40 percig bírta a címvédő tempóját a kéziválogatott

2023. január 18. szerda 22:04

A férfi kézilabda-válogatott Svédországtól az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének első fordulójában, ezzel távolabb került a legjobb nyolcba jutástól.

férfi kézilabda-vb, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:
Svédország-Magyarország 37-28 (18-14)
Göteborg, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 53/37, illetve 47/28
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 4/3
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 5, Szita 1, Lékai 2, Bánhidi 3, Ancsin 3, Rodríguez, cserék: Sipos, Ilic 1, Bodó 3, Rosta 7, Hanusz 2, Szöllősi 1, Székely, Bujdosó

A második percben megszerzett előnyét előbb magabiztosan őrizte, majd Hampus Wanne vezérletével növelni is tudta az Európa-bajnoki címvédő, vb-ezüstérmes svéd csapat. A magyarok szakmai stábja cserékkel próbálkozott, de az első időkérését meglepetésre nem használta ki, veszni hagyta az első félidőben.

Támadásban kevesebbet hibázott a válogatott, mint két napja Portugália ellen, védekezésben viszont nagyon ritkán tudott hatékony lenni. Ennek ellenére a svédek nem tudtak elhúzni - a 16. perctől felváltva estek a gólok -, de hatékony támadójátékkal négy találattal vezettek a szünetben.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

Nagy különbség volt a két együttes között az első felvonásban, hogy a svédek hétszer találtak be a szélekről, a magyarok viszont csak egyszer, de egyébként is jellemző volt, hogy nagyon kevés svéd támadást tudott kivédekezni Chema Rodriguez csapata. 

A hajrára leszakadtak a magyarok

A második félidőben sem tudtak közelebb kerülni a házigazdákhoz a magyarok, de a különbség sem nőtt, mert Rosta Miklós beállóból, Bóka Bendegúz pedig a szélről lőtt szép gólokat. A kulcspillanat egy magyar emberelőnynél jött el, amikor esélyünk lett volna három gólra feljönni, ám sorozatban elkövetett hibáinkból lerohantak minket a svédek, és a hatgólosra nőtt hátrányt többé nem sikerült  lejjebb dolgozni.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A magyar játékosok ezúttal is nagyot küzdöttek, miközben a gyorsan kézilabdázó svédeken inkább a felszabadultság látszott. Lékai Mátéék továbbra is szinte kizárólag középen erőltették a támadásokat, a szélsők alig kaptak labdát, miközben a skandinávok egy 5-0-s sorozattal fölényessé tették sikerüket, sőt az 55. percben már tíz találat volt a különbség.

Mikler Roland hét, Székely Márton négy, a hazaiaknál Andreas Palicka 15 védéssel zárt. Utóbbi csapattársa, a mezőny legjobbjának megválasztott Hampus Wanne kilenc gólt lőtt, Albin Lagergren és Eric Johansson egyformán hatszor talált be.

A csoport állása:
1. Svédország 6 pont, 2. Izland 4, 3. Portugália 3 (81-78), 4. Brazília 3 (76-82), 5. Magyarország 2, 6. Zöld-foki Köztársaság 0
A negyeddöntőbe az első két helyezett jut.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat