Álmos félidő után hét góllal nyert a kéziválogatott

2024. május 09. csütörtök 19:21

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott 33-26-ra győzött Litvániában a jövő évi világbajnokság selejtezőjének első mérkőzésén.

férfi kézilabda, vb-selejtező, 1. mérkőzés:
Litvánia-Magyarország 26-33 (11-13)
lövések/gólok: 46/26, illetve 46/33
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Bartucz - Bóka, Bodó 3, Bánhidi 2, Lékai 2, Ancsin 8, Imre 11, cserék: Sipos, Ligetvári, Ilic, Szöllősi 1, Fazekas 2, Krakovszki Zs. 1, Krakovszki B. 1, Rosta 2, Palasics

Eleinte többet hibáztak a magyarok, ráadásul a megfelelő tempó és ritmus nélkül, lassan támadtak, ezért kétgólos hátrányba kerültek. Imre Bence sorozatban háromszor volt eredményes, Bartucz László ziccereket védett, ennek köszönhetően ismét az ő csapatuknál volt az előny (9-8). Chema Rodríguez szövetségi kapitány az első félidő végén három ritkasággal is próbálkozott: beküldte Szöllősi Szabolcsot, támadásban is a pályán hagyta Ligetvári Patrikot, illetve létszámfölényes támadójátékot alkalmazott. A jól védekező litvánokat nem sikerült leszakítani, a szünetben 13-11-re vezetett a magyar együttes.

A második felvonás elején egy 5-0-s, majd egy 5-1-es sorozattal növelték előnyüket a vendégek, akik hatékony védekezésükre alapozva egyre-másra szerezték lerohanásgóljaikat. Chema Rodrígueznek a játék képe alapján nem volt oka az időkérésre, két lehetőségét "bent is hagyta", a harmadikat pedig csak kilenc másodperccel a vége előtt használta ki. Csapatának többször is volt lehetősége a tízgólos különbség kialakítására, de nem járt sikerrel és végül "csak" héttel győzött.

A két együttes 15. találkozóján a magyarok három vereség mellett 12. alkalommal győztek. A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, rajtuk kívül tagja már a mezőnynek Svédország, Franciaország, Németország, Bahrein, Japán, Kuvait, Katar, Algéria, a Zöld-foki Köztársaság, Egyiptom, Guinea, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, valamint az Egyesült Államok.

Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vehet. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

A végeredménnyel, a hétgólos győzelemmel elégedett vagyok, de azzal a munkával, amit ma végeztünk, azzal nem teljesen - idézi a magyar szövetség honlapja Chema Rodríguezt.

A kapitány hozzátette, az első félidőben úgy kézilabdáztak, ahogyan mostanában nem: a koncentráció nem volt megfelelő, de a második félidő már sokkal jobb volt minden tekintetben. "Ezt figyelembe véve örülhetünk a biztos győzelemnek, mert tudjuk, hogy a mostani vb-selejtezős párharcokban is számos érdekes eredmény született, a szezon vége felé több meglepetés is történhet" - magyarázta a spanyol edző. Megjegyezte, vasárnap Veszprémben arra törekednek, hogy végig jó teljesítményt nyújtsanak.

MOL Sportágak
MOL Csapat