Alilovic: Minden darab a helyére került Pastor kirakósában

2019. április 09. kedd 16:23

A MOL-Pick Szeged - Mirko Alilovic parádéjának is köszönhetően - megnyerte a kézilabda Magyar Kupát, és a horvát kapus szerint csapatként múlta felül ősi riválisát.

“Mirko benne van a veszprémi fejekben” - mondta a férfi kézilabda kupadöntő szünetében a MOL-Pick Szeged horvát kapusáról egykori csapattársa, Gulyás Péter. A veszprémiek kiváló szélsője nem mondott butaságot, a szegediek győzelmében a kiváló egyéni- és csapatteljesítmény közül is kiemelkedett a horvát kapusé, aki a Plock elleni mérkőzés után újra a csapat nyerő emberének bizonyult.

A bajnoki után a kupatrónt is megszerezte a MOL-Pick Szeged

férfi kézilabda Magyar Kupa, döntő: MOL-Pick Szeged - Telekom Veszprém 28-27 (17-10) gólszerzők: Maqueda 7, Bombac 6, Sigurmannsson 4, Sostaric 3, Bodó, Canellas, Balogh Zs. 2-2, Gaber, Bánhidi 1-1, illetve Nagy L.

“Hát, igen, talán így volt, de ez soha nem ilyen egyszerű. Sokan mondják, hogy könnyebb ilyenkor egy kapusnak, hiszen jól ismeri az ellenfél játékosait, de ez nyilván kétélű dolog, hiszen ők is pont ugyanolyan jól ismernek engem. Maradjunk annyiban, hogy a szegedi fal olyan jól dolgozott előttem, hogy már nem is volt olyan nehéz dolgom” - mondta a rá jellemző szerénységgel Alilovic.

44 százalék az első félidőben

A MOL-Pick Szeged az első félidőben túlzás nélkül feltörölte a Főnix-csarnok parkettáját a Veszprémmel, brutális különbség volt a két csapat között. Bár a második félidőben elfáradt a bajnok, így a végére magára engedte ősi riválisát, a mérkőzés után a veszprémiek is elismerték, hogy a meccs lényegében a szünetre eldőlt.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Egyetértek, és nem azért, mert 17 gólt lőttünk, és héttel vezettünk, hanem azért, amit pszichésen jelentett az első játékrész. A Veszprém ugyanis kiválóan játszott az elődöntőben, felvonultatták a teljes arzenáljukat, míg mi alaposan megszenvedtünk a Balatonfüreddel, így biztosan sokkolta ellenfelünket, hogy a döntőben ennyire jól játszunk. Nem találtak fogást a védekezésünkön, márpedig ha hátul rendben van a Szeged, abból már olyan nagyon jól nem jön ki egy ellenfél sem” - tette hozzá széles mosollyal a horvát kapus.

Az első félidőben elképesztően nagyot játszott a Szeged, amihez Alilovic 44 százalékos védési hatékonysággal járult hozzá, de ha azt gondolnánk, hogy a kapus elégedett, nagyot tévedünk. “Az első félidő nagyszerű volt, de nem tudtunk rá úgy építkezni, ahogy kellett volna, és végül a Veszprém szorossá tudta tenni a döntőt, sőt a végén labdájuk is volt az egyenlítéshez. Persze, el is fáradtunk, és [Bánhidi] Bence piros lapja is nagy ütés volt, de nem kereshetünk kifogásokat. Sokkal magabiztosabban kellett volna behúznunk a döntőt, és ebből tanulnunk kell” - magyarázta Alilovic.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Közben azért az első félidőt sem szabad elfelejtenünk, hiszen az akkor mutatott játékból tudunk önbizalmat és erőt meríteni. A Veszprém is arra készült, hogy jó védekezésből lerohan minket, és nekünk is ez volt a célunk, úgyhogy annyit biztosan kijelenthetünk, hogy a mi akaratunk érvényesült Európa egyik legjobb csapatával szemben, és ez már önmagában nagy dolog. Az első félidőben úgy játszottunk, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ráadásul jöttek az extrák is: emberhátrányban is tudtunk gólokat lőni, és míg a Veszprém ziccereket hibázott, mi könyörtelenek voltunk mindkét kapu előtt.”

Tudták a szegediek, mire kell készülni

Mivel a Szeged bajnoki címvédő, és az alapszakaszban kétszer is legyőzte a Veszprémet, az nem volt kérdés, hogy a MOL-Pick Szeged a kupadöntő esélyese, arra azonban talán kevesen számítottak, ami az első félidőben történt. A kivételt Juan Carlos Pastor jelentette.

“Ez egy nagyon nehéz szezon egykori csapatom számára. Rengeteg problémájuk volt, és egyelőre a játékuk - és itt főleg a támadásokra gondolok - még nem érte el azt a szintet, amit éveken át képviselt. Juan Carlos Pastorral rengeteget videóztunk, alaposan felkészültünk az ellenfélből, és pontosan tudtuk, hol sebezhető a Veszprém.”

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“A Veszprém védekezése egészen kimagasló, és erre alapozza a támadójátékát is. A labdaszerzésekből indított gyors támadások nélkül azonban bajban vannak, mert a pozíciós játékuk távolról sem olyan kiforrott, felállt fal és agresszív védekezés ellen többször is előfordult, hogy akadozott a csapatjáték. Tudtuk, hogy ha sikerül őket pozíciós játékra kényszeríteni, akkor jó esélyünk lehet, és végül így is lett.”

“Ehhez persze nemcsak kemény és szervezett védekezésre volt szükség, hanem arra is, hogy támadásban vigyázzunk a labdára, ne hagyjuk őket futni akkor se, ha esetleg nem születik gól a támadásainkból. Erről szerencsére Deki [Dean Bombac] és Maqe [Jorge Maqueda] gondoskodott, így alakult ki a szünetben a vártnál nagyobb különbség” - tette hozzá a 33 éves horvát kapus.

Összeállt a szegedi puzzle

Mirko Alilovic 2011 óta véd Magyarországon, és veszprémi évei alatt egészen az utolsó mérkőzéséig egyszer sem veszített trófeáért zajló párharcot a Szeged ellen. Nyáron Szegedre, a bajnoki címvédőhöz igazolt, és vele a hadiszerencse is abszolút megfordult: költözése óta a Szeged mindhárom Veszprém elleni meccsét megnyerte.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Távol áll tőlem, hogy magamnak követeljem az érdemet emiatt - mondta nevetve a kapus - hiszen a regnáló magyar bajnokhoz igazoltam. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szegedi sikerek nem pusztán a Veszprém problémáinak köszönhetők, hanem hosszú évek óta tartó, átgondolt építkezés eredménye.”

“Ha összevetjük a szegedi és a veszprémi játékoskeretet, egyénileg nézve talán nem mi vagyunk az erősebbek, de csapatként most egészen biztosan a Veszprém fölé növünk."Juan Carlos Pastor remekül rakta össze a kirakós utolsó darabjait, és végül úgy állt össze a puzzle, hogy jelen pillanatban minden játékhelyzethez, minden ellenfélhez és minden taktikához megfelelő játékosok alkotják a keretünket. Ehhez jön még az önbizalom, amit mi sem mutat jobban, mint hogy idén gyenge játékkal is képesek vagyunk győzni. Példa erre a Plock idegenbeli legyőzése.”

Mindenki a Final4-ról beszél

“Azt gondolom, a Szeged eddig is fontos zászló volt a kézilabda térképén, de idén nagyon sokra hivatott csapatunk van, és nem is véletlenül, hiszen mi miértük a PSG-re idei egyetlen vereségét, legyőztük a tavalyi BL-döntőst, a Veszprémet pedig háromszor is. Bebizonyítottuk, hogy bárkinek méltó, egyenrangú vetélytársai tudunk lenni, úgyhogy nyilván nem feltartott kézzel megyünk bele a BL-negyeddöntős párharcunkba sem” - mondta már a Vardar elleni mérkőzésekkel kapcsolatban Alilovic.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Mivel legyőztük azt a Veszprémet, amely Szkopjéban is győzni tudott, a szurkolói logika szerint fél lábbal már Kölnben is vagyunk” - mondta széles mosollyal a kapus. “Ez azonban nem ilyen egyszerű. Most jön a szezonnak az a része, amikor nemhogy egy rosszul sikerült félidővel, de egy gyenge tízperces periódussal is romba lehet dönteni mindent, amit az idény során felépítettünk. Egyet tehetünk: minden idegszálunkkal koncentrálunk, és mindent beleadva dolgozunk, hogy kiüssük a Vardart.”

“Egyébként meg azt gondolom az idei esélyeinkről, hogy a Final4-ba bejutni sokkal nehezebb, mint megnyerni a négyes döntőt, úgyhogy ha sikerülne eljutnunk a Lanxess Arenáig, akkor azt mondanám, a határ a csillagos ég” - tette hozzá vidáman Alilovic.

Most lehet egy kicsit örülni

A kapus elmondta, profi sportolóként nem foglalkozott mással, csak saját csapatával, hiába ápol baráti kapcsolatot több egykori csapattársával. Hozzátette, most néhány napig van idejük örülni a kupagyőzelemnek, de ezzel a lendülettel rá is fordulnak a további feladatokra, mert a kupadöntővel épp csak elkezdődött a szezon legfontosabb szakasza.

 
fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Számomra különösen fontos volt ez a döntő, és így utólag csak azt tudom mondani, hogy az ilyen pillanatok miatt lesz belőlünk sportoló. Egy gyönyörű csarnokban, telt ház előtt, egy erős csapatot legyőzni csodálatos érzés."Ahogy felnéz az ember a lelátóra, és látja, hogy a szurkolók milyen boldogok… ezeket a pillanatokat magával viszi az ember örökre.”

“Ez egy fantasztikus szezon eddig, azon leszünk, hogy üssük a vasat, amíg meleg, és ne engedjünk ki, míg az utolsó meccsünket le nem fújja a játékvezető. Nem tagadom, sok hasonló pillanatot szeretnénk még átélni, mint a kupagyőzelem volt” - tette hozzá Alilovic.

MOL Sportágak
MOL Csapat