A munkám része, hogy ilyen döntéseket kell hoznom

2024. július 09. kedd 08:56

Golovin Vlagyimir a legjobb csapatot viszi az olimpiára, minden oldalról megvizsgálták a lehetőségeket, mielőtt döntöttek a keretről. A női kézilabda-válogatott kapitányával beszélgettünk.

Egy kapitány életének legnehezebb része, amikor keretet kell szűkítenie, és ezt az állapotot tovább súlyosbítja, ha a legnagyobb sportesemény, az olimpia előtt kell elmondania néhány játékosának, hogy nem utaznak a játékokra.

“A munkával jár, hogy nekem kell kimondanom a végső döntést, és hát valóban nem egyszerű dolog ez. Szerencsére a játékosok igazi profiként álltak a döntésemhez, és persze ők is tudják, hogy szándékaink szerint ugyan végleges a keret, de mindig jöhetnek váratlan események, amik miatt cserélnünk kell” - mondta Golovin Vlagyimir a MOL Csapatnak.

Szöllősi-Zácsik Szandra nélkül

Arra lehetett számítani, hogy a háromból az egyik kapus tartalék lesz (ez végül a nyáron a Metz-be igazoló Szemerey Zsófia lett), ahogy az sem meglepetés, hogy az egyik szélre egyetlen játékost visz ki a kapitány, ami Faluvégi Dorottya kiesését jelentette. De a királyposzt, azaz a balátlövő pozíciója azért okozott némi fejtörést.

“A legtöbb csapatban itt játszik a leggólerősebb játékos, ám a mi csapatunk szerkezete más, és az olimpián is sokszor leszünk kénytelenek irányítókkal megoldani a balátlövő pozícióját."Ez a helyzet nem újdonság, a legutóbbi világversenyeken, sőt az olimpiai kvalifikációs tornán is így értük el a céljainkat” - mondta a kapitány.

 
A kijutást ünnepli a csapat Debrecenben (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A kerethirdetés után kiderült, hogy nemcsak a jobbszélső pozíciójában lesz egy játékosunk, hanem balátlövőben is: Kuczora Csengén kívül a tartalékok közé nevezte a kapitány Kácsor Grétát, Szöllősi-Zácsik Szandra pedig nem került be az olimpiai keretbe.

“Gréta tartalékként ott lesz velünk, és fordulhat úgy, hogy becseréljük, Szaninak azonban még túl kevés játékperc jutott a felépülése után ahhoz, hogy a tudásának megfelelően segíteni tudja a csapatot."Érződött rajta, hogy nagyon hiányzik neki a játék, ezért meg kellett hoznunk ezt az igen fájdalmas döntést, amit Szani el is fogadott” - magyarázta a legjobb magyar átlövő kihagyását Golovin. 

Újdonságokkal is készülünk

A magyar keret összetételéből is látszik, hogy meglehetősen szűk a mozgástere a kapitánynak, hiszen nem várható, hogy a magyar átlövők a kilencesről eldöntik a meccseinket. Ezért van három irányítónk és három jobbátlövőnk, hogy gyors mozgásokkal és passzjátékkal helyet csináljunk a betöréseknek, a szélsőknek, vagy rendezetlen fal ellen kerüljenek lövőhelyzetbe az átlövőink.

 
Meglepetésekkel is készülünk (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Készülünk azért újdonságokkal is, de ezekről egyelőre nem akarok beszélni. Szlovénia ellen a zárt kapus meccsen kipróbálunk néhány új elemet, és tudom, hogy az ellenfelünk is erre készül” - mondta éppen Szlovéniába tartva Golovin, aki a nyugati szomszédok után Németországgal is játszik egy hivatalos meccset még az olimpia előtt.

“Nagyon nehéz lekötni ezeket a meccseket, hiszen a skandinávok nem szeretnek a nagy tornák előtt barátságos meccseket játszani, viszont a tizenkét olimpiai résztvevőből a csoportellenfeleink automatikusan kiesnek, mert velük nyilván nem játszhatunk felkészülési mérkőzést. Azért fontos, hogy jó csapatokkal találkozzunk, de most csak magunkra fogunk figyelni” - szögezte le.

 
Nem csak két meccsre készülünk (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Golovin elmondta, ahogy a balátlövőre, úgy a jobbszélsőre is megvan a haditerv, ha úgy alakul, hogy cserélnünk kell az egyetlen játékost, aki hivatalosan ezen a poszton szerepel. “Klujber Ketinek sem lenne ismeretlen terep a jobbszél, de Papp Niki is el tud itt játszani, bár vele kapcsolatban fontos felvetés, hogy a védekezésre kell a legtöbb energiát koncentrálnia.”

“Emiatt egyébként nem aggódom, kiváló fizikai állapotban vannak a játékosaim, ami elengedhetetlen egy ilyen tornán. "Július 25. és augusztus 3. között öt rendkívül fontos meccs vár ránk, és bár sokan úgy gondolják, csak a második (Brazília) és a harmadik (Angola) játéknap számít, mi nem így készülünk. Minden meccs nagyon fontos, akár a pontokat, akár a csapat önbizalmát és hitét nézzük. Például a franciákkal kezdünk, akik nyilván jobbak nálunk, de nem mindegy, hogy milyen mentális állapotban kezdjük meg utána a brazilok elleni meccset.”

 
Újra együtt örülne a csapat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

“Van még egy kis idő az olimpiáig, ezt szeretnénk minél hatékonyabban kihasználni. Be akarjuk bizonyítani, hogy ott van a helyünk a legjobb tizenkét csapat között, és arra készülünk, hogy harcban legyünk a továbbjutásért” - tette hozzá Golovin.

MOL Sportágak
MOL Csapat