Az Év Pillanata, XI. rész - Lékai Máté, a férfi kéziválogatott irányítója

2018. december 31. hétfő 10:42

Az év hátralevő részében megkérdezzük a MOL-csapat sportolóit, hogy melyik volt számukra az év legkedvesebb jelenete. Következik Lékai Máté, a férfi kéziválogatott irányítója.

“A szlovénok elleni vb-selejtezős párharcot választom, de azt nem tudom, hogy a hazai vagy az idegenbeli meccs legyen inkább” - mondta nevetve a MOL-csapatnak Lékai Máté, a férfi kézilabda-válogatott irányítója.

Lékai: Amikor Bóka belőtte, már tudtam, hogy nyerünk

A magyar férfi kézilabda-válogatott óriási bravúrt bemutatva öt góllal győzött Szlovéniában vb-selejtezőn, és így nagyon közel került ahhoz, hogy kijusson a dán-német közös rendezésű világbajnokságra. Ez maga a torna miatt azért is fontos, mert a vébéről lehet legkönnyebben eljutni az olimpiai selejtezőig, míg a világbajnokságról lemaradó kluboknak erre csak a 2020-as Eb-n lenne lehetőségük, amihez - általában - legalább a négy közé kell jutni.

Egy meglehetősen lankasztó Európa-bajnokság után a magyar csapat kénytelen volt nagyon nehéz ellenféllel, a vb-bronzérmes Szlovéniával selejtezni a 2019-es világbajnokságra. Nem sok esélyt adtak a mieinknek, de a visszatérő Nagy László és Ilyés Ferenc stabilitást adott a csapatnak, amely végül már az első, idegenbeli meccsen sokkolta Szlovéniát.

“Nekem azért is volt nagyon fontos az idegenbeli meccs, mert előtte két hónapig nem játszottam egy ujjtörés miatt. Rengeteget dolgoztam a rehabilitáción, hogy ott lehessek Szlovéniában, és végül úgy gondolom, sikerült is segítenem a csapatnak” - mondta Lékai.

Vereségével is kijutott a vb-re a kéziválogatott

Eredmény, férfi vb-selejtező, visszavágó: Magyarország-Szlovénia 22-26 (12-12) gólszerzők: Lékai 7, Balogh Zs. 5, Hornyák, Bánhidi 3-3, Bóka 2, Nagy L., Bodó 1-1, illetve Mackovsek 6, Dolenec, Kavticnik 5-5, Cingesar 3, Bezjak, Mlakar 2-2, Vlah, Zabic, Blagotinsek 1-1Továbbjutott: Magyarország, 51-50-es összesítéssel. Kiegyenlített játékkal indult a meccs, a hazaiak kézben tartották a mérkőzést, és a 15.

“A visszavágón nagyon meg kellett izzadnunk a továbbjutásért, hiába nyertünk öt góllal idegenben. Óriási meccs volt, sok néző, hihetetlen hangulat, és a végén elképesztő eufória… Egyébként úgy emlékszem, az idegenbeli meccs előtt még bőven volt jegy, aztán a kinti győzelem hatására semmi perc alatt elkapkodták a jegyeket a szurkolók. Aki így tett, az szerintem nem bánta meg” - tette hozzá mosolyogva Lékai,

I. rész: Juhász Roli, a MOL Vidi FC csapatkapitánya
II. rész: Szilágyi Áron kardvívó
III. rész: Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya 
IV. rész: Fucsovics Márton teniszező 
V. rész: Kim Rasmussen, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
VI. rész: Herczig Norbi, a MOL Racing Team pilótája
VII. rész: Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
VIII. rész: Lubics Szilvi, ultrafutó 
IX. rész: Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
X. rész: Babos Timi teniszező

MOL Sportágak
MOL Csapat