A csoportkör túlélése az elsődleges cél a kézilabda Európa-bajnokságon

2018. január 10. szerda 18:05

A kéziszövetség azt a célt tűzte a férfiválogatott elé az Eb előtti sajtótájékoztatón, hogy jusson tovább a nehéznek ígérkező csoportjából.

"Az alapvető célkitűzés, hogy hat mérkőzést játsszon a csapat, de természetesen minden plusz sikernek örülünk" - mondta az MKSZ szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté elnök, aki emlékeztette a jelen levő szép számú újságírót, hogy alaposan megváltozott a csapat kerete.

Az MKSZ elnöke felsorolta a játékosokat, akik visszavonultak, illetve sérülés miatt hiányoznak majd a horvátországi tornáról, ahol a magyar csapat Dániával, Spanyolországgal és Csehországgal került egy csoportba.

 
A mieinknek vélhetően a csehek legyőzése jelentheti a továbbjutást. Kocsis hozzátette, az MKSZ elnöksége által elfogadott prémiumrendszer szerint akkor jár jutalom a játékosoknak, ha legalább a nyolcadik helyen végeznek."Rendkívül fontos, hogy a sok fiatal játékos minél több tétmeccsen minél több időt tudjon a pályán tölteni" - tette hozzá az elnök.

Fél szemmel már a vb-selejtezőket kell nézni

Marosi László alelnök úgy fogalmazott, a férfiválogatott történetében új időszámítás kezdődik, ennek most a kezdeti szakaszában járnak. A cél az olimpiai kvalifikáció, de az út elején vagyunk. Felüdülés ránézni erre a fiatal, jó képességű, hajtós csapatra, de a tapasztalat minden bizonnyal hiányozni fog, hiszen ennek a megszerzése hosszabb folyamat - mondta Marosi.

Hangsúlyozta, hogy a következő világbajnokságot is szem előtt kell tartaniuk a kontinenstornán, hiszen amennyiben a középdöntőbe jutnak, akkor könnyebb ellenfelet kaphatnak a vb-selejtezőre.

Vranjes magyarul köszöntötte az újságírókat

"Jó napot kívánok, örülök, hogy itt lehetek! Már nagyon izgatottak vagyunk. Nehéz csoportunk van, de megtesszük a tőlünk telhető legjobbat. Jól felkészültünk, a játékosok alig várják, hogy elkezdhessék a tornát" - kezdte nyilatkozatát magyarul Ljubomir Vranjes, amit az újságírók lelkes tapsvihara köszöntött. 

 
A svéd edző hozzátette, nem esélyesként utaznak az Európa-bajnokságra, hiszen a dánok és a spanyolok is a világ legjobbjai közé tartoznak, de mindhárom ellenfelüket megpróbálják legyőzni. "Nagyszerű hangulatban telnek a napjaink, a játékosok remekül dolgoznak és kiváló a hozzáállásuk. Nagyon sokat gyakoroltuk a védekezést és a gyors ellentámadásokat, a lerohanásokat. Sok időnk már nincs, de van még mit tennünk" - mondta már angolul a kapitány.

Nincs reális esély a dánok és a spanyolok ellen

Vranjes szerint nincs mit veszíteniük, sőt, ha az első mérkőzésüket megnyernék, az lendületet adhatna a játékosoknak, de egyből hozzátette, a dán, a spanyol, a francia, a német és a horvát válogatott ellen nincs reális esélyük a magyaroknak egy olyan meccsen, amelyen mindkét csapat száz százalékot nyújt, de természetesen minden riválissal szemben meg kell próbálni nyerni.

Ha a csehek jó napot fognak ki, mi pedig rosszat, akkor ők nyernek, de hogyha mi a tudásunknak megfelelően játszunk, akkor nekünk kell győznünk" - fogalmazott.

A csapatot jelenleg 18 játékos alkotja, közülük 16-an léphetnek pályára az Európa-bajnokságon. A szűk keretet legkésőbb pénteken kell megneveznie Vranjesnek, aki ezt követően a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhet.

A játékosok közül Lékai Máté elmondta, egyelőre csak az első mérkőzéssel foglalkoznak, amelyen Dániával találkoznak.

 
"Ők az olimpiai bajnokok, és ennek az Európa-bajnokságnak is az egyik esélyei, de ha jól emlékszem, az előző világversenyen mögöttünk végeztek" - mondta széles mosollyal az irányító, aki remekelt a dánok elleni győztes nyolcaddöntőben. Ha ismét sikerülne nyernünk ellenük, akkor biztosan nagyon jó tornát tudnánk játszani. A svédek ellen megmutattuk, hogy semmivel nem vagyunk lemaradva mögöttük, és már a múltban is bizonyítottuk, hogy a nagyobb csapatokat is el tudjuk kapni, annak ellenére, hogy esélytelenebbnek tartanak minket - közölte Lékai, akit az év játékosának választottak 2017-ben.

A magyar válogatott kerete: 

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSKI Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász

MOL Sportágak
MOL Csapat