A harcos eltökéltség idén is megmarad Tatabányán

2021. szeptember 08. szerda 10:08

Nehéz helyzetben állt a tatabányai kézicsapat mögé a MOL, emiatt Vladan Matics edző szerint átmeneti év áll a Bányász előtt, de a küzdeni akarás a régi marad Tatabányán. Interjú.

“Jövőre” - válaszolta nevetve Vladan Matics arra a kérdésünkre, hogy mikor lenne számára jó az időpont egy beszélgetésre. 

A férfi kézilabdatérképet jól ismerők evidenciának veszik, hogy az európai nagyágyúnak számító Veszprém-Szeged páros mögött a Tatabánya a harmadik erő Magyarországon. A Bányász többször volt a mérleg nyelve a bajnokságban, hiszen nemcsak megszorítani volt képes a két óriást, de időről időre el is kapta őket, emellett pedig válogatott játékosok egész sorát nevelte ki.

Ez a helyzet - legalábbis a pályán - a mögöttünk hagyott szezonban sem változott, a Tatabánya a harmadik helyen végzett a bajnokságban, habár Európában nem úgy alakultak a dolgok Vladan Matics fiainak, ahogy tervezték. A klub helyzete azonban a háttérben lassan kritikussá vált. Nem túlzás kijelenteni, hogy a MOL belépése mentöővet dobott a Grundfos Tatabányának.

“Rendkívül boldog vagyok, hogy egy olyan nagy presztízsű, a magyar sportot támogató szponzor állt mögénk a MOL személyében, aki garantálni tudja a működésünkhöz elengedhetetlen stabilitást. A 24. órában érkezett a segítség, így a klub fellélegezhetett, a csapat azonban más történet” - mondta Matics a MOL Csapatnak.

Szögezzük le: átmeneti év következik

Mivel tavasszal egyre markánsabban éreztették magukat a klubot sújtó gondok, kimondott bravúr volt, hogy a Tatabánya meg tudta őrizni a harmadik helyét a bajnokságban. A nyár azonban - ahogy arra számítani lehetett - komoly változásokat hozott a klubnál.

 
A tavalyi bronzérmes csapat sokat változott (Fotó: Grundfos Tatabánya)
 

“Ilyés Feci visszavonult, Debreczeni Dávid visszatért a Fradihoz, távozott a montenegrói válogatott Bozovic, Sipos Adriánt pedig az utolsó pillanatban vitte el a Veszprém. Ez a négy játékos nemcsak alapember volt, hanem csapatunk legnagyobb erősségének, a védelmünknek az oszlopai is, így alapjaiban kellett újragondolnunk a játékunkat."Még a MOL belépése előtt próbáltunk igazolni, de be kell látnunk, hogy a mostani csapatunktól álomszerű eredmény lenne a tavalyi teljesítmény megismétlése.”

“Olvastam egy cikket, amiben a szerző azt írja, a MOL belépésével a Tatabánya a Szeged és a Veszprém szintjére lép. Nyilván ez a célunk, de az előttünk álló szezon átmeneti év lesz, mert a keretünk késznek tekinthető, és jelenleg nemhogy a két nagyágyú, de az élmezőny többi tagja, a Balatonfüred, a Fradi és a Csurgó is erősebbnek tűnik nálunk.”

 
Vladan Matics (Fotó: Grundfos Tatabánya)
 

“Ennek ellenére optimista vagyok! Boldog vagyok, hogy stabil háttere lett a klubnak, most már csak dolgozni kell, ezzel pedig biztosan nem lesz probléma. Az idei céljaink nem lehetnek merészek, de nagyon fontos, hogy letegyük az alapjait a következő időszak csapatának, amely aztán méltóképpen fogja képviselni a tatabányai színeket.”

“Kicsit persze furcsa ez a helyzet, hiszen hamarosan beköltözünk a vadonatúj tatabányai arénába, és hosszú idő után olyan tőkeerős szponzor áll mögöttünk, akivel már álmodhatunk nagyobbat, erre pont idén vesztettünk a versenyképességünkből” - mondta Matics.

Egy sorral kell megoldani

Ha az ember végignéz a tatabányai kezdőcsapaton, csupa kiváló, válogatott kerettag játékost lát. A kapuban a lengyel válogatott Piotr Wyszomirski, a széleken Hornyák Péter és Sunajko Stefan, átlövőben Győri Matyi, Ancsin Gábor, Balogh Zsolt, irányítóban Juhász Ádám kifejezetten erős csapatot alkotnak.

 
Fotó: Grundfos Tatabánya
 

“Én is így gondolom, a kezdősorunk képes a legjobbakkal is felvenni a versenyt. Nemrég játszottunk egy edzőmeccset a Veszprémmel, és az első húsz percben vezetni tudtunk, ám ahogy el kell kezdeni cserélni, látványosat zuhan a játékunk színvonala."Ez persze sokat fog javulni a szezon során, de a csapatunk játékát nem könnyű elsajátítani, így egy kis időbe biztosan beletelik, mire mindenki felveszi a ritmust.”

“Márpedig idő nincs sok, a hétvégén a Gyöngyös elleni rangadóval nyitjuk a szezont, aztán a Szegedet fogadjuk. Közben Juhász Ádinak megsérült a combja, kihagy két hetet, így rá sem számíthatunk a két rangadón. Ebből is látszik, milyen komolyak a gondjaink: ha valaki kiesik a kezdőből, csak nagy nehézségek árán tudjuk pótolni.”

Európában sem lesz könnyű a Bányász dolga

Az EHF Európa Ligában a Grundfos Tatabánya maradt az egyetlen magyar klub, mert az elképesztően erős mezőny selejtezőiben elvérzett a Balatonfüred és a Csurgó is. A Bányász a harmadik helyének köszönhetően kiemelt, és biztos résztvevője a csoportkörnek.

 
Fotó: Grundfos Tatabánya
 

“Nemcsak a két magyar csapat esett ki, hanem olyan európai topklubok is, mint a Celje, ami tökéletesen mutatja, milyen erős az Európa Liga mezőnye. Természetesen kettőzött erővel készülünk a nemzetközi kupákra, hiszen Magyarországot képviselve nem vallhatunk szégyent, ezért a tavalyinál sokkal jobb teljesítményt szeretnénk nyújtani.”

“Az ugyanakkor tény, hogy a csapat történelme, európai presztízse és a tatabányai kézilabda hagyományai olyan erős küzdeni akarással és elszántsággal vérteznek fel minket, hogy a falnak is nekimegyünk."Szerencsére a fiúk is megoldandó problémát látnak a gondokban, és biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk javulni az év folyamán. De mindenkinek tudnia kell, hogy a maximumnál kevesebbet nem fogadunk el, idén a tatabányai csapat minden egyes tagjának ki kell hoznia magából a legtöbbet, hogy méltók lehessünk a MOL bizalmára” - tette hozzá Matics.

MOL Sportágak
MOL Csapat