Az év játékosa a vb-vel koronázná meg az elmúlt évét

2019. január 10. csütörtök 10:19

Bodó Ricsi mögött óriási év van, nem véletlenül választották az év játékosának a MOL-Pick Szeged lövőjét, aki olimpiai selejtezőt érő vb-hellyel tenné fel az i-re a pontot.

“Pont arról beszélgettünk a srácokkal a bécsi reptéren, hogy egy évvel ezelőtt milyen rossz hangulatban tértünk vissza az Európa-bajnokságról, és hogy soha többet nem szeretnénk átélni ezt az élményt” - mondta Bodó Richárd, a MOL-Pick Szeged válogatott átlövője, amikor a MOL-csapat pont a világbajnokságra utazás közben utolérte.

“Szerencsére nem a rossz Eb-szereplés az utolsó közös emlékünk a válogatottal, hiszen arra a világbajnokságra utazunk éppen, amelyre komoly bravúrt bemutatva, Szlovénia kiejtésével jutottunk ki” - tette hozzá a szegedi átlövő.

Mindent az olimpiáért!

A magyar válogatott nem panaszkodhat a sorsolására, a dán-német közös rendezésű világbajnokságon Argentína, Angola, Katar, Egyiptom és Svédország lesz a csoportellenfelünk, és ha sikerül továbbjutnia, a középdöntőben a papírforma szerint a Dánia-Norvégia-Ausztria hármassal találkozhat. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek az első hétben végezni, ami olimpiai selejtezőt érne.

 
“Mindenki álomsorsolásról beszél, és valóban szerencsésnek mondható mind a csoportunk, mind az águnk, de mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár csak egyetlen meccset is félvállról vegyünk. A kézilabda nemzetközi mezőnye kiegyenlített, egy világbajnokságon már nincsenek egy legyintéssel elintézhető csapatok, és aki elbízza magát, arra kellemetlen ébredés várhat” - szögezte le Bodó.

“Az első ellenfelünk Argentína, amelynél jobbak vagyunk, de mindig benne van, hogy az ellenfél élete meccsét játssza, mi pedig beragadunk, és már kész is van a baj."Persze, jó a sorsolásunk, de ez csak addig a pillanatig számít bármit is, amíg el nem kezdődnek a mérkőzések. "Onnantól nagyon oda kell tennünk magunkat, mert ha nem figyelünk oda, mit sem ér a jó csoport és a kedvező ág.”

Okosan kell porciózni az erőt

A világbajnokság más, mint az Eb: a január 10-én kezdődő torna középdöntői 23-án zárulnak, a szűk két hét alatt kell nyolc meccset lejátszani, ami alaposan igénybe veszi a csapatokat. Aztán jön két nap pihenő, és máris következnek a legfontosabb meccsek, a helyosztók.

“Az edzői stábunknak nagyon nehéz dolguk lesz, hiszen úgy kell forgatniuk a csapatunkat, hogy a húzóemberek pihentetése semmiképpen ne menjen az eredményesség rovására. Mondanom sem kell, egy ilyen feszített ritmusú tornán óriási szerep hárul az egész keretre, nem lehet mindig ugyanazzal a sorral játszani, mert annak már a harmadik meccsen súlyos következményei lehetnek” - magyarázta Bodó.

 
“Az ilyen mértékű sorozatterhelés sosem könnyű, ráadásul a játékosok jó része fárasztó, sok bajnoki és nemzetközi meccset magába foglaló őszi menetelés után érkezett a válogatotthoz. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az erő beosztása nagyon fontos lesz, hiszen a fáradtsággal jönnek a hibák, a hibáktól pedig könnyen elveszik a fonal egy meccs alatt, és onnantól kikerül az irányítás a kezedből. Óvatosnak kell lennünk.”

A MOL-Pick Szeged átlövője szerint nagyon fontos, hogy nagyszerű hangulat uralkodik a csapaton belül, és a morál fenntartása miatt is kell mindenképpen legyőzni Argentínát az első meccsen. “Ha csúnyán, rossz játékkal, egyetlen gólocskával, akkor is győzni kell! Csak ez számít, mert a jó rajt megadja azt a lökést, amire szükségünk lesz, és hát az önbizalmunk miatt is fontos, hogy győzelemmel kezdjünk."A csapat legnagyobb erőssége az összeszokottság és a csapatszellem, és amilyen jó hatással lenne utóbbira a győzelem, annyira lelombozna mindenkit, ha nem sikerülne nyernünk az első meccs. De erre gondolni sem merünk” - tette hozzá az átlövő.

Melyik a csapatunk igazi arca?

A magyar válogatott két edzőmeccset is játszott a társrendező Dánia otthonában, és három napon belül két, meglehetősen szélsőséges teljesítményt tett az asztalra. Az első meccsen elgázolta a mieinket a vb egyik esélyese, a másodikon viszont meglepetésre a magyar csapat nyert, méghozzá kiváló játékkal.

Szegedi gólokkal aratott bravúrgyőzelmet a kéziválogatott

Felkészülési mérkőzés, Dánia (Odense): Dánia-Magyarország 25-28 (8-16) a magyar gólszerzők: Balogh Zs. 6, Lékai, Bodó 5-5, Bánhidi, Jamali 4-4, Hornyák, Bóka, Ligetvári, Sipos 1-1 A jövő csütörtökön kezdődő német-dán közös rendezésű világbajnokságra készülő magyarok keretéből Nagy László, Bartucz László, Vilovszki Uros és Faluvégi Rudolf nem játszott a barátságos meccsen.

“Először is tudni kell, hogy ezt a két meccset még Ljubomir Vranjes kötötte le, a Csoknyai-Matics páros más típusú ellenféllel szeretett volna inkább játszani a vébé előtt. De ebből már nem lehetett kihátrálni, le kellett játszani a meccseket.”

“Az első mérkőzésre úgy mentünk ki, hogy nem érdekel minket, ki az ellenfél, mi az argentinok elleni játékot fogjuk gyakorolni, azaz zárt hatos fallal meglövetjük őket, nem lépünk ki ütközni, hanem a hatost védjük. Ebbe eleve kódolva volt a vereség, hiszen a dánok ellen nyilván nem lehet így eredményt elérni, ennek volt köszönhető a csúnya vereség. A második meccsre már úgy mentünk ki, hogy nem is annyira a gyakorlás volt a lényeg, hanem hogy megmutassuk, sokkal jobbak vagyunk, mint amit az első mérkőzésen mutattunk, és ennek meg is lett az eredménye."Bizonyítottuk, hogy egy vb-esélyessel is tudunk szoros, jó meccset játszani, bár a győzelmünk talán inkább annak volt köszönhető, hogy az első meccs miatt kicsit lebecsültek minket” - magyarázta a szegedi átlövő.

 
Bodó szerint egyik meccs sem fest valós képet a magyar csapatról (“valahol a kettő között vagyunk”), de nem is ez a fontos, hanem az, hogy a második mérkőzésen mutatott szervezettséget és koncentrált védekezést megtartsa a csapat.

“Kezdünk összeállni, ez már az edzéseken is jól látható. Gördülékenyebben, gyorsabban jár a labda, kevesebb a hiba, és a védekezésünk is kezd egyre jobban összeállni. Úgy érzem, jók leszünk” - tette hozzá magabiztos mosollyal az átlövő.

Az év játékosa

Bodónak elképesztően sikerült az elmúlt egy éve úgy egyénileg, mint csapatszinten. A MOL-Pick Szegeddel katartikus bajnoki címet ünnepelhetett Veszprémben, és azóta az ősz is remekül sikerült a klubjával, miközben kulcsszereplője volt a szlovénok elleni vb-selejtezős továbbjutásnak is. Nem csoda, hogy vita nélkül választották az év játékosának.

“Csapatsportban mindig fenntartásokkal kell kezelni az egyéni címeket, hiszen a csapat segítsége nélkül nincs az a játékos, aki kiemelkedően tud teljesíteni. Mindenesetre nagyon boldog vagyok, hogy engem láttak a legjobbnak, igyekezni fogok ehhez méltón teljesíteni a világbajnokságon is.”

“Az ilyenkor szokásos tálca sört már bekészítettem a csapatnak, majd megisszuk a világbajnokság után” - tette hozzá nevetve Bodó.

 
A MOL-Pick Szeged játékosára magánemberként is meghatározó időszak vár, hiszen párja, Vivien a világbajnokság végére várja első gyermeküket. “Lékai Máténak és Balogh Zsoltinak nehezebb a helyzete, az ő párjaik a vb ideje alatt fognak életet adni a gyermeküknek, nálunk csak akkor zavarhat be, ha döntőt játszunk, hiszen 26-ára vagyunk kiírva.”

“A koncentrációmat nem zavarja meg a helyzet, inkább csak azt sajnálom, hogy nem tudok Vivien mellett lenni, hiszen ilyenkor egy apuka feladata az, hogy mindenben segítse a párját. Bízom benne, hogy egy jól sikerült világbajnokság után születik majd meg a gyerekünk, és én is ott lehetek majd, amikor a világra jön” - tette hozzá Bodó.

MOL Sportágak
MOL Csapat