pályán, utóbbi ezúttal szélsőt játszott, védekezésben pedig eggyel beljebb lépve a kettes védő posztján játszott, így megspóroltunk egy cserét támadás és védekezés között (a szélre az irányítók csorogtak le, ha a dánoknál volt a labda).

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Mikler Roland a 11. percben mutatta be első bravúros védését, ám ezt újabbak nem követték. Mégis jól álltunk, mert a magyar védőfal jól dolgozott, igaz, a másik oldalon a skandinávok védekezése is egyre hatékonyabbá vált. Lékai Máté vitte a hátán a csapatot, hibátlan teljesítménnyel tüzelt a veszprémi irányító, de Balogh Zsolt és Bodó Richárd is gólerősen játszott.

Nagyszerű első félidőt hoztunk le

Az első félidő közepén ismét a magyar csapat vezetett, de aztán a dánok is kihasználtak egy létszámfölényes időszakot, és újra két góllal elhúztak, miután Balogh Zsolt kihagyott egy büntetőt. Ekkor a magyar cseresor is hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez, így 11-11-nél Nikolaj Jacobsen dán kapitány is időt kért. A hajrában, Lékai lecserélése után a magyar válogatott több pontatlanságot is elkövetett, ezért csak egy gólra volt képes és 14-12-es hátránnyal mehetett az öltözőbe.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Rendkívül kemény, olykor szabálytalan védekezéssel kezdték a második játékrészt a skandinávok, ezért egy rövid ideig kettős emberelőnyben játszhatott a magyar együttes, amely ismét egyenlített (16-16).

Minket zavart meg a dán piros lap

A 40. percig nyílt volt a mérkőzés, ekkor a dánok legnagyobb sztárját, Mikkel Hansent harmadszor is kiállították, így piros lapot kapott, és már nem térhetett vissza a pályára. Arra viszont kevesen számítottak ekkor, hogy ez a magyarokat zavarja meg jobban.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Támadásban nagyon visszaesett Vranjes csapata, tíz perc alatt csak egyszer volt eredményes, és hiába küzdöttek változatlanul, ebben a periódusban eldőlt a meccs. Vranjes kapitány már 14 perccel a vége előtt kikérte utolsó idejét is, hogy együttese elkerülje a súlyos vereséget, és ez végül sikerült is, bár a végig lelkesen szurkoló magyar tábornak azért jogosan lehet hiányérzete, hiszen az első 40 perc alapján több volt a mérkőzésben.
 
A magyar csapat hiába küzdött jól, és hiába játszott megfelelően a meccs szűk kétharmadában, a hajrában a dánok felőrölték a csapatunkat, amelyben a szokásoktól eltérően ezúttal nem volt kiemelkedő kapusteljesítmény sem (a magyar kapusok összesen 18 százalékos hatékonysággal védtek.)

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
A dánok - és egyben a mezőny - legeredményesebb játékosa Rasmus Lauge Schmidt volt hét találattal. A két csapat 38. alkalommal találkozott egymással, 19 magyar győzelem és három döntetlen mellett ez volt a 16. dán siker. A mieink hétfőn az előző Eb-n ezüstérmes Spanyolországgal, szerdán pedig Csehországgal találkoznak. A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.
MOL Sportágak
MOL Csapat