Az egész olimpiai ciklusért küzd a férfi kéziválogatott

2018. június 09. szombat 10:47

A legutóbbi világbajnokság bronzérmese ellen egyszerűen muszáj továbbjutni a vb-selejtezőben, mert az egész olimpiai ciklusunk veszélybe kerül a kieséssel.

Nem túlzás, hogy sorsdöntő mérkőzésre készül a magyar férfi kézilabda-válogatott Koperben, ahol a Szlovénia elleni vb-selejtezős párharc első meccsén lép pályára szombaton, 20h-tól. A dán-német közös rendezésű világbajnokságra való kijutás nem csak maga a világbajnokság miatt fontos, hanem azért is, hogy megnyíljon az út az olimpiai selejtezők felé, amin a vb 2-7. csapatai vehetnek részt. Leszögezhetjük: az egész olimpiai ciklusunkat meghatározza a Szlovénia elleni selejtező.

A magyar válogatott, amely Ljubomir Vranjes irányítása alatt tétmeccsen még nyeretlen, Siófokon készült a megmérettetésre, és barátságos (zárt kapus) meccsen legyőzte Boszniát. A svéd kapitány örül, hogy ilyen sok időt tudott együtt tölteni a csapatával.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
"Nagyszerű volt, hogy már a múlt héten együtt készülhettünk, hiszen a keret több tagja május eleje óta nem játszott mérkőzést, így össze tudtunk rázódni, erre a bosnyákok elleni edzőmérkőzés is remek alkalomnak bizonyult. A múlt héten a védekezés állt a fókuszban, elemeztük a szlovénok játékát, ezen héten a támadásra kerül a hangsúly."Biztos vagyok benne, hogy nagy nyomás alatt játszunk majd a koperi mérkőzés elején, de ezt el kell tudnunk viselni, és képesek is vagyunk rá. A szlovénok erősek, gyorsak, agresszíven védekeznek, ezzel kell fölvennünk a harcot, hogy kedvező eredménnyel térhessünk haza.

Megjött a rutin is 

Az Európa-bajnokságon kiderült, hogy túlságosan fiatal a csapat, ami elsősorban a védekezés hatékonyságán látszott. Ezért Vranjes reaktiválta a selejtezőkre Nagy Lászlót, illetve behívta a válogatottban régóta nem szereplő Ilyés Ferencet is. A két játékos a rutin mellett a csapat védekezésének stabilitását is meghozhatja.

"Nagyon fontos, hogy olyan tapasztalt játékosok is velünk vannak, mint Nagy László vagy Ilyés Ferenc, hiszen ők a fiatalabbaknak rendkívül sokat adhatnak át, és így együtt egymásért küzdhet a válogatott."

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
Az olimpiai kvalifikáció következő versenye a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-osztrák-svéd közös rendezésű Európa-bajnokság, amelynek győztese részt vehet az olimpián, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet az olimpiai selejtezőn 2018 tavaszán. Egyszer már voltunk olyan helyzetben, hogy az Eb-ről kellett volna kvalifikálnunk magunkat, akkor ettől nagyon messze voltunk.
MOL Sportágak
MOL Csapat