Balogh most érzi először, hogy a válogatott kulcsembere

2019. január 23. szerda 11:59

Balogh Zsolt óriási formában játszik a kézilabda vébén, a MOL-PICK SZEGED jobbátlövője először lehet önmaga a válogatottban, és ezt nagyon élvezi.

A magyar férfi kézilabda-válogatott nagyszerű meccsek egész sorát teljesítve karnyújtásnyira van attól, hogy elérje legfontosabb célját, az első hétbe kerülést (jó eséllyel a nyolcadik hely is olimpiai selejtezőt ér). A csapat egyik kulcsjátékosa annak ellenére Balogh Zsolt, hogy a MOL-PICK SZEGED jobbátlövője három meccset is kihagyott a csoportkörben összeszedett sérülése miatt.

“A sérülés mindig rosszkor jön, de nekem most különösen kellemetlen volt. Amikor az ember azt érzi, hogy megy a játék, tele van erővel és helyén van az önbizalma, akkor különösen nehéz feldolgozni, de hát ez van, sajnos ez benne van a játékban” - mondta Balogh, aki a csapatunk legeredményesebb játékosaként hagyta el a tornát, hogy aztán egy brutális, kilencgólos teljesítménnyel térjen vissza a legfontosabb meccsre.

Tunézia ellen megállíthatatlan volt

A szegediek balkezesének rendbejött a sérülése, így a kulcsfontosságú, Tunézia elleni meccsen Lékai Mátéval együtt lehetett a csapatunk legjobbja. Kilenc góljával oroszlánrészt vállalt a győzelemben.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Ezen a világbajnokságon érzem először azt, hogy igazán kulcsszereplő vagyok. Nem kiegészítő ember, nem második játékos egy poszton, hanem az a fajta főszereplő, akinek komoly felelősség nyugszik a vállán."Én így tudok kiteljesedni, most tudok igazán önmagam lenni, mert úgy gondolom, jó teljesítményt hoz ki belőlem a felelősség. Érzem a bizalmat az edzők, és persze a játékostársaim oldaláról is” - mondta Balogh.

“Ahogy a srácok fogadtak, amikor visszatértem Magyarországról, azt soha nem fogom elfelejteni” - tette hozzá meghatottan a jobbátlövő.

A szívósan harcoló tunéziaiakat a második félidőben tudta megtörni a magyar válogatott, és bár a győzelem az utolsó tíz percre fordulva már biztos volt, a mieinknek nagyon fontos a gólkülönbség is. Az utolsó percek pedig nem úgy sikerültek, ahogy kellett volna: az 52. percben még hét góllal vezettünk, az előnyből azonban csak négy gól maradt volna, ha a bírók megadják az utolsó tunéziai gólt. Nem adták, így lett 26-21 ide.

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Kicsit lefagytunk a végére, a lefújás pillanatában nem is csaptunk nagy ünneplést, annyira bosszantott mindenkit az utolsó pár perc. Aztán szóltam, hogy “fiúk, nyertünk ám”, és akkor már jöttek az első mosolyok” - tette hozzá nevetve Balogh.

A pozitív töltet kellett a győzelemhez

Tunézia legyőzésével a magyar csapat elfoglalta a csoport negyedik helyét, ami az olimpiai kvalifikációs tornát érő 7. hely megszerzése miatt nagyon fontos. Ez volt az a meccs, amit mindenképpen meg kellett nyerni, és a fiúk meg is nyerték. 

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Fejben és lelkiekben is nagyon erősek voltunk. Először is a két szegedi átlövő, Bodó Ricsi és jómagam is visszatérhettünk. Másodszor visszaért a meccsre Lékai Máté is, akinek megszületett a kisfia, ezért hazarohant, adott egy puszit a családjának, és már jött is vissza. Pontosan 0 perc alvással, pihenés nélkül tudott olyan teljesítményt nyújtani, hogy őt választották a meccs legjobbjának, ami elképesztő tett volt a részéről.”

A legifjabb Balogh türelmet kért

Egyelőre Lékai az egyetlen kispapa a csapatban, hiszen Baloghéknál még érkezett meg a trónörökös, pedig neki már 18-án jelenése lett volna. Szerencsés lett volna, ha a baba időben érkezik, hiszen a szegedi jobbátlövő a sérülése miatt egyébként is hazament, de ezekre a dolgokra nincs hatása senkinek.

“Lelkileg volt inkább fontos számomra, hogy hazamehettem a páromhoz. Persze a gyógykezelési lehetőségek miatt is mentem haza, de úgy éreztem, ha már játszani nem tudok, mindenképpen szeretnék hazamenni. "Tudtuk, hogy ezzel a sérüléssel 48 órát biztosan pihennem kell, és nagyon korrekt volt mindenki, egy rossz szót nem kaptam azért, mert hazamentem.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 
“Bevallom, a világbajnokság előtt én is azt hittem, hogy sokkal nehezebb lesz a kézilabdára koncentrálnom, de szerencsére nem lett igazam. Nyilván sokat jár a fejemben a családom, de amikor a bíró a sípjába fúj, már semmi mással nem foglalkozom, csak a játékkal. Ráadásul sokat segítenek a fiúk is, érzem a szeretetet, a biztatást a csapat részéről.”

Az igazi, nagy bravúr még hiányzik

A magyar csapat nagyszerűen helyt állt Svédország és Dánia ellen is, de egyiket sem tudta elkapni, így a szokásosnak mondható nagy bravúr még hiányzik a csapattól. Balogh szerint Norvégia ellen összejöhet.

“Kétszer is nagyon közel volt az a bizonyos bravúr, különösen a svédek elleni mérkőzésre lehetünk büszkék, hiszen fiatal csapattal is végig meccsben tudtunk maradni. Mi nem vagyunk egy sztárcsapat, nincsenek megasztárjaink, viszont amit lehet, azt csapatként jól kompenzáljuk. Ebben rejlik a mi erőnk” - magyarázta Balogh.

“Egyiptom ellen csalódást keltettünk, érezhető volt, hogy nagyon elfáradt a csapat, de a svédek ellen mégis óriási meccset hoztak le a fiúk. Ez mutatja azt az erőt, amit a csapategység ad, hiszen a foghíjas kerettel hoztunk le nagyon is biztató mérkőzést." A sport azonban kegyetlen: szép vereségekből nem lehet megélni, és mi is tudjuk, hogy még kell egy bravúr tőlünk.”

A magyar válogatott Norvégiával játssza utolsó középdöntős meccsét. Ha nem kap ki, biztosan a csoport negyedik helyén végez, és játszhat a 7. helyért. Vereség esetén figyelni kell a párhuzamosan folyó Tunézia-Egyiptom meccs gólkülönbségét is, egyiptomi győzelem esetén ugyanis azonos pontszámmal áll majd a magyar és az egyiptomi csapat, így köztük a gólkülönbség dönt. Mi most -1-en állunk, az észak-afrikaiak -13-on.

 
“Tunézia legyőzése a biztonság miatt volt fontos. Most már nyugodtabbak lehetünk, hiszen a saját kezünkben maradt a sorsunk, csak rajtunk múlik, hogy odaérünk-e a 7-8. helyre, ami olimpiai selejtezőt ér.”

“Azonban az, hogy egy kicsit megnyugodhatunk, nem jelenti azt, hogy ne lennénk továbbra is éhesek a sikerre. Jó világbajnokságunk van, de még nem értük el a célunkat."Ott van az esély a kezünkben, meg kell ragadni, és be kell csúszni a keresztbejátszásra, mert csak akkor lehetünk elégedettek a torna végén is, ha biztosítjuk a helyünket a kvalifikációs tornán. Egyet biztosan ígérhetek: az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk érte.”

MOL Sportágak
MOL Csapat