A házigazda legyőzésével zárták az Eb-t a női kézisek

2022. november 16. szerda 17:26

A női kézilabda-válogatott a 11. helyen végzett az Európa-bajnokságon, mivel legyőzte a társházigazda Szlovéniát a középdöntő utolsó játéknapján Ljubljanában.

női kézilabda Eb, középdöntő, 4. (utolsó) játéknap, I. csoport:
Magyarország-Szlovénia 29-25 (14-14)
Ljubljana, v.: Merz, Küttler (németek)
lövések/gólok: 47/29, illetve 38/25
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 3/3
kiállítások: 4, illetve 2 perc

Magyarország: Janurik - Márton 4, Vámos 4, Hornyák, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 9, Győri-Lukács 4, cserék: Kuczora 3, Debreczeni-Klivinyi 2, Albek 1, Bordás, Szikora

A volt siófoki Maja Vojnovic bravúros védésekkel kezdett a hazaiak kapujában, de a magyar csapat ezúttal sikeresen lassította a játékot, ezzel odalett a szlovénok kezdeti lendülete. Klujber Katrin vezérletével fordított a válogatott (9-7), ebben az időszakban nem látszott, hogy a magyarok számára már tét nélküli a találkozó, a társházigazdák viszont az elődöntőbe jutásért küzdenek. Némileg javult a védekezés is, majd érkeztek a cserejátékosok, akik az izgalmas hajrában nem tudták megtartani a kétgólos előnyt, így a szünetben döntetlen volt az állás.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A szlovénok harminc perc után visszavették a vezetést, ám Klujber fáradhatatlannak tűnt, a csereként beállt Szikora Melinda pedig két védéssel mutatkozott be a kapuban. Erre alapozva egy 5-0-s sorozatot produkált a magyar együttes, és kilenc percig nem kapott gólt. Az ellenfél időkérése után a magyarok torpantak meg, büntetőt is hibáztak, ezért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kikérte a harmadik idejét is.

Most végig bírtuk

Több mint hét perc után született ismét magyar gól, és bár a hajrában mindkét együttes meglehetősen sokat hibázott, a Golovin-csapat megnyerte második félidejét a tornán és megszerezte második sikerét.

Klujber volt a mezőny legeredményesebb játékosa kilenc góllal, a meccs legjobbjának pedig Vámos Petrát választották, aki négyszer talált be. A túloldalon a győri Ana Gros hat, a siófoki Tamara Mavsar egy találattal zárt. Szikora Melinda két, Janurik Kinga kilenc lövést védett.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A két csapat 18. egymás elleni mérkőzésén három döntetlen és egy szlovén siker mellett a 14. magyar győzelem született. Ez volt a magyar válogatott századik Európa-bajnoki mérkőzése, a mérleg 52 győzelem, öt döntetlen és 43 vereség.

A szövetség által megfogalmazott célt, a legjobb nyolcba jutást nem sikerült elérnie a magyar csapatnak, a csoportkör végén látszik, hogy ehhez szerencsés esetben elég lett volna Horvátországot legyőzni, ám a mieink gyengén kezdték a tornát, és a végére lendültek igazán játékba. A középdöntőben, kivált az utolsó fordulóban jól küzdő és elfogadhatóan játszó magyar csapat volt a pályán, azaz nem volt felesleges az Eb, még ha a kitűzött céltól messze is voltunk. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

 

MOL Sportágak
MOL Csapat